Vášnivá srdce

Vášnivá srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50183/bmid_vasniva-srdce-rpd-50183.jpg 4 5 2

Tři portréty žen, tři pohnuté osudy, jejichž společným jmenovatelem je láska - nešťastná a nerovná (Kalvárie), naplněná ale tragická (Bojovnice), vášnivá a sebezničující (Lady Macbeth z Mcenského újezdu). Poslední dílo se stalo námětem slavné opery D. D. Šostakoviče, uváděné i pod názvem Kateřina Izmajlovová.

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Žitije odnoj baby, Voitělnica, Ledi Makbet Mcenskogo ujezda , 1956


více info...

Přidat komentář

Atanone
18.07.2021 5 z 5

Tři příběhy, tři osudy žen. V prvním okusíte ruský smutek, ve druhém svéráznou ruskou filozofii a ve třetím tragédii a zločin.
Stejně jako poetree mě nejvíc zaujal první příběh i když původně jsem šla knihu číst kvůli poslednímu, "Lady Macbeth mcenského újezdu", o kterém jsem slyšela, ale nikdy jseem ho nečetla. Zaslepená Kateřina mě nedojala ani za mák, sklidila, co zasela. Domna Platonovna se svědomím, pružným jako trampolína, mě chvílemi pobavila svými svéráznými názory, ale srdce se taky nedotkla. Ale Nastasja mě dojala a rozhodila na hodně dlouho.

poetree
09.09.2014 4 z 5

První povídka/novela o Nastasji mne vzala za srdce nejvíc... druhá i třetí byla celkem zajímavá, ale nadšení či hlad po pointě na mé straně chyběl...