Včerejší noci

Včerejší noci https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499804/bmid_vcerejsi-noci-y5i-499804.jpg 4 43 17

Eve už roky tajně miluje Eda, jednoho ze svých nejlepších přátel. Zní to sice jako scénář hloupého romantického filmu, ale je to pravda. I když je Ed zadaný, ona věří, že jsou si souzeni a mají být spolu. Tedy – věřila. Pak jedna jediná událost otřese přes noc celou partou jejich přátel a odhalí pečlivě střežená tajemství, která je ukazují v úplně novém světle. A Eve neví, komu věřit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Just Last Night , 2021


více info...

Nika.
Nika.
16.12.2023 3 z 5

Zprvu jsem se do knihy nemohla vůbec začíst - přišla mi nemastná/neslaná...
Poslední část příběhu můj názor o poznání změnila.

PosPol
PosPol
16.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Eve, Susie, Justin a Ed tvoří nerozlučnou partu mladých lidí. Eve již tolik let miluje Eda, ale nikdy mu to neřekla. Jedné noci se ale odehraje tragédie, která otřese životy všech. A Eve neví, komu může věřit. Protože i ten nejlepší přítel má kostlivce ve skříni...

Obálka naznačuje romantiku, na zadní straně pak najdete komentář: "Naprosto k popukání a překvapivě skutečné". Přijde mi otřesné takto dehonestovat příběh, protože k popukání tato kniha rozhodně není! Ačkoliv je zde spousta vtipných okamžiků a především skvělá ukázka falešnosti sociálních sítí, strastí dospělé ženy, jíž tikají biologické hodiny a neváží si sama sebe, ale především jde o drama.

Příběh vás donutí (tedy alespoň ty méně natvrdlé) zamyslet se nad tím, jak se chováte ke druhým. Co může způsobit pár nevinných slov. Kam až sahají traumata z dětsví. Jak moc lehké je někoho odsoudit na základě předsudků. A především je zde otázka - KDYBY. Protože pátrat po CO BY KDYBY může člověka lehce dovést k šílenství...

Bohužel i přes silné téma jsem se 2/3 knihy nudila a nemohla se začíst. Poslední třetina byla svižná, plná naděje, porozumění, přátelství, odpuštění a snad i lásky. Eve i Ed prošli proměnou a oba se ukázali, jací doopravdy jsou. Hodnotila bych 3/5. Je ale dost možné, že se mi kniha aktuálně netrefila do vkusu :) . Znáte tento příběh?


Čenichnaknihy
Čenichnaknihy
29.07.2023 4 z 5

Při pohledu na obálku máte pocit, že jste si právě pořídili pohádku, když ne pro děti, tak alespoň pro dospělé. Ale vedle jak ta jedle.

Včerejší noci jsou místy hodně těžkou až možná i depresivní záležitostí. Eve je nešťastně zamilovaná do Eda, který je zadaný. Sama je přesvědčena, že si jsou souzeni, jenže pak jedna událost všechno postaví na hlavu.

Příběh o síle přátelství ale i o traumatech z dětství, které si s sebou vláčíme celá desetiletí do dospělosti.

Možná vám zpočátku dělat problémy se začíst, možná nebude snadné ani strávit některé kapitoly, ale jsou chvíle, kdy si potřebujeme přečíst, že svět někdy není úplně spravedlivý vůči někomu jinému, než jste vy.

stesti.s.knihou
stesti.s.knihou
10.07.2023 4 z 5

Romantických příběhů jsem přečetla mraky, a proto mě jen tak něco mile nepřekvapí. Knize Včerejší noci se to ale povedlo.
Jedná se totiž o romantiku, ale s poměrně důležitým přesahem. Ve zkratce k ději: sledujeme zde semknutou partu kamarádů, kteří se mají rádi - někteří až moc. Ku příkladu Eve miluje už několik let Eda a doufá, že jednoho dne skončí spolu. Partu ale náhle zasáhne tragická událost a Eve začne postupně odkrývat karty, o kterých se ji nezdálo ani v těch nejhorších snech.
Zmiňovaným přesahem je zde úmrtí blízkého člověka a vypořádání se s ním. A nejen s ním, ale i se zradou, kterou už nemáte šanci dořešit, jelikož není s kým. Součástí příběhu je samozřejmě i romantická linka, ale je nenásilná, pomalá, hezky zapadá do děje.
Mně se to líbilo. Dávám 4/5, na 5 hvězdiček tomu přece jen chyběla trochu větší hloubka, ale s klidným srdcem vám knihu mohu doporučit jako no, oddechovka k moři to asi úplně není s ohledem na téma :D, ale jako nenáročná četba na letní večery to poslouží myslím skvěle.

