Vánoční zpověď

Vánoční zpověď https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247146/mid_vanocni-zpoved-247146.jpg 4 231 72

Možná měl trochu smůlu. Unaven věčnými partnerskými konflikty a zahnán do kouta šel a nechal se napálit od lichvářů a podvodníků jako tisíce jiných lidí. Peníze nikdy nedostal, a přesto musel splácet. Co by udělal každý z nás? Zavolal na policii anebo navštívil advokáta? On byl jiný, dovedli ho daleko za hranici zoufalství, klidně se mohl zhroutit. Zareagoval jako voják, který už nemá co ztratit. Chtěl získat zpět, o co přišel, a možná si tak trochu i napravit reputaci. Nový román Martina Goffy Vánoční zpověď by nejspíš před deseti lety ještě nemohl být napsán – dnes, kdy se exekuce a drsné vymáhání mnohanásobně navýšených pohledávek stalo běžnou záležitostí, vysílá autor svého hrdinu s jasným úkolem: prozkoumat, kdo za takovým byznysem stojí, kdo vládne imaginárním penězům a kdo pro své štěstí neváhá zničit životy ostatních. A nejen to. Tváří tvář této pololegální mašinerii také obhájit sebe sama. Goffovsky, tedy všemi možnými prostředky. Další mrazivý thriller nové hvězdy české detektivky.... celý text

Přidat komentář

Timkim
20.03.2024 5 z 5

Depresivní, zoufalé, ale uvěřitelné. Jasně, Adam si za to mohl sám, ale že narazí na ještě většího parchanta asi netušil. V podstatě celou knihu jsem mu fandil a naivně čekal happyend....no, tak někdy jindy v jiné knize. 90%

Ophelie
15.01.2024 5 z 5

Velice dobrý psychologický thriller, který se čte jedním dechem. Líbilo se mi nevšední pojetí - vyprávění příběhu coby rozmluvy mezi vězeňským psychologem a vězněm. Postupně se čtenář dozvídá, co se vlastně stalo a samotný závěr je děsivě smutný, ostatně celé to vyprávění se nese na vlně deprese a zoufalství. Zoufalí lidé dělají zoufalé činy, až jsem se přistihla, že s antihrdinou vlastně sympatizuji (až ke konci sympatie zmizely). Každopádně autor umí čtenáře zaujmout, skvěle vykreslit psychologii a motivaci postav a po celou dobu udržovat napětí. Super kniha, doporučuji.


Danago
01.01.2024 4 z 5

Taková zajímavá jednohubka. Myslím, že autor dokonale vykreslil rozpoložení hlavního hrdiny. Vše jsem mu věřila. Atmosféra je tísnivá a depresivní. Určitým způsobem smutná. Život je boj a když narazíte na takový podraz. No nedovolá jsem se tomu, co se stalo .

petrpospa
24.12.2023 5 z 5

Přečteno v noci z 23. na 24.12., tedy tak, jak název knihy nabádá. Goffa nemá moc slabých míst a ani tady se nebudou hledat snadno. Thriller, psycho, krimi.....? Já bych řekl že je to reportáž z běžného života, která všechny tyto prvky obsahuje. I po deseti letech je spirála dluhové pasti stále nebezpečná a stále se najdou tací, kteří k ní mají nebezpečně blízko. A právě ti by si tento příběh měli přečíst.

EllD7
17.08.2023 4 z 5

Další výborný Goffa! Sice mi některé pasáže, zejména filozofické debaty s psychologem, přišly zbytečně zdlouhavé a občas mě i nudily - za to ta jedna hvězda dolů, ale jinak perfektní náhled do mysli "dlužníka" Adama. Nikdy jsem nechápala gamblery, kteří se dostanou do takových dluhů a s gamblerstvím neskoncují. Adam to v knize popsal tak, že už je chápu. I když to byl spíše antihrdina, celou dobu jsem mu fandila a doufala v jeho happy end :D Goffa v knize rovněž výborně popsal, jak v dnešní době funguje mašinerie legálního lichvářství a o podvodech ve světě sázek, takže jsem se spoustě věcí i přiučila :) Z celé knihy "čpí" deprese a beznaděj, mírumilovné vánoční čtení nečekejte, za mě ale super :)

Anoliy
07.08.2023 5 z 5

Opět jedna ze skvělých knih tohoto autora. Za mne ne poslední...

JIVaJaH
22.07.2023 5 z 5

První setkání s knihou od tohoto autora...nebude jistě poslední. K tématu jen takto - zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A já jsem hlavnímu hrdinovi opravdu fandila...

Paulmain
12.06.2023 5 z 5

Další zajímavý příběh mého oblíbeného autora, tentokrát vyprávěn z pozice psycholog - vězeň. Autor dokáže perfektně popsat pocity postav a motiv jejich konání. Naprosto uvěřitelně je popsána mašinérie rychlopůjček a bezmoc, kterou hlavní hrdina cítí a se kterou se pokouší bojovat - leč neúspěšně.

lendinka.k
06.02.2023 5 z 5

Nevím, co to o mě vypovídá, ale já hlavnímu hrdinovi fandila. I když vím, že si tu situaci zavinil sám, jednání podvodníků se mi jevilo mnohem horší, nehorázné, až úplně nelidské. Moc jsem se těšila na rozhovory s psychologem a bála jsem se konce, který logicky spěl do něčeho strašného. Ač nesnáším násilí a hlavně na nevinných, tady jsem byla rozpolcená komu fandit. A chvíli se mi dokonce i líbilo, jak si chytře počíná. Závěr jsem tak nějak očekávala. A cože to říkal? Že manželky se o dluzích dozvědí až poslední? ... Ajaj. Tak to abych se začala víc zajímat o rodinný rozpočet :-)

