Varšavský sirotek

Varšavský sirotek https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493076/bmid_varsavsky-sirotek-2Yz-493076.jpg 4 40 11

Teprve čtrnáctiletá Elżbieta Rabineková žije pod bedlivým dozorem adoptivních rodičů v domě blízko varšavského židovského ghetta. Nemá ráda Němce, protože pořád vymýšlejí nová nařízení a neustále hlídkují v ulicích města. Ale o tom, co se děje za zdmi ghetta, nikdy příliš nepřemýšlela. Vše se změní ve chvíli, kdy se spřátelí s mladou zdravotní sestrou Sarou. Ta pašuje z ghetta malé děti a pomáhá jim najít náhradní rodiny. Elżbieta je rozhodnutá téměř okamžitě – chce Saře pomáhat. Díky svému hrdinnému rozhodnutí potkává židovského mladíka Romana, který má dva malé sourozence. Má jejich láska vůbec šanci, nebo je rovnou odkázána do záhuby?... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Warsaw Orphan , 2021


více info...

Přidat komentář

Barbora.M
27.03.2024 5 z 5

Knížka se mi četla dobře. Občas i slza ukápla. Od té doby, co jsem matkou, brečím u takovýchto knih víc, než je zdrávo. Je to opravdu velmi dobře napsané a je dobře, že se píšou i příbehy mimo koncentrační tábory. Sice se většina hrůz odehrávala za jejich zdmi, ale ani lidé v okupovaných městech to neměli jednoduché. Je jedno jak moc je tento příbeh založen na skutečnosti, ale ani na tyto lidi by se nemělo zapomínat.

Petradvorakova2
28.02.2024 5 z 5

Tato knížka se mi četla velmi dobre. Byl to silný příběh, který mě úplně upoutal. Vůbec by mě nenapadlo, že to oba přežijí. Část znásilnění a porodeni miminka mi nenechalo ani jedno oko suché.


ArwenAragorn
27.10.2023 4 z 5

80%

Výborný, ale smutný příběh, jak se dalo čekat.
Doporučuji.

Šánka
07.09.2023 5 z 5

Historický válečný román, který je volným pokračováním O čem se nemluví. Myslím si, že se dá číst i samostatně.
Příběh i tentokrát začíná v roce 1942 v Polsku. Sledujeme osudy dvou polských rodin, židovské rodiny za zdmi varšavského ghetta, nelidské, kruté podmínky života v něm, deportace, hlad... A pak tu máme polskou rodinu s její 14letou Emilií, která se i v tak mladém věku snaží pomoci a současně se potkává s Romanem, žijícím v ghettu.
A tady bych mohla napsat, že je to jeden z mnoha válečných románů, kterých v současné době vychází mraky, to ano! Ale Kelly Rimmer umí čtenářovy city probudit a zacloumat s nimi. Byly tam silné momenty, kdy jsem měla slzy v očích a takové knihy mám ráda, takové příběhy pomáhají nezapomínat...

Mandlevest
14.06.2023 5 z 5

Posílám velké doporučení všem, kteří četli autorčinu knihu O čem se nemluví. Varšavský sirotek není její pokračování, ale rozšiřuje ji o příběh Elzbiety, polské dívky, která po zavraždění otce i bratra nacisty, musela uprchnout a změnit identitu a v knize O čem se nemluví byla vedlejší postavou. Kelly Rimmel se tímto srdcervoucím příběhem vrací do válečné Varšavy a je to velmi emotivní čtení o bolesti, přátelství, síle rodiny a nezdolné síle ducha, kterou nelze zlomit. Samotný román je částečná fikce, ale autorka se inspirovala statečnou Polkou Irenou Sendlerovou, která z varšavského židovského ghetta zachránila 2500 židovských dětí před deportací do plynových komor, a to v postavě zdravotní sestry Sary, která zásadně ovlivní i život Elzbiety. Nádherný román, bolestný, hluboký ale i nadějeplný , který se mi moc líbil. A překrásná obálka k tomu.

zdehan
11.06.2023 5 z 5

Tak to byl silný přiběh četlo se to moc dobře.

Ann98
02.06.2023 5 z 5

Nádherný příběh plný lásky, smutku, odhodlání a vůle přežít, později zvítězit. Pere se ve mně zase neuvěřitelně moc pocitů. Od smutku až ke zlosti za to, jaká zvěrstva se v dobách minulých děla.
Příběh je nádherně napsaný, ostatně tak jak jsem od autorky zvyklá. Nepřímo navazuje na její knihu O čem se nemluví. Kniha má všechno, byly momenty, kde jsem brečela, byly momenty, kdy jsem se usmívala od ucha k uchu. To je za mě záruka kvality, když se dokážu do příběhu vžít a prožít ho.
Mám ráda tématiku druhé světové války. Bylo super si přečíst příběh zase z druhé strany. Kdy je hlavní hrdina právě ten, koho se to dotýká nejvíc. Bylo skvělé, ale zároveň naprosto strašné nahlédnout do židovského ghetta a to mi je jasné, že toto je nic oproti skutečnosti. Ty nelidské podmínky, strach, bolest, smrt, boj o přežití.. Brr ještě teď mi z toho běhá mráz po zádech.
Líbil se mi kontrast mezi oběma hlavními hrdiny. Roman jako obyvatel židovského ghetta a Alžběta, která to všechno prožívá relativně v bezpečí.
Za mě moc pěkný příběh a kdo má tuto tématiku rád, určitě nebude zklamán.

čef
30.05.2023 4 z 5

Román z varšavského ghetta za druhé války nepřináší pro mne nic nového. Popisy strašných tragédií hlavně dětí a nelidské zacházení s obyvateli byly již popsány v mnoha jiných, možná i dokonaleji. Rovněž i transporty do vyhlazovacích táborů, odboj a útěky byly již dříve zpracovány. Je to smutné čtení, které mnozí těžko rozdýchávají.

Szilvia1
18.05.2023 5 z 5

Krásný příběh.

zuzana2599
12.05.2023 4 z 5

Nejnovější román známé australské spisovatelky Varšavský sirotek nás zavede do smutného období našich dějin - za zdi varšavského ghetta, kde čtenář sleduje osudy rodiny židovského zubaře Samuela, jejich naděje a zklamání, hlad, beznaděj, podvýživu dcerky Eleonory... Na druhé straně zdi žijí Sara a Elžbieta, které pomáhají zachránit z ghetta co nejvíce dětí. Roman je židovský mladík toužící po svobodě a po vzpouře v ghettu přežije a jeho setkání s Elžbietou se stává osudové...
Jsem ráda, že jsem si tento román přečetla. Hrůzy války je třeba si připomínat, aby se nikdy neopakovaly. Někteří lidé by takovéto romány měli číst povinně. Bohužel. Příběh je to dojemný, hezky napsaný, jen se nemůžu ubránit pocitu, že mohl být napsán ještě víc do hloubky, aby emoce byly ještě silnější a syrovější. I tak ten příběh jen tak z hlavy nevyženu !

maryzka
03.05.2023 3 z 5

Sice je to velmi emotivní kniha, ale válka i trocha poválečné historie je již popsaná jinak. V této knize je zmíněna kniha ,, O čem se nemluví " od této autorky a je pravděpodobné, že i trochu navazuje. Nevím, nějak mě nezaujala. Ovšem tato kniha ano. Život za války v ghettu je popsán zajímavé, ale mírový život je takový zvláštní jakoby se schylovalo k dalšímu dramatu, kde si autorka nechala otevřený děj k pokračování spíš k jiným historickým událostem