Komentáře knihy Vánoční koleda

RootedOpened
14.05.2026

Vynikajúci, poučný a vždy aktuálny príbeh. Človek si len povzdychne a spomenie na kdejakého lakomca a na niektoré naše "dobročinné vlády"... Ale veď, Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Trochu ma mrzí, že vydavateľstvo Verbarium poňalo knihu akosi detinsky. Obálka hovorí, že kniha je určená pre YA (young adult), akoby príbeh nebol určený starším dospelým. Taktiež ilustrácie vyzerajú, že sú určené pre deti, navyše sú niektoré nepresné. Pritom filmové spracovania len potvrdzujú, že cieľovka sú skôr starší ako mladší ľudia. Nemyslím si, že autor cielil tento príbeh hlavne na mladých, skôr na všetkých. Aj keď je známe, že Charles Dickens bol kresťan a teda sa môže zdať, že príbeh je cielený hlavne pre veriacich, určite je vhodný pre každého ako pripomienka, že robiť dobro sa oplatí vždy a ak už nie pre večný život po smrti, tak aspoň pre dobrý život na svete, lebo lakomcov nemá nikto rád. A lakomosť sa netýka len peňazí.

m2056
29.04.2026

Skvělá kniha sice nečte se příliš rychle a o něčem se musíte i zamyslet ale to k dobré knize patří.

anothergoodbook
16.04.2026

Příběh, který asi všichni známe a spousta z nás, ho má ráda. Já se přiznám, že jsem až do dospělosti originální příběh nečetla. Verzí Vánoční koledy ve filmovém zpracování jsem však viděla několik (mezi nimi i verzi s Barbie).
I přesto, že příběh znám, musím říct, že mě to bavilo. Bylo to pěkné vánoční čtení o změně člověka ze zlého a nepříjemného k dobrému. A tím, že vlastním ilustrovanou verzi, byl můj zážitek z tohoto příběhu ještě o to lepší.
Jedinou drobnou výtku mám k tomu, že mi to přišlo malinko uspěchané a přerod Skruže ze zlého muže v dobrého může působit až neuvěřitelně. Tím ale, že se jedná o pohádku, určenou spíše pro děti, toto určitě přehlédneme.
Suma sumárum, jednoznačně tuto pohádku doporučuji jak malým, tak i starším čtenářům. Dětem, aby ukázala dobro ve světě a dospělým, aby to dobro připomněla.

items
08.03.2026

Veľmi som sa s príbehom trápil. V dnešnej dobe už nič objavné a prekvapivé. Dočítal som to iba vďaka tomu že to predtým prečítal môj 12 ročný syn, ktorý to mal ako povinnú literatúru. Keď to zvládol on, musel som to zvládnuť aj ja.

vezmu.to.černou
05.02.2026

proletářská pohádka o hodnotě lásky ve světě, o tom, že možná nemusí být tak těžký mít se hezky a mít k lidem okolo sebe zase o trochu blíž.
nebudu lhát, místy mě hrozně štval ten apelativní podtón toho, že jedině Bůh je cesta a všechno, co se od něj odvrací je inherentně ošklivý, že správně jde dělat věci jen jedním způsobem.
ale je to pohádka a vznikla v době v jaký vznikla a určitě v tý době byla potřeba.
takže i přesto, že to je příběh ohranej jak kolovrátek a nic novýho z něj asi nevyčtete, je to furt moc hezký a lidský a pokud vám ještě neshnilo srdce, jako se to skoro stalo Skrblilovi, na konci vás to jisto jistě pošimrá na nejcitlivějších místech.
jo a oproti filmovýmu zpracování mě to překvapilo tím, jakej místo trošku břitkej a velmi vtipně ironizující podtón Dickens do textu propašovává a to mě moc bavilo.
a toho Olivera Twista, co jsem ho onehdá rozečetla určitě jednou dočtu!!!

Vesela_Veverka
31.01.2026

Hamižného obchodníka Skruže navštíví postupně tři duchové Vánoc. Duch Vánoc minulých, současných a budoucích. Chamtivec se napraví a je tu happy end. Tak si říkám, že tihle tři duchové by měli navštívit každého. Dobří lidé by se jich vůbec nemuseli bát a ti nedobří by se třeba polepšili.

LittleK
14.01.2026

Povídka na Štědrý den jako dělaná. Úplně vidím, jak celá rodina pohromadě sedí u krbu a čte si společně tento příběh o naději, přátelství, lásce a hlavně poučení. Nestárnoucí klasika, kterou jsem sice četla poprvé, ale doufám, že ne naposledy.

kralicekP.
10.01.2026

(SPOILER) Tato kniha byla opravdu zajímavá. Časoprostor děje je Londýn, devatenácté století a jedná se o epiku. Na začátku jsme seznámeni s starým a lakomým mužem jménem Scrooge. Scroogovi umřel blízky přítel Marley, proto je smutný. Má v plánu strávit Vánoce sám. O půlnoci se Marley v podobě ducha objeví a řekne Scroogovi, že se mu zjeví tři další duši a naučí ho, o čem jsou Vánoce. Duchové ho opravdu navštíví a provedou Scrooge minulými, budoucími i přítomnými Vánoci. Na konci knížky si Scrooge, uvědomí o čem Vánoce doopravdy jsou, a to o rodině.

oblakaknih
07.01.2026

Jestli je nějaká kniha, která vám zpříjemní vánoční čas, kniha u které se na chvíli zastavíte, tak je to Vánoční koleda. A co si budeme, zvlášť v tomto krásném vydání!

