Vánoční seznam

Vánoční seznam https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478179/bmid_vanocni-prani-UbT-478179.jpg 4 59 14

Američanka Elle je influencerka, sociální sítě jsou její život. Ale někdy pozornost online prostě nestačí a věci nejsou tak růžové, jak na sítích vypadají - její rodina se neustále stěhuje a takzvaní kamarádi na ni tlačí, aby zapracovala na počtu sledujících. Elle se rozhodne, že si na Vánoce vymění místo s dívkou, která ji už dlouho sleduje, a lajky nažene vánoční výzvou. Holly žije v malé anglické vesničce a Vánoce miluje nadevše. A nic jí nemůže překazit velkolepý plán: tohle budou ty nejlepší svátky ze všech. Ale když jí mamka oznámí, že jejich dům prodává, a její přítel Woody se rozhodne, že by si měli dát „pauzu“, plány na dokonalé Vánoce se začnou rozsypávat jako perníčky, co v troubě strávily příliš dlouhou dobu. Bude pro Holly výměna s Elle dokonalou příležitostí uniknout od každodenních starostí? A podaří se jim oběma daleko od domova splnit si svá vánoční přání?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

All I Want For Christmas , 2020


více info...

Přidat komentář

Anie94
06.08.2023 4 z 5

Tuhle knizku jsem si vybrala v ramci sve "tradice" kdy vzdycky kazdy rok pred Vanoci ctu knizku s tematem Vanoc abych nacerpala vanocni atmosferu. A tahle knizka se mi fakt hodne libila. Sice uz nejsem davno cilova skupina, ale byla to super oddechovka a musim rict, ze z tehle knizky jsem tu atmosferu nacerpala poradne. Ke konci uz to bylo trosku naivni, ale pro ctenarky dane vekove skupiny to urcite bude super cteni.

Janca001
05.01.2023 4 z 5

Vánoční seznam. Vůbec mě nenapadlo, že se tam bude dít to, co se dělo. Věděla jsem o té výměně, ale nic konkrétního. Vánoční atmosféru to určitě mělo a moc se mi líbila všechna ta místa, která hlavní postavy navštěvovaly. Přes Vánoce určitě moc hezká oddechovka.


Jaehyun
14.12.2022 2 z 5

Nedokázala jsem od sebe Elle a Holly odlišit, přišlo mi, že čtu o jedné a té samé osobě (hlavně těch prvních 100 stran). Není moc dobrý nápad dávat dvěma postavám tak podobná jména. Ke konci mě ani nezajímalo jak to dopadne, ale dočetla jsem to protože jsem zkrátka ten typ, co knihy dočítá.

evineckY
01.12.2022 3 z 5

Ze začátku knihy jsem se bavila, bylo to vtipné, milé, mladistvé, pak už jen naivní.
Spisovatelka zbytečně moc tlačila na pilu.
Stíhala všechno tak rychle, jako ten jejich santa.

mina_harker
10.09.2022 2 z 5

Zvažovala jsem, že dám knížce tři hvězdičky. Ale nešlo to. Mám ráda young adult žánr, nevadí mi jednodušší zápletka, ale chybělo mi větší propracování postav (např. jako v knihách Colleen Hoover nebo v lepších dílech od Kasie West). Takto se muselo všechno odehrát během pár dní, aniž by čtenář postavy dobře poznal, děj se hodně točí okolo sociálních sítí... Trošku mě to nudilo.

KateTheBlogger
18.03.2022 5 z 5

Potřebujete si zlepšit náladu? Sáhněte po této knížce. Je plná vánoční nálady, vánočních svetrů, horké čokolády, jedné bláznivé výměny a tak. Zkrátka stojí za přečtení. Je milá, při jejím čtením vám bude hezky a rozhodně ji nemusíte číst pouze na Vánoce.

naty_z_knihy
11.03.2022 1 z 5

Na tuhle knížku jsem se fakt hodně těšila, miluju vánoční knížky a miluju film Prázdniny. I tady se totiž hlavní hrdinky o Vánocích vymění. Co nelze knížce upřít, je skvělá vánoční atmosféra, ale jinak jsem byla fakt hodně zklamaná. Asi jsem měla přílišná očekávání, ale knížku jsem ani nedočetla. Hlavní hrdinky mi byly nesympatické, špatně jsem se mezi nimi orientovala, nevěděla jsem pořádně, která je která. Ani děj nebyl nijak oslnivý a samotná výměna byla hodně zvláštní. Plusové body má knížka určitě za nádhernou obálku.

