Vasalisův paradox

Vasalisův paradox https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87341/vasalisuv-paradox-87341.jpg 3 27 9

Jednoho časného rána naruší nebývalý poklid pařížské Sorbonny náhlá smrt. Ale jaký mohl mít Albert Cadas, profesor středověké literatury, důvod k sebevraždě? Valentine Saviovou, talentovanou mladou restaurátorku, mezitím navštíví tajemný starší gentleman s unikátní zakázkou: má zrestaurovat bezcenný středověký rukopis, jehož opotřebované stránky slibují rozkrytí jisté záhady, která po staletí fascinuje badatele i spisovatele. Valentine však brzy zjistí, že stínové postavy, které mají o tajemství knihy zájem, jsou mnohem krutější a temnější, než si vůbec dokáže představit. Společně se svým přítelem, aristokratem, znalcem a tak trochu taky podvodníkem Hugem Vermeerem, a Davidem Scottou, Cadasovým doktorandem, se Valentine vydává na dobrodružnou výpravu úzkými uličkami a pochmurnými palácovými sídly Latinské čtvrti. 1. vydání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Le Paradoxe de Vasalis , 2009


více info...

Přidat komentář

m_martina
17.01.2022 4 z 5

Tak trochu zdlouhavé, ale dalo se. Hned otevírám pokračování.

martin8550
21.02.2021 4 z 5

Napínavý příběh, přitažlivý námět, skvělé vyprávění, sympatická hlavní postava. Trochu nepravděpodobná zápletka. Ale i tak nadprůměrná detektivka.


Miruš
16.09.2017 3 z 5

Pro mě zbytečně složité v průběhu...

85098211
19.08.2017 4 z 5

Docela dobré, tak trochu zbytečně komplikované. Ale: zajímavé a originální téma. Proto dávám poměrně vysoké hodnocení...

eiramka
29.06.2017 2 z 5

Na tuhle detektivku jsem se moc těšila - prostředí galerií, umění, univerzity, Paříže - zázračné spojení, co si přát víc? Bohužel zázrak se nekonal - mně prostě žádná z postav nebyla tak úplně sympatická, ani Valentina nedostala dostatečný prostor k tomu, abych si ji mohla oblíbit, psychologie postav hodně kulhala a děj se místy vlekl - škoda přeškoda dobrého námětu.

AnetV
08.03.2017 4 z 5

Tak tahle detektivka mě bavila, kniha měla spád, navíc mé oblíbené prostředí Paříže, ani se nenadějete a je konec, doporučuji

Rade
09.06.2015 4 z 5

Celkem dobrá detektivka, i když s trochu zamotanou pointou, plus za to prostředí pařížské univerzity, umění, středověku a odkazy na umělecká díla, které svědčí o slušném rozhledu autora (potěšil mě např. nenápadný odkaz na obří ocelové pavouky Louisy Bourgeois).

ThePetinka
04.03.2014 5 z 5

Musím říct, že ačkoliv detektivkám nějak zvlášť neholduju, tahle mě zaujala na první pohled (nebo spíš na první počtení). Líbí se mi to prostředí muzeí a galerií, spousta slavných jmen, obrazy, staré knihy a neustálá akce.
Do oka mi padlo i to, že hlavní hrdinkou knihy je žena. Velentina mi byla sympatická a poměrně rychle jsem se s ní dokázala sžít. Hltala jsem každé její slovo, sledovala každý její krok a fandila jí ve všem, co dělala. Myslím, že práce restaurátorky musí být fantastická, i když hmotná odpovědnost, je asi poměrně stresující.
Celým příběhem se táhla přitažlivá linie tajemna. Temný středověk vyplivl jen několik málo informací, které hlavním hrdinům prostě nestačí k tomu, aby vyřešili záhadu mnicha Vasalise - a pachuť smrti, strachu a nebezpečí, které rukopis provází, jim asi také nepomáhají.
Příběh jsem si užívala a přiznávám, že jsem do poslední chvíle vůbec netušila, jak by mohl dopadnout. Dá se říct, že k rozuzlení došlo na několika posledních stránkách, v jednu už jsem byla dokonce nervózní z toho, jak rychle se blíží konec knihy. Měla jsem strach, že mi chybí nějaké stránky z konce knihy. Naštěstí se mi to ale jen zdálo.
Příběh se čte dobře, řekla bych, že český překlad je povedený, precizně pracuje i s cizími jmény a dokonce i s francouzskými názvy ulic či městských čtvrtí. K vazbě toho moc říct nemůžu, jedná se o obyčejný paperback, který se mi při každé příležitosti zavíral a ze kterého mi stále vypadávala záložka.
Knihu určitě doporučuji všem fanouškům detektivek, protože se jedná o opravdu povedený kousek. V příběhu se prolíná středověká záhada spojená s moderní Paříží, ve které se odehrává zběsilý závod o lidské životy. Je to velmi sympatické počteníčko.

VeronikaT
29.04.2013 5 z 5

Tato kniha mě velmi bavila, oba příběhy Raphaëla Cardetiiho se dobře a rychle čtou, charaktery postav jsou fajn a obsah je takový "relaxační". Pěkný večer s dobrou knihou.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány

Autorovy další knížky

Raphaël Cardetti
italská, 1979
2011  69%Vasalisův paradox
2012  78%Sochař duší

Kniha Vasalisův paradox je v

Právě čtených1x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x