Varvara: kniha o velrybím putování

Varvara: kniha o velrybím putování https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277831/bmid_varvara-kniha-o-velrybim-putovani-XNj-277831.jpg 5 32 14

Nová knížka Marky Míkové o velkém velrybím putování vznikla na základě skutečné události. V roce 2015 vědci změřili, že velrybí slečna Varvara z rodu majestátních plejtvákovců šedých uplavala na své cestě Pacifikem 22 500 kilometrů. To je nejdelší dráha, jakou kdy nějaký savec urazil. Příběh velryby Varvary začíná jejím narozením v teplých vodách u pobřeží Kalifornie a pokračuje řadou dobrodružství, při kterých se Varvara naučí postarat se nejen o sebe, ale i o druhé. Když to nejmíň čeká, potká nakonec i velkou lásku, a tak na své cestě za štěstím přece jen dopluje do cíle. Podmořský svět v knížce Marky Míkové není tichý ani němý, je plný příběhů a písniček. Ponořte se do něj a uslyšíte, co si zpívají a vyprávějí velryby, se kterými toho máme společného víc než jen zázračně krásnou planetu Zemi.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež

Vydáno: , Fantasos
více info...

Přidat komentář

Kobzíci
03.09.2023 5 z 5

Poutavý příběh, ve kterém se člověk dozví i zajímavé informace.

broskev28
24.04.2023 5 z 5

Nádherné a poučné, a to nejen pro děti!
Příběh malé Varvary je skvělý, tím spíš, že vychází z reálné události. Přírodovědné doplňky na konci každé kapitoly jsou zajímavé, ale mě mnohem větším nadšením naplňují ilustrace Mira Pograna - ne všechny jsou stejně povedené, ale to určitě nevadí. Popletený delfínek do příběhu také lehce zapluje, výborné je vyprávění o Jonášovi a také velrybí básničky a zpívánky. Ovšem mě jako dospěláka doslova šokoval údaj o délce velrybího spánku; i nadále tedy plánuju narodit se v příštím životě jako lev/lvice . . .


Bonda
25.06.2022 5 z 5

Vyprávění jednoho obyčejného (velrybího) života. Vážná témata představuje příběh prostě, citlivě, jemně, živě, s přirozeným podáním etických hodnot a bez patosu. Obsáhne celý životní cyklus včetně témat solidarity, lásky, rodičovství... S čtyřletou jsem musela vynechat nejsmutnější kapitolu, i tak onu událost oplakala. Ale věřím, že si z četby hodně vzala. Pro mě jedna z nejlepších dětských knih, jakou jsem kdy četla. Vyhovuje mi, že nepoužívá symbolické obrazy a neformuluje vznešená moudra, ale "jen" podává příběh života.

pista53
12.03.2022 5 z 5

Odjakživa mě čímsi přitahovaly velryby. Snad svojí majestátností, mírumilovností. Proto, když se na pultech zjevilo již 2.vydání knihy o tomto plejtvákovci šedém, sáhla jsem pro ni všemi deseti. Nejprve tedy po audioknize. Rádi na našich cestách posloucháme v autě příběhy a tento byl tak zajímavý, nevšední a dojímací, že jsme kolikrát i v autě čekali, až dočtou kapitolu a my mohli konečně vypnout přehrávač.

Tento velice poutavý příběh je totiž příběhem pravdivým. Tito obří savci ho zažívají od dávných věků, kdy rok co rok vyrážejí chladnými vodami Tichého oceánu do líhnišť v Mexiku a zpět. Varvara při této pouti zdolala neskutečných 22 500 km.

A všechno toto je v knize krásným jazykem a pěkně podáno dětem. Zachycuje koloběh života, od jeho počátku až ke smrti. Je to dojemné, napínavé a dechberoucí. V audioknize jsou básně velmi zdařile přezpívané a čtené samotnou autorkou a v knize jsou zase nádherné ilustrace akademického malíře, grafika a ilustrátora MIRO POGRANA. Takže jsme si, pro úplnost zážitku, pořídili domů nakonec oboje. A určitě se k nim budeme rádi vracet.

Doporučujeme všemi ploutvemi!!

PavkaHu
19.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Poetické vyprávění o koloběhu života (v moři), kdy se střídají veselé i smutné situace, kdy je třeba popasovat se s výzvami, které před nás klade život (oběť maminky, kamarád delfinek, který není dokonalý, síla rodinného pouta, přátelství, láska, objevování světa okolo) . Nádherné ilustrace, plynulý děj. Dětem (2. třída) snad jen chybělo víc dobrodružství.

Simikik
17.07.2020 5 z 5

Dětská literatura pro děti i dospělé. Oceňuji realistický obraz o životě Velryb podaný příběhem. Jako učitelka mám ráda, když se z příběhu a s příběhem dá pracovat. Kniha se dotýká i tématu ztráty, smutku, lásky a životního příběhu. V jeden okamžik se zde potkává Biblický příběh o Jonášovi s realitou všedního dne. Moc hezky zpracované.

š.m.i.k
13.04.2020 5 z 5

Moc hezká knížka o velrybím putování, místy trochu smutná, pak zase veselejší, tak jak to asi velryba v životě má. Skvělé je i doplnění faktických informací a zajímavostí prostřednictvím krátkých poznámek.

Ketkaket
29.07.2019 5 z 5

S touto knihou nešlápnete vedle. Zajímavé velrybí putování, napsané poutavou formou doplněné faktickým poznámkami.Knížka která nezastírá pravdu a předkládá čtenáři realitu velrybího života. Vřele doporučuji. Četla jsem 4 leté dceři a moc se nám příběh líbil.

triatlet
23.12.2018 5 z 5

Marka Míková si vybrala zajímavý příběh. Zpracovala ho pro celou rodinu - nejmenší budou prožívat Varvařino putování, starší ocení informace
v poznámkách.
Víte třeba, jak dlouho, nebo spíš krátce velryby spí?
Velrybí putování ožívá i díky nádherným ilustracím Miro Pograna.
Textařské schopnosti autorka využila tím, že prozaický text osvěžila několika veršovánkami.
"Jaks mě krásně udělal, Bože veliký
Od čumáku po ocas, malé bublinky
Vyletují z pusy
A já zpvat musím
Mručím, duním v mořské hlubině
Že mám mámu a máma má mě
A že můj táta taky někde je...
V těle srdce velrybí, buší o sto šest
Vůbec nic mi nechybí, jsem šťastná, to mi věř!" (s. 19)

»"Tuleni?" podivila se Varvara. "A umíte se taky tulit, když jste tuleni? Chvíli se na ni upřeně koukali a pak se o ni začali otírat. Jen tak něžně a jakoby mimochodem. Bylo to takové malé tulení tulení.« (s. 16)

M-arta
09.12.2017 5 z 5

Citlivě zpracovaný příběh skutečné velryby, který dětem přibližuje sociální a citový život těchto zvířat ve vyprávění trochu se podobajícím pohádce. V krátkých kapitolách sledují život velryby Varvary od jejího narození až po dospělost a narození potomka.
Velmi čtivé i dojemné. Doporučuji ke společnému čtení předškolákům i samostatně čtoucím školním dětem. (Dcera se k ní dostala až v 8 letech a byla opravdu nadšená).

petramac
19.06.2017 5 z 5

Moc hezká knížka o světě velryb, ale i jiných živočichů, které Varvara potkává na každoročních cestách. Dozvěděli jsme se s dětmi spoustu zajímavých věcí, u některých pasáží se děti bály, ale zvládly to. Přroda je drsná ;) Moc pěkná ilustrace.

marie1606
12.11.2016 5 z 5

Urcite doporucuji do kazde rodiny (nejen s detmi). Krasne a ctive napsany pribeh.

Andrea x
11.09.2016 5 z 5

Krásně napsaný příběh, ve kterém plujeme s Varvarou od jejího narození až do dovršení její dospělosti. Líbilo se mi, prolínání příběhu s fakty o životě velryb. Zároveň oceňuji, jak autorka citlivě popisuje i nešťastné udalosti ze života v moři. Čteno s dětmi (4,5 a 7), byly nadšené. Pěkně ilustrovaná. Jsem ráda, že jsme knížku koupili, určitě se k ní budeme vracet.

JAnD
27.02.2016 4 z 5

Poněkud neobvyklá kniha mísící poezii, literaturu naučnou a beletrii. Přečteno během asi 10 minut.

Štítky knihy

pro děti od 5 let velryby pro děti od 4 let hodnotová orientace

Autorovy další knížky

Marka Míková
česká, 1959
2014  69%Škvíry
2015  93%Varvara: kniha o velrybím putování
2021  71%Kabát a kabelka
2009  86%JO537
2016  89%A smutek utek

Kniha Varvara: kniha o velrybím putování je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce3x
Chystám se číst17x
Chci si koupit15x
dalších seznamech10x