Příběh je to na první pohled jednoduchý, ale když se pak zamyslíte nad jeho poselstvím, zjistíte, že je v něm opravdu mnoho.

Moje osobní přesvědčení () mi zabraňuje hodnotit úplně stoprocentně, protože některé ilustrace () pro mě prostě nebyly ono. O odhlédnutím od toho však nemám co vytknout a na příští rok vám knihu moc doporučuji!
...
4,75/5

petulkapeta
31.12.2025

Klasika..ale filmové mam raději...

LadyCharlene
31.12.2025

Konečně přišel čas na Vánoční koledu, na klasiku, na nejvánočnější knížku, která snad může existovat.
Pokud by Charles Dickens nebyl spisovatelem, byl by z něj úžasný psycholog. Jednak je dílo velmi nadčasové, tohle bude fungovat i za dalších sto let. Tohle je moje první zkušenost s Dickensem, a velmi se mi líbila, určitě se pustím do dalších. Nečekala jsem, že v knize bude tolik hororových scén, rozhodně bych ji doporučila spíše dospělým než dětem, ale dle poptávky věřím, že i dnešní děti si užijí obraz budoucích Vánoc Ebenezera Vidřigroše. Také vyzdvihnu překlad, hodně kvalitní.
Půlhvězdičku odebírám za určitou složitost jazyka, se kterou jsem sice počítala, ale... ilustrace, ač krásné, tak bohužel nekorespondovaly s popisem na vedlejší stránce, to zamrzí a taky mě zamrzelo, že Dickens vyzdvihuje pouze křesťankou verzi Vánoc, s čímž se také dá počítat, a symbolika v této knize není jen jasná, ale i řečená... Kvalitu díla to určitě nesnižuje a na mě dýchnul viktoriánský Londýn se všemi jeho krásami, ale i bídou. Doporučuju, a já doufám, že zase za rok si na Koledu najdu čas.

Zuzka#happy
31.12.2025

Vánoční koleda aneb nestárnoucí klasika a nesmrtelný příběh s obrovským přesahem.

Vánoce - připomínka lidské laskavosti, dobrosrdečnosti a schopnosti empatie.

Minulý rok jsem si udělala o adventu radost a neodolala tomuto novému vydání s naprosto přenádhernými ilustracemi od norské výtvarné umělkyně @lisaaisato. Už jen kvůli nim stojí za to mít knihu doma.

Příběh ukazuje, že naše činy – stejně jako přístup k druhým – mají své důsledky. Dobré i špatné se nám dříve či později vrací. Jde o nadčasové poselství, které funguje napříč generacemi a má i po 182 letech stále co sdělit.

PetraBery
31.12.2025

Vánoce jsem si zpříjemnila přečtením této klasiky, která je pro všechny věkové kategorie a dá se číst opravdu každý rok. A každý rok je mi po přečtení krásně na duši.

Sammy.Boy
31.12.2025

(Čtenářská výzva) Nestárnoucí klasika, která bude díky svému tématu vždycky aktuální. Zařadil bych ji jako každoroční povinnou četbu pro dospělé, nebylo by to totiž vůbec od věci. Lidé potřebují Vánoce jako připomínku dobrosrdečnosti a VÁNOČNÍ KOLEDA je k tomu jako stvořená!

Niko_la
30.12.2025

Tak po nejakom čase som si opäť prečítala tento príbeh. Mám na ňom rada asi to, ako autor dokázal opísať rôzne situácie a zároveň v sebe nesie istú dávku nádeje, že keď sa chce, ľudia sa môžu skutočne zmeniť aj zo dňa na deň, ale musí to byť ich slobodná voľba s vedomím konaním.

rafan65
29.12.2025

Pěkná vánoční povídka která má trošku strašidelný nádech. Jsem rád že jsem si tuto knihu konečně přečetl, znovu jsem si připomněl smysl vánočních svátků. Krásné a poučné čtení.

bigben
26.12.2025

Přečteno díky tématu ze čtenářské výzvy, taková hezká pohádka až jsem skoro styděla, že už jsem ji nečetla dávno a měla takovou mezeru ve vzdělání.

Adéla-Knihomol
25.12.2025

Taková vánoční klasika. Tento příběh mám ráda.

j.kostal
23.12.2025 audiokniha

Počúvané ako audiokniha v rámci navodenia tej pravej vianočnej atmosféry dva dni pred Štedrým dňom.
Ide o klasiku s hlbokým posolstvom, ktoré znovu a zas ukazuje, čo je skutočným zmyslom vianočných sviatkov a to je rodina, vzájomné porozumenie, láska a hlavne v pokora v srdciach každého jedného z nás. Určite si pozriem aj niektoré z filmových adaptácií. Krásne Vianoce všetkým!

gordon13
22.12.2025

Klasika z dávných časů a dávnými časy je prodchnuta i celková atmosféra příběhu. Vánoční pohádka pro dospělé. Pěkné!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi