Vánoční bestiář

Vánoční bestiář https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421672/bmid_vanocni-bestiar-aXK-421672.jpg 4 86 21

John Kenn Mortensen, slavný a oceňovaný autor, kterého zná české publikum zejména díky knize Lepíkové příšery, se podíval na zoubek Vánocům. Svátky klidu mají mnoho různých podob a tu a tam jsou tvorové, kteří je reprezentují, poněkud zneklidňující. Autor proto vytvořil taxonomii vánočních stvoření, jak je znají lidé po celém světě. Díky jeho osobitému smyslu pro humor a ještě osobitějšímu, skvělému kreslířskému talentu je Vánoční bestiář přesně tou publikací, kterou musíte mít doma. (Hodí se přitom jak na letní, tak na zimní dovolenou.)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Julebestiariet , 2017


více info...

Přidat komentář

Knihotyna
13.12.2023 5 z 5

Wau!
Když jsem pod heslem "Vánoce" hledala v knihovně svou četbu na prosinec, zaujala mě i tato kniha!
Ponořte se do čtení o adventním čase, ne však v tom hezkém! Víte, jaké příšery prochází světem v tomto období a jak se před nimi chránit?
Každý den až do 24. prosince je nám představena jedna zimní příšera a co víc, je doplněna o nádhernou avšak velmi děsivou ilustraci!
Krásná práce! Ale mě teda ilustrace děsí ještě teď :D.

666Jitka
17.03.2023 5 z 5

Kuriózní příšery a jiné podivuhodné bytosti, více či méně nebezpečné obzvláště v čase adventním, jsou nám představeny v tomto krásně graficky zpracovaném bestiáři, který potěší nejenom děti. Každá jednotlivá podivná "potvora" je vykreslena, co se vzhledu, vlastností, činů a možných úplatků týče, velmi barvitě a vtipně. Nelze si nevšimnou ironické poznámky u Černého Petra, kolem nějž se rozjela v minulých létech do nebe volající absurdní hysterie.


Baru16
21.02.2023 5 z 5

Půjčila jsem si tuto knížku čistě ze zvědavosti, ze zájmu o legendy a z mojí slabosti pro dětskou naučnou literaturu :D když ji viděl přítel, musela jsem mu ji koupit a máme ji v knihovně nejen pro naše budoucí děti, ale i pro nás. Určitě se k ní budeme vracet.

SlamLenka
10.02.2023 5 z 5

Nemám nejmenších pochyb, že za přežití adventního času v roce 2022 vděčím právě Vánočnímu bestiáři – knize, v níž jsem den po dni poznávala příšery spojené v různých kulturách (hlavně v těch severských) s časem vánočním. Zároveň jsem se naučila, jak jim bezpečně uniknout a dočkat se Vánoc. A to se povedlo, takže dánskému autorovi Bennimu Bodkerovi děkuji! Kniha je zároveň parádně ilustrovaná a za veškerá vyobrazení těch příšerných stvoření je zodpovědný výtvarník John Kenn Mortensen.
Musím se přiznat, že jsem na sebe pyšná, neboť jsem odolala předbíhání a každý den jsem si zodpovědně přečetla skutečně jen jediný příspěvek, čímž jsem překvapila i samu sebe, neboť se považuji za krajně netrpělivou osobu.

zsykorova
01.12.2022 5 z 5

Miluju všechny bytosti a stvoření, miluju nadpřirozeno a miluju bestiáře. Když jsem tuhle knížku zaregistrovala, bylo mi jasné, že jí prostě musím mít. A teď po přečtení jsem naprosto nadšená. Ke knížce se budu často vracet a připomínat si, jaké bytosti žijí mezi námi. Plus ty ilustrace jsou dokonalost!

Kni-holka
31.01.2022 5 z 5

Pokud jste přežili letošní Vánoce ve zdraví, pak jste měli velké štěstí. Protože to, co v prosincových dnech číhá tam venku, je mnohdy opravdu strašidelné a nebezpečné. Právě o Vánocích vylézají z děr všichni možní tvorové, kteří jsou poněkud zneklidňující. Mozná ale, když si koupíte tento Vánoční bestiář, který představuje Adventní katalog zimních příšer, tak příští Vánoce přežijete. Možná.

Už jste někdy slyšeli o Krampusovi? A co svátek sv. Lucie? Ani baba Jaga není mírumilovná a už vůbec ne Perchta - napůl mladá dívka, napůl shrbená čarodějnice s křivým nosem - která nezdárníkům a lenochům rozpárá břicha, vykuchá vnitřnosti, vycpe je slámou a kamením a pak je hodí do studny. To je jen pár tvorů, které najdete na stránkách tohoto strašidelného, ale i životně důležitého katalogu.

Sice je už po Vánocích, ale ke knize jsem se dostala až nyní, protože právě píšu povídku do literární soutěže a zde jsem našla inspiraci.

Je to krásně ilustrovaná knížka, kterou si oblíbí jistě každý milovník Vánoc i strašidelných historek.

niki-chan
04.01.2022 4 z 5

Zajímavý bestiář s dobrými radami, jak si zachránit život. Pěkné ilustrace.

