Vánoce na Šumavě

Vánoce na Šumavě https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44481/vanoce-na-sumave-44481.jpg 5 11 6

Zcela neznámé i slavné adventní, vánoční i novoroční texty Karla Klostermanna (Sláviččiny jesličky, Kaplanův Štědrý večer, Štědrý den na Pürstlinku, Co Nový rok nadělil dědečkovi a další) s doprovodnými ilustracemi výtvarníka Petra Hilského jsou jistě vhodným dárkem i vhodným čtením v dlouhých zimních večerech.

Přidat komentář

Scarefish
07.02.2023 5 z 5

Několik povídek, jež spojuje dohromady vánoční čas. S výjimkou dvou příběhů se všechny odehrávají v drsných poměrech sněhem a mrazem zachvácené Šumavy. O životě prostých lidí rozhodují vichřice, náhlé změny počasí, jejich schopnost orientace a fyzická kondice. Je neuvěřitelné, v jakých podmínkách byli schopni přežít a jaké útrapy, včetně tragických ztrát těch nejbližších, dokázali přestát. V důvěře a vděčnosti k boží vůli. Vskutku poučné čtení.

witiko
05.12.2021 5 z 5

Moje první knížka od Klostermanna, která mi všemi těmi sněhovými závějemi, klečí zarostlými bažinami, zavátými cestami přes hory a doly, z krátkých dnů do dlouhé tmy, kterou jen tu a tam prosvětlí okna vzdálených chalup, k němu konečně prošlápla cestu! Jen je škoda, že tahle půvabná (před)vánoční knížka nemá aspoň vázanou podobu, mohla by to být pěkná bibliofilie.


HoneyBunny
16.11.2018 5 z 5

,,Báje o idylické samotě zrodila se v mozku básníků, lidí rozkošemi přesycených nebo namáháním unavených."

DuncanIdaho
18.01.2018 5 z 5

Povídky popisují život lidí žijící na horách. Příběhy nebudou z každodeního života, ale určitě se podobné občas stávaly. Klosterman tu barvitě a do podrobna popisu nebezpečí života i pohybu na horách v zimním období, popisuje tu krásu hor i tvrdost života v nich. Rozhodně to stojí za to, aby si to každý přečetl.

MOu598
25.07.2017 4 z 5

Četla jsem v prosinci 2013. Podle mých poznámek:
9 vesnických povídek, jedna z nich delší.
O zimě, o lidech, o krutosti počasí a přírody, o vzájemné pomoci.
Hezké, čtivé.

eiramka
17.01.2015 4 z 5

Tak tohle pro mne bylo velké překvapení, knihu jsem si vypůčila v knihovně vlastně jen proto, že bylo před Vánoci a mám ráda Šumavu - od Klostermanna jsem nikdy nic nečetla, a tak jsem si řekla, že si aspoň jeden příběