Včelie jazero

Včelie jazero https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288942/bmid_vselie-jazero-Ha0-288942.jpg 4 31 7

Tři psychologické novely situované do německého maloměsta 19.století. První dvě líčí teskný příběh nenaplněné první lásky, třetí je rozmarným vylíčením šťastné lásky a zároveň seznámením s životem potulných komediantů – loutkařů. Krásný jazyk novel spolu s líbeznými ilustracemi. Prémie 15. ročníku edice Máj.

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Smena
Originální název:

Immensee , 1956


více info...

Přidat komentář

Kabuky
09.07.2022 4 z 5

Zajímavé příběhy.

Apo73
13.02.2022 3 z 5

Autora jsem neznal a už jsem pochopil, že jde o německý čítankový typ. Něco jako Eliška Krásnohorská, případně Karolína Světlá - jenom v mužském podání. Prožil svůj život cele v 19. století, vyšel evidentně z romantismu a o moc dál nedošel. (Když umíral, Zola a Dostojevský už psali svá vrcholná díla, která jsou tzv. o něčem jiném.) Všechny tři povídky jsou jednoduchoučké, a největší vzrušení nastane, když slečna chytne ruměnec a sklopí zrak. Nejsilnější je z nich asi Pavlík komediant, která má trochu víc vrstev než ty přechozí dvě a sleduje, jak těžké ve společnosti to mají potulní loutkoherci. Včelí jezero je vyloženě romantický světabol, Na univerzitě je další citově rozechvění, které se ani neodehrává na univerzitě. No.
V Německu si jej považují, má rodný domek, známky, jmenuje se po něm vlak, byly natočeny filmy. Možná se českému divákovi vánočních pohádek spojí jako autor předlohy Cieslarovy pohádky Dešťová víla.


haki34
05.02.2021 4 z 5

Knihobudková...největší problém bych viděla v tom, že v prostřední novele byla chyba tisku - chyběly stránky 64-až tuším 82....místo toho tam byla pasáž stran 83 až 9něco vložena 2x..takže mi utekl kus příběhu "Na univerzitě"...
Nejvíc komplexní, propracovaný a dotažený se mi zdal příběh poslední - "Paulík komediant"...všechny 3 ale byly kouzelné, romantické, snové...i ta nenaplněná láska ve Včelím jezeře, i tragedie Lorky v "Na univerzitě", i šťastný Paulíkův příběh....první 2 novely mi přišly ale takové odbyté...něco tomu chybělo...příběhy měly mnohem větší potenciál, klidně mohly být novelky ještě delší ;)
Každopádně dobré počtení, líbilo se moc, zvažuji sehnat si výtisk s normálním sledem stran ;))

JankoStirbey
14.12.2020 3 z 5

Tak Immensee, dalo si mi zabrať, resp. Nonosbawsut mi dal zabrať. Za dielom som nehľadal nič hlbšie, no Váš komentár ma podnietil k hľadaniu, asi som nenašiel to na čo ste narážali, no pozerám sa teraz na to trochu inak.

kalache
30.05.2020 4 z 5

...trocha klidu v dnešní uchvátané době...

Nonosbawsut
21.02.2017 4 z 5

Jestli jste to četli jako texty o lásce, pak jste to (přinejmenším v případě samotného Včelího jezera určitě) špatně pochopili. Tohle se jako romantika jenom tváří.

Vera Silent
06.11.2011 4 z 5

Ceska verze obsahuje tri kratke novely: Vceli jezero, Na Univerzite a Paulik komediant. Vsechny hovori o skutecne lasce, Vceli jezero pritom asi nejsilneji, ktera u Storma nekonci happy-endem, jak nas navykly hollywoodske filmy. Horka prichut lasky dela pribehy realistictejsi a ty jsou beztak vypraveny kouzelnym zpusobem se smyslem pro detail v tu pravou chvili.