Mandlevest
Mandlevest
01.04.2023 4 z 5

Jelikož je apríla, tak to chtělo nějaké veselé hodnocení,ale tato kniha, byť je to romance, k tomu moc možností nedává, je totiž spíše ponurá a moc situací k veselosti Vám nenabídne. Hlavní hrdinka Eve nakonec najde (možná) sic trošku kostrbatě , ale přece jen, svého vyvoleného, ale celé je to ovlivněné nešťastnou událostí a také tajemstvím, o kterém se neměla dozvědět. Kniha je celkem čtivě napsaná, není to klasická romantika, je to spíše příběh o přátelství a o tom, že život se má žít teď a tady, protože... Ač mi moc přebal nekoresponduje se spíše smutným dějem, líbí se mi moc. Souhlasím ale s komentářem níže, že korunu mu nasazuje upoutávka, kterou najdeme na zadní straně knihy od Jenny Colgan, která zní : "Naprosto k popukání a překvapivě skutečné". Tak nevím, buď knihu vůbec nečetla, anebo komentovala pouze níže uvedenou cenu tohoto paperbackového vydání knihy :-). S tím by se dalo potom souhlasit a nejen na apríla:-).

havrmoni
havrmoni
23.02.2023 4 z 5

Mě se to líbilo. Sice trošku moc rozvláčné a depresivní, ale četlo se mi to celkem dobře.

mikika
mikika
12.12.2022 4 z 5

nechápu, jak někdo mohl napsat na obálku, že je kniha "k popukání." Nic tak depresivního (v poli romancí) už jsem dlouho nečetla. podobně jako řada dalších čtenářek, i já chtěla knihu vzdát na začátku, ne proto, že by se špatně četla, ale protože byla tak smutná. smutné romance by se měli zakázat. naštěstí jsem vytrvala a příběh pak stál za to, dokonce ho nemůžu dostat z hlavy. ale byla to rána...

Áňa 998
Áňa 998
10.12.2022 4 z 5

Pomalý začátek mi dal hodně zabrat a já knihu několikrát odložila. Nakonec jsem se ale kousla a dočetla až do konce, a nebylo to špatné čtení :-)

Aquagirl
Aquagirl
17.11.2022 5 z 5

Skvělý příběh a pro mě docela překvapení, nečekala jsem že mě to takhle dostane! Bylo to smutné vyprávění o síle kamarádství, traumatech z dětství a tajemství... Moc se mi to líbilo.

ivetdos
ivetdos
08.11.2022 4 z 5

Tak tohle bylo ale překvapení. Podle obálky jsem čekala více plytký příběh, než jaký kniha skrývá a jsem za to ráda. Ač má pomalejší rozjezd (chvíli jsem si zvykala na styl psaní), velmi dobře se četla. Je to kniha o ztrátě, blízkosti, přátelství, křivdách a trumatech, je originální a překvapivá. Líbily se mi myšlenky, které se v knize objevují a opravdu se mě dotkla. Určitě si ji chci někdy přečíst znovu. Za mě velké překvapení, nenechte ošálit obálkou a mrkněte po ní :)

fruitbueno
fruitbueno
28.10.2022 4 z 5

Obrovské překvapení, které potvrzuje frázi o nesouzení knih podle obalu (v tomto případě doslova!). Včerejší noci slibovaly hned po prvních stranách něco úplně jiného, nakonec se z textu vyklubal solidní text o přátelství, rodině, tajemství a i těch nepříliš pohodových věcech, které jsou taky součástí života - traumata z dětství, v rodině, volba stran a vyrovnání s nimi. Vše navíc podáno velmi přístupnou moderní a mladistvou formou. Knihu vřele doporučuji.

tami1
tami1
25.10.2022 4 z 5

Zpočátku to byl boj. Dokonce jsem přemýšlela, že knihu odložím, tolik mi nesedl styl psaní. Naštěstí jsem vytrvala.

Smutná sonda do pocitů dávných přátel, kteří se znají od nepaměti. Ví přesně co je spojuje, mají v kolektivu určené neměnné role, jejich city jsou ustálené a pak se něco stane. Tragédie, která všem nastaví zrcadlo a zboří zažité pořádky. Pravdy, které vyplují na povrch jsou pro některé šokující, ale zároveň osvobozují.

bookcase
bookcase
24.10.2022 5 z 5

Tak to mě dostalo, krásný příběh plný lásky i smutku.

JessieEx
JessieEx
21.10.2022 5 z 5

Vůbec jsem nečekala, že mi kniha tak moc sedne. Jejím velkým plusem je NEPŘEDVÍDATELNOST. Na to, že se jedná o romantickou oddechovku, v této knize překvapivě není na konci nic tak, jak se na začátku zdálo A to díky zajímavým, ale smutným zvratům.

Příběh jako celek je tedy velmi povedený a stejně tak romantická linka, není přeslazená ale rozbuší vám srdce a možná i dojme ️

Co mi v knize trošku vadilo, bylo příliš mnoho "filosofování". Mám raději, když autor přiměje čtenáře k zamyšlení jinými, nenápadnými metodami - samotným dějem. Což se tady stalo a bylo zbytečné doplňovat příběh hlubokými a mnohdy už otřepanými myšlenkami.

Knihu vám každopádně moc doporučuji!

lena.o.knihach
lena.o.knihach
27.09.2022 4 z 5

Partou čtyř nejlepších přátel otřese nečekaná událost, která všechno změní. Najednou zjišťují, že si neříkali všechno, měli před sebou tajnosti a možná to nebylo tak upřímné přátelství, jak si mysleli.

Na první pohled jsem podle obálky čekala úplně jiný příběh, než jsem dostala. Ale nakonec mě Včerejší noci příjemně překvapily. Oblíbila jsem si hlavní postavu Eve a sympatický mi byl i Finlay, který byl ze začátku trochu morous.

Chvíli trvalo, než se příběh rozjel a já se začetla, ale pak už to jelo jedna báseň. Je trošku škoda, že čtenář čte všechno z pohledu Eve, i když by klidně mohlo být pár kapitol i z pohledu jejích přátel - Eda, který měl hroznou přítelkyni, Justina, jehož vtípky situaci vždy odlehčily, Sophie nebo Finlaye.

Včerejší noci jsou jinak velmi hezkým příběhem o rodině, přátelství a ztrátě blízkého člověka.

kristy.books
kristy.books
22.09.2022 4 z 5

Zo začiatku to vyzeralo ako komédia o štvorici kamarátov s romantickou linkou, kde je Eve už niekoľko rokov tajne zamilovaná do svojho najlepšieho kamaráta... také boli aj moje očakávania. A zrazu bum - prišla taká menšia emočná bomba a príbeh sa vybral úplne iným smerom.

Musím sa priznať, že som si celkom dlho zvykala na štýl písania a prvé kapitoly sa mi čítali dosť ťažko (našťastie, potom sa to zlepšilo a začala som si aj viac užívať príbeh).

Eve a jej skupinka kamarátov sa poznali už od študentských čias a aj po toľkých rokoch si stále výborne rozumeli. Mali spoločné záujmy, trávili spolu voľný čas, vtipkovali medzi sebou, dobre sa poznali...až kým sa nestala jedna udalosť, ktorá im úplne zmenila životy a na povrch nevyplávali staré tajomstvá. Miestami to bolo naozaj emočne vyčerpávajúce čítanie, inokedy som sa zasa dobre bavila. 

Príbeh je rozprávaný z pohľadu Eve, takže k nej som mala najbližšie a miestami mi jej bolo veľmi ľúto (zrazu sa to na ňu valilo zo všetkých strán). Justin bol tiež sympaťák, vždy vedel odľahčiť situáciu. Ed, z neho som mala celkom zmiešané pocity (a jeho frajerka mi pekne liezla na nervy).

Finlay bol od začiatku pre mňa veľkou záhadou. Hoci takmer všetci o ňom hovorilo zlé veci a sám sa nepredstavil v zrovna najlepšom svetle, tušila som, že za všetkým sa bude skrývať niečo viac... čo sa aj potvrdilo (hoci takýto zvrat som nečakala). 

Síce som mala zo začiatku problém začítať sa, nakoniec musím povedať, že to bol celkom pekný príbeh o vzťahoch, priateľstve, rodine, stratách, živote ako takom.

Sanny_happ
Sanny_happ
15.09.2022 5 z 5

Nádherný příběh, který vás naprosto pohltí. Kniha je plná překvapení a chytne za srdce hned po první kapitole ️

Štítky knihy

přátelství pro ženy romantika zakázaná láska

Autorovy další knížky

Mhairi McFarlane
skotská, 1976
2014  77%Na první pohled
2022  79%Včerejší noci

Kniha Včerejší noci je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce87x
Chystám se číst73x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x