Brunnetka
08.02.2022 3 z 5

Knížku jsem dostala k Vánocům a četla ji po nich... Jednodušší příběh, který ale navodí příjemnou atmosféru Vánoc. Trošku mi to připomínalo film "Prázdniny", jen s jinou zápletkou. V rámci sociálních sítí asi bližší pro mladší generaci.
Ve finále pěkná knížka, avšak nezaujala tak, jak jsem čekala. Chvílemi jsem se musela až nutit do pokračování čtení.

vandalindakova
26.01.2022 3 z 5

Po této jednohubce jsem sahala bez očekávání, na zpestření vánoční atmosféry a oddech před zkouškovým. Proto jsem asi taky nebyla zklamaná.
S podobnou zápletkou už jsme se mohli potkat několikrát, to samé i s některými situacemi. Chvilkami jsem se smála tomu, jak moc je to absurdní. Jindy jsem se ale fakt smála, protože mě to bavilo.
Četlo se to hezky, rychle, odsýpalo to, děj se hýbal. Když jsem se nesmála, tak jsem se culila.
Možná ještě jeden malý problém jsem s tím měla. A to ten, že jedna hlavní hrdinka řešila sociální sítě až příííliš. Až přehnaně. Ono to mělo svůj smysl v příběhu, přesto to bylo docela otravné.
Ale umím si představit, že bych si to za rok přečetla znovu.

BetyN.
03.01.2022 4 z 5

Tohle bylo tak milé! Pokud hledáte knihu, která vás vánočně naladí a budete se u ní usmívat jak měsíček, neváhejte sáhnout po Vánočním seznamu. Autorka píše čtivě a příběh je zajímavý, takže mi stránky rychle mizely pod rukama a užívala jsem si to. Ač je kniha místy naivní, povrchní nebo nelogická, čert to vem, jedná se o jednu z nejlepších YA contemporary vánočních jednohubek.

BaruSme
30.12.2021 5 z 5

Jasně, nebyla to nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla. Ale já se chtěla naladit na Vánoce, smát se, zamilovat, dojmout...a přesně to mi tahle kniha dala. Musím uznat, že chvil, kdy jsem se opravdu od srdce zasmála, bylo požehnaně. A i přes to, že všichni víme, k čemu celý příběh spěje, naprosto mě to na konci vzalo! A i když jdou obyčejně veškeré tyto ,,influencerské srandy" mimo mě, těším se, až si Vánoční seznam zase za rok přečtu. A vy byste měli taky :)

Knižní střípky
22.12.2021 4 z 5

Byť jsou hlavními hrdinkami dvě dospívající slečny a děj knihy se odehrává primárně mezi mladými lidmi, tudíž je opravdu určena spíše pro mladší čtenáře, tak mě to neskutečně moc bavilo. Samozřejmě, že nad některými "problémy" jsem se musela pousmát, ale potom jsem si zase uvědomila, že tím si musí projít každý mladý člověk, a právě pro ně je kniha určena. Elle i Holly byly moc fajn holky, nicméně Holly mi přirostla k srdci více a hned na první dobrou, protože takového vánočního maniaka, aby člověk pohledal. Ty její seznamy, vánoční svetry, sněžítka, řetězy a ozdoby, kam se podíváš, ta holka se uměla radovat i ze sebemenší maličkosti, a to se mi na ní strašně moc líbilo. Věřte tomu, že tato kniha naladí na Vánoce každého, i kdybyste se jim zuby nehty bránili. A co já, coby věkově starší čtenář vždy ocením, když u knih pro mladé najdu i nějaké to ponaučení, zde např. v podobě toho, že si Elle uvědomila, že je mnohem více důležitější skutečný život než ono instagramové pozlátko. Já jsem moc spokojená a těším se, až si jednou knihu přečte i má dcera.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Fortuna7
18.12.2021 5 z 5