Disease
24.01.2023 5 z 5

Výborný vhled do problematiky a super popis vývoje vztahu psycholog-klient. Vzhledem k tomu, že každý je svého štěstí strůjcem, jsem sice s antihrdinou Adamem nijak zvlášť nesoucítil, i když Fair Money byli ještě horší. Každopádně jako sociologická studie, která se výborně čte, to zafungovalo na plný počet.

alnahu
15.01.2023 4 z 5

Další z čtivých českých thrillerů.Příběh vojáka Adama Hofmana s kterým se seznamíme ve vězení,kde je zpovídán vězeňským psychologem,který pomalu rozkrývá co Adama přivedlo do vězení.Kniha je v podstatě plná deprese a beznaděje.Poučení ,které plyne z této knihy -nepůjčujte si peníze,nebo dopadnete ,jako Adam z tohoto příběhu.

jprst
22.12.2022 4 z 5

Komentovat je asi zbytečné, autor má prostě zmáknuté, jaké příběhy dokážou čtenáře zaujmout a tak jim to dokáže dát. Tím nijak nesnižuji autorovu tvorbu, my to rádi čteme a tak autor nám to napíše. a rád...

Swissman
10.12.2022 5 z 5

V pořadí druhá kniha od Goffy. Jak vydaná, tak čtená. Velmi zajímavé téma. A dobrá volba hlavní postavy. Já měl antihrdiny vždycky rád.

Leona333
03.12.2022 5 z 5

Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce..., tak by si tuto knihu měl ,,přečíst každý," kdo si chce vypůjčit určitý finanční obnos na dárky... Ono si půjčit vždy nevyplácí a velice rychle může nastat patová situace neboli: ,,Vytloukání klínu klínem..." O tom se v tomto příběhu přesvědčil i Adam...
Přímo bravurně napsal, popsal Martin Goffa zrůdnost lichvářské mašinérie, i s jeho fatálními dopady pro důvěřivé jedince...
Bylo to velice drsné čtení, které může čtenář brát jako i takové varování, před neuváženým rozhodnutím...

Dandy1
08.09.2022 5 z 5

Kniha je velmi čtivě napsána. I když si hlavní hrdina pád do dluhů způsobil sám, bylo mi ho líto. Autor dobře popsal jak dluhy působí na rozpad vztahů v rodině i na osobnost dotyčného.
Bohužel se toho od doby napsání knihy moc nezměnilo. Exekutorská mafie jen kvete, oddlužovaci společnosti se pakují pro sebe a podvodné firmy na výrobu dlužníků ještě vylepšili své portfólio.

Miro67
11.06.2022 4 z 5

Sám proti supům.
Lichváři, kteří "... z chudáků v problémech udělali chudáky na dlažbě" by měli počítat s tím, že se na ně obrací lidé na konci svých sil, kteří už často nemají co ztratit. A pokud jim bouchnou saze, je na neštěstí zaděláno.

genie
20.11.2021 4 z 5

Velmi pěkně vystavěný psycho příběh s reálným základem lichvy a podvodného jednání a jednoho velmi zoufalého řešení zoufalé situace. Kniha má spád, autor si vystačí s minimem (uvěřitelných) postav.

99jana99
21.08.2021 5 z 5

Opět pan Goffa nezklamal. Za mě jedna z nejlepších jeho knih. Po přečtení první série s Mikem, mi ve druhé sérii chyběl a Muže z chatrče jsem zatím ani nedočetla, tak jsem se dala do Vánoční zpovědi a opět nezbývá než obdivovat, jak čtivě je to napsané. Podle jedné recenze jsem stále čekala, kdy hlavního hrdinu Adama nebudu mít ráda, ale nestalo se tak do konce knihy. Naopak při epilogu jsem měla slzy v očích. Skvěle skvěle napsané, dialogy mezi doktorem a Adamem perfektní, ani chvíli jsem se nenudila a rozšířila jsem si obzory o sázkařské podvody. Díky a doporučuji.

lenkavildomcova
17.08.2021 5 z 5

Skvěle napsáno. V podstatě tady člověk dokáže pochopit, že se může kdokoliv dostat do situace, kdy zabije. Je to šílené.

broskev28
16.08.2021 5 z 5

I bez Mika Syrového autor boduje; skvělá kniha.
Mě ovšem dostal do kolen tenhle více než půl století starý citát Thomase Mora:
"Bože, když to všechno rozvážím, pak se mi každý dnešní stát jeví jen jako spiknutí bohatých, kteří pod záminkou společného blaha sledují své vlastní výhody a všemi úskoky a úklady usilují jen o to, aby si zajistili vlastnictví všeho, co neoprávněně získali a vytěžili za co možná nejmenší odměnu. Tato povedená ustanovení zřizují bohatí ve jménu celku, tedy i chudých, a nazývají je zákony."
Proč cedule s tímto zněním nevisí na parlamentu, senátu, ministerstvech a obecně na všech vládních a správních budovách jako výstražné memento?
Hloupá otázka, jsme přece národ ateistů . . .

Autorovy další knížky

Martin Goffa
česká, 1973
2020  88%Muž z chatrče
2014  87%Bez těla
2019  84%Přiznat vinu
2013  81%Muž s unavenýma očima
2016  90%Dítě v mlze

Kniha Vánoční zpověď je v

Právě čtených4x
Přečtených285x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených19x
Knihotéce196x
Chystám se číst70x
Chci si koupit6x
dalších seznamech5x