Ve dvou se to lépe táhne

Ve dvou se to lépe táhne https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241452/bmid_ve-dvou-se-to-lepe-tahne-tzC-241452.PNG 4 22 4

Spisovatel Matěj Kuděj se vzhledem ke své tíživé finanční situaci rozhodne opustit město a vydá se s přítelem Jaroslavem na venkov. Vzpomínky na bohémské putování s Jaroslavem Haškem (vyšlo v r. 2000, ©1999). 4. vydání, v nakl. Tok 1., upravené.

Přidat komentář

TipsyChipsy
04.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Tato kniha ukazuje Jarku - Jaroslava Haška jako nezapomenutelný úkaz. Kniha jednak předává vtipné hlášky, citáty, zážitky a smyšlená vyprávění. Ale to není všechno, fascinující je ten lehkovážný způsob života. Je ohromující, jak byl Hašek oproštěn od starostí jak se zajistit, myslet na budoucnost. Jeho životní spokojenost zřejmě pramenila z jeho superschopnosti vždy si získat lidi, být vtipný, vynalézavý, zábavný, okouzlující. Takto obdarován si byl jistý, že vždy vše dopadne dobře. Matěj Kuděj moc dobře popsal putování jich dvou kumpánů po městech Beroun - Nový Jáchymov - Roztoky u Křivoklátu - Rakovník - Zbiroh - Jablečno - Plzeň. Popsal výlet tak poutavě, že čtenář je stále v napětí, jak to dopadne, jak se ta útrata zaplatí a jestli budou mít kde spát
Haškovo přísloví:
Kdo rychle dvakrát dává, to je správnej chlap. Kdo se dlouho v kapse šťourá, ten je šťoura, a kdo nic nedá, to je svině hnědá.

Pytlík
22.01.2022 5 z 5

Hašek byl doopravdy neuvěřitelný. Člověk, který zcela naplňoval ono heslo "žít přítomným okamžikem", protože na nějakou, ani tu nejbližší budoucnost vůbec nemyslel. Člověk nebojící se nikoho a ničeho a navíc dostatečně kreativní, nekonformní a se smyslem pro humor, takže si ostatní nemohli být jisti, kdy si z nich vystřelí či pumpne o pár korun. Člověk absolutně nemateriálního založení, protože mu na penězích, majetku, oblečení nezáleželo. Nevím, ve kterém dílu toulek to bylo, ale Kuděj popisuje, jak Hašek spoustu let neměl žádné bydliště, jednoduše přespával kde se dalo, v hospodách, u známých. Také si nekupoval žádné oblečení, měl jen jedny šaty, které od někoho dostal.


milan3144
28.10.2019 4 z 5

Co napsat jiného než "živel Hašek". Jeho život se skládal z mnoha velkých flámů, přerušovaných flámy menšími a do toho on chrlil spoustu historek, které si vymýšlel, nebo i částečně prožil. Byl neuvěřitelně pohotovým a vtipným glosátorem a zároveň také velice nevyzpytatelným parťákem, kdy si jeho souputníci a spolustolovníci nikdy nemohli býti jisti, zda se příštím terčem nějaké jeho lotroviny, nestanou oni samotní. Příchodem Haška do jakékoliv společnosti bylo vždy zárukou vzruchu a veselí a u stejně hluboko majících do kapsy i radosti. Nezřídka však vzbuzoval radost i jeho odchod, když ti co do jeho objevení na scéně měli pít za co, se v jeho přítomnosti velice rychle podívali na dno své kapsy a nezřídka i zůstávali po té dlužni. Hašek totiž dokázal s penězi i bez peněz, být neobyčejně velkorysým grandem, což pak ovšem museli často platiti i jiní. To vše se dozvíme z této knihy, kdy autor byl Haškovým druhem na pouti po krásách Český přírodních a pohostinských a rozhodně mu při ní a všech taškařicích dokázal zdatně sekundovat.

Hotovson
19.10.2018 5 z 5

Neskutečná cesta. Prostě někam vyrazíš s pár drobákama v kapse a vždycky se najde nějaká dobrá duše nebo někdo známej, kdo pomůže nebo poplatí útratu v hospodě. To by dneska už asi neprošlo.

Moc sem se u toho nasmál :)