Do předvánočního času naprosto ideální kniha. Já jsem si u čtení vždy krásně odpočinula, zasmála se a načerpala vánoční atmosféru :-)
Jak Holly tak Elle jsou super hlavní hrdinky. Každá je jiná, ale obě jsou moc sympatické.
Jako vánoční oddechovku moc a moc doporučuji :-)

Ella161
04.12.2021 5 z 5

Tak to bylo vážně moc milé čtení! Na večer či chvíli volného času úplně ideální. Zahřeje Vás to u srdíčka a naladí skvěle na vánoční náladu. Autorka měla vážně skvělý nápad, když ty dvě prohodila. Bylo to zajímavé, spontánní a dobrodružné? Opravdu jsem měla pocit, jako bych v té knize a tom prostředí byla také. Takže vážně klobouk dolů! Hlavně to bylo hodně čtivé, což bylo na jednu stranu dost "otravné" (myšleno v hezkým samozřejmě), protože jsem nemohla přestat číst a knihu přečetla za pár hodinek. Jen upozorňuji, že je to spíše určené pro mladší ročníky, ale i já si to moc užila.

Teď k postavám. Obě dvě jsem si oblíbila, protože v jejich případě to ani nešlo jinak. Obě byly moc milé a přátelské. Je mít ve svém okolí, tak každému hned zlepší den a naladí na Vánoce. Hlavně Holly, která byla Vánocemi doslova posedlá. Vážně. Nikdy jsem nečetla o holce, která tak moc tyhle svátky miluje. Celkem bych jí potřebovala, protože má skvělého vánočního ducha a je za každé situace optimistická. Máš špatnou náladu? Pusť si třeba koledu, dej si cukroví a všechno bude v pohodě. Asi tímhle se řídila. Její posedlost seznamy byla celkem fascinující. Už jen pro to, že já jsem spíš víc jako Elle a nic si neplánuji a už vůbec nesepisuji. Každopádně… hlavně ona mě naladila na vánoční náladu. Všechny ty její body na seznamu jako shlédnout vánoční film, podívat se na trhy, neodmítnout žádný vánoční nápoj, zpívat nahlas “All I want for christmas is you” … Ta její radost i z té nejmenší maličkosti (třeba z vánočních ozdob) byla fakt krásná. Ona dokázala i ty, kteří Vánoce nesnášeli, naladit na vánoční atmosféru, což je docela ohromující, ne?

A jak už jsem zmínila, tak Elle byla taky skvělá! Sice nebyla tak poblázněná Vánocemi jako Holly, ale i na ní ta vánoční atmosféra začala působit a všechny ty maličkosti si dost užívala. Také si uvědomila dost zásadních věcí jako třeba že přátelé jsou mnohem důležitější než nějaká vánoční výzva. Vlastně Elle a Holly byly přesnými opaky, ale tak krásně se doplňovaly. Navíc jim to spolu moc svědčilo a já byla moc ráda, že se našly, protože si vybudovaly pevné přátelství. Jo a musím podotknout, že Elle je vážně blázen. Celá ta výzva byla naprosté šílenství a já bych na to vůbec neměla nervy. Ona to ale zvládala skvěle, jako všechno ostatní.

Jestli jste teda ještě nepochopili, tak Vám sděluji, že tohle si vážně MUSÍTE přečíst! Zaručuji Vám, že Vás kniha nezklame a určitě Vás naladí na Vánoce a na chvíli zapomenete na ten každodenní stres, což potřebujeme asi všichni, ne? Navíc autorka nám tam krásně popsala vánoční Londýn a New York. Škoda, že se taky nemohu s někým vyměnit.

Autorovy knížky

Beth Garrod
britská
2021  72%Vánoční seznam

Kniha Vánoční seznam je v

Právě čtených2x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce128x
Chystám se číst66x
Chci si koupit21x
dalších seznamech7x