IreneP
21.12.2021 5 z 5

Knížka měla velký úspěch hlavně u mých synů (6 a 9). Těšili se na každou novou kapitolu, sledovali nebezpečnost v šiškách a fascinovaly je ilustrace. Parádní, strašidelné čtení. A vtipné rady na přežití.

IVANA0123
04.12.2021 4 z 5

Po přečtení této knížky bych v některých zemích během Vánoc asi vůbec nevycházela z domu. Třeba takový Island se příšerami doslova hemží a o setkání s nimi tedy rozhodně rozumný člověk nestojí. Trochu mě mrzelo, že mám jen e-knihu, protože listování touto obrázkovou knížkou by byl jistě větší zážitek, než si ji jen sjíždět ve čtečce. Na zimní večery a čekání na Vánoce je tato kniha ideální a jsem ráda, že u nás je těchto bytostí podstatně méně - asi by mi na chystání dobrot pro všechny ani nestačilo nádobí. Jenom mi teď tak trochu uniká, že má někdo problém s českými čerty, protože proti zahraniční konkurenci jsou to vlastně takoví milí chlapíci... 4,5*
(12/21)

gryffin
29.11.2021 5 z 5

Knížka mě velmi zaujala, ilustrace jsou vskutku kvalitní a na konci jsou i prázné listy pro vlastní pozorování. Asi jediné co bych vytkl je, že se autoři snaží i víceméně hodné bytosti ukázat jako krvelačné bestie, na druhou stranu je to velice zajímavé pojetí. Jako fanoušek Zaklínače bych také kromě návodu jak se monstru bránit ocenil i návod jak monstrum zabít...

Hannah13069
14.09.2021 5 z 5

Kniha mě nejprve zaujala svou obálkou a námětem, nedalo mi to a koupila jsem si ji. Velice zajímavá, strašidla, která se objevují ve spojení s Vánoci. Dříve asi nebyly Vánoce úplně svátky klidu a míru. V každém případě doporučuji, kniha je zajímavá, jak pro dospělé, tak pro děti.

Hanina61
17.03.2021 5 z 5

Ač není Advent, ale spíš období předvelikonoční, sáhla jsem v rámci čtenářské výzvy po této knížce a nelituji toho. Za okny noc, duje vichr, v okolním lese houkají sýčkové a chrastí větve , takže kulisa k přečtení tohoto malého pokladu přímo dokonalá a člověk s dychtivostí obrací jednu stránku za druhou, jen aby mohl dál číst vtipný text a hlavně se kochat fantastickými obrázky. Děkuju za skvělé poučení v oboru příšerologie, ale tak či tak zůstávám vděčná, že u nás v prosinci chodí jen milý Mikuláš a pár víceméně podnapilých čertů, a samozřejmě náš hodný Ježíšek. V prosinci si ji určitě přečtu znovu. :-)

Liberi
03.01.2021 5 z 5

Krásně ilustrovaný malý klenot knihovny, který otevřu každé Vánoce...

annes
21.11.2020 5 z 5

Krásná ilustrace i super nápad něco takového vytvořit. Na Island rozhodně o vánocích nejedu :-D jsem strašpytel už tak dost velký..

salamandrina
18.10.2020 5 z 5

Radši se připravuju už teď. Milé. Potěšilo.

Fazulajda
04.04.2020 3 z 5

Čteno do čtenářské výzvy, jinak bych se knihy pravděpodobně ani nedotkla. Asi bych tím o moc nepřišla, ale jako čtení na chvilku svou roli splnilo. Velké plus si zaslouží především ilustrace, které byly děsivější, než jsem od dětské knížky čekala.

annasglamour034
10.01.2020 5 z 5

Kniha je úžasným adventním počinem pro milovníky hororových povídek, vánočních tradic a zástupců různých strašidel. Na každý den adventu je připraveno jedna příšera, která vás provede svou historií, jak se proti ní bránit a jak moc je nebezpečná. Krásné a strašidelné ilustrace. Věřím, že stojí za přečtení každý advent.

Zdendula
29.12.2019 5 z 5

Krásný počin nabízí adventní katalog zimních příšer - od 1. prosince do Štědrého dne se představuje zástup od známých skřítků, krampusů přes Dědu Mráze po méně známé příšery z celé Evropy. Vždy je uvedena míra nebezpečnosti, doporučená ochrana a také vyobrazení, které je lepší prohlížet za světla. Osobně miluju Island a toužila jsem tam jet za pravou zimou a polární září, teď už vím, že v prosinci nikdy.

minimonisek
27.12.2019 5 z 5

Skvělá kniha s nadpřirozenými bytostmi, které se objevují v severní Evropě, Itálii, Rusku nebo v německy hovořících zemích v čase Vánoc. Na každý prosincový den připadá jedna bytost - popis, výskyt a jak se jí ubránit. Navíc ty kresby jsou fakt ohromné, bez nich by to nebylo ono.

Ládja
25.12.2019 4 z 5

Parádní ilustrace, zajímavé poznatky o vánočních bestiích. Jen škoda, že je vše zaměřeno převážně na severské státy. Chtělo by to vzít trochu zeširoka a udělat větší výběr na každý den...