Vdovcovy domy

Vdovcovy domy https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 5 1 1

Vdovcovy domy (Domy pana Sartoria) - první hra G.B.Shawa - Naivní lékař Trench je hluboce pohoršen, když zjistí, že otec jeho snoubenky Sartorius je domácím, který vybírá nadměrné činže za periferní brlohy od chudáků. Po zjištění, že jeho renta pochází ze stejného zdroje kapituluje.

Žánr:
Divadelní hry

Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

Widowers' Houses , 1892


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
04.01.2020 5 z 5

Když jsem na střední škole mívala praxe v antikvariátu, často jsem narazila na klenot v krabici s knížkami po koruně. Tohle je jeden z nich. Velkou část hry jsem přečetla ještě ten den za kasou.
Je to břitká, přímá a plynulá komedie o třech dějstvích. Repliky i děj mi připadaly úžasně přirozené, bez vyumělkovanosti a hledanosti. Jen nad marxistickým doslovem Franka Tetauera (jinak shawovského odborníka a nadšeného příznivce GBS už od dob první republiky) jsem se nestačila divit, co si ke klasikům režim dovolil.

Děj (spoiler je označen): Doktor Trench, mladý, ale chudý aristokrat, se plaví po Rýně s přítelem Cokanem. Tam potká dceru milionáře Blanche Sartoriovou a zamiluje se do krásy živočišné, chtivé dívky. Ve druhém dějství dorazí do Sartoriovu domu náhodou právě ve chvíli, kdy Sartorius vypovídá Lickcheese, výběrčího činže v Sartoriových předražených nehygienických domech pro chudinu, jelikož Lickcheese nechal opravit nebezpečné schodiště. Trench se pohorší nad nemorálností byznysu svého potenciálního tchána. Ten mu však triumfálně odhalí, že i jeho vlastní šlechtický důchod pochází z těchto domů a že „jinak nelze“. [pozor, SPOILER] Ve třetím dějství (kdy se z Lickcheese stává úspěšný podnikatel v témže odvětví) se Trench, původně morální a sympatický, ale slabošský, nechává přesvědčit, že společenská bída je krutá nutnost, a vrhá se do podnikání spolu se svým tchánem:
„Musí tak být – nelze-li jinak!“