Vdavky Nanynky Kulichovy

Vdavky Nanynky Kulichovy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137952/bmid_vdavky-nanynky-kulichovy-xUj-137952.png 4 35 12

Rozsáhlý román sleduje s laskavým humorem osudy obyvatel starého pražského domu, v němž se pod jednou střechou stýká svět měšťáků a drobných řemeslníků.

Přidat komentář

Adiemus
02.02.2024 4 z 5

Po letech jsem si knihu zopakovala a i po letech se mi líbila. Zaujal mě popis pražských reálií, které jsem na rozdíl od základního příběhu zapomněla - např. že v místech dnešního náměstí I. P. Pavlova bývaly zahrady. Ovšem film, situovaný do meziválečné doby 20. století místo do 60. let století 19. a navíc do jiné části Prahy, úplně původní reálie potlačil.

stju
29.05.2020 5 z 5

Iqnát Herrmann a jeho knihy - to pro mne znamená, že mě naprosto pohltí životy postav a postaviček z příběhů, které dýchají takovým starosvětským kouzlem, které jsem snad u jiného spisovatele nepoznala. Jeho knihy mi připadají jako obraz nebo úryvek z rodinné kroniky. Obdivuji tu pokojnou, až idylickou atmosféru, kdy jsou vztahy jasně dané: maminka - obětavá, milující, tatínek - svérázný, ale zodpovědný, dcera - vychovaná, roztomilá, ideální manželka, ženich - romantický, ale již v zabezpečeném profesním postavení... a tak bych mohla pokračovat dál. Právě proto jsem si ke čtení vybrala v současné době "Vdavky". Je opravdu relax, ponořit se do Nanynčina života a přát si, aby se i nám vrátily naše "jistoty", které nám tak nečekaně naboural ten neviditelný nepřítel. Tím víc si vážím toho, co mi knihy po celý život dávají. Díky za ně...


Moonca
13.02.2020 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knížek, jaké jsem kdy četla, a rozhodně ta nejmilejší. Všechny postavy jsou sympatické, všichni se mají radi, všechno se daří, všechno příjemně plyne. A přesto jsou zde zcela reálně zobrazeny i vlastnosti jako závist, přetvářka či nabubřelost. Tak jak se s nimi skutečně potkáváme - v skrytu, potajmu, vyjdou na povrch zejména v nočním tichu a přesto dokáží ničit životy.

Autor mistrně zobrazil tři rozdílné společenské vrstvy tehdejší Prahy - chudé domovníky, měšťany a chudší šlechtu (byť stále velmi bohatou). Na nich stejně tak povedeně ukázal různorodé obtíže při shánění ženichů. A kdo má rád dobové zvyky, jistě si taky přijde na své.

Za mě je kniha skvělá pro každého, kdo má chuť si jen tak v klidu číst, odpočívat a netrápit se. Je totiž důkazem, že bývá i dobře a že život není jen zlý.

Letynka
19.09.2019

Příběh z doby dávno zaváté časem. Knížka se mi líbila, dobře se četla a hezky je zde vyjádřeno překvapení v podobě věna od tatínka Kulicha pro dceru Nanynku. Film jsem neviděla, pouze začátek, ale ztvárnění Nanynky Hanou Vítovou mne však neoslovilo, takže jsem film vypnula.

Marla
10.09.2019 4 z 5

Na první pohled a přečtení typická červená knihovna, ale to by to nesměl napsat Ignát Herrmann....v každé jeho knížce se najde nejedno dloubnutí do poměrů v Praze 19. století a do ctihodných občanů. Paní domácí, tetinka Knedlhansová, ctěný pan učitel Novák, i Nanynka Kulichovic - nevěsta takořka z doupěte....a další a další, kterými zabydlel autor svoje dílo, i dnes velice milé a čtivé.

knihovniceS
26.06.2019 4 z 5

Vrátila jsem se do dob černobílého filmu. Film jsem neviděla, ale umím si to představit. Román se mi líbil. Líbil se mi i způsob psaní a vyjadřování. Prostě klasika ...

lenka1996
17.07.2018 5 z 5

Herrmann nezklamal, mistr vypravěč i když zdánlivě prostý děj, přesto dokáže čtenáře vtáhnout, bylo mi líto, když jsem dočetla.

Nartaya
02.08.2017 5 z 5

Po otci Kondelíkovi otec Kulich. Kniha splnila očekávání, příjemné oddychové čtení.

Jeanie
22.06.2016 5 z 5

Miluju takovéto knihy z dob minulých. Je to výborná oddychovka, která sice každého nenadchne, ale ani neurazí :-)

Jarka59
26.04.2015 4 z 5

Mě se líbila i dobře četla je to už hodně dávno,ale je to oddychové čtení pro mě dobrý

maryzka
22.04.2012 3 z 5

no tak nevim opět mám starý vydání takže je gramatika uplně jiná ale když dávali film tak film byl uplně něco jiného.

WEIL
16.08.2011

Zda se tehdy mohly námluvy i takhle odehrávat, to už se asi nikdy nedozvíme.

Kniha Vdavky Nanynky Kulichovy je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce44x
Chystám se číst15x
Chci si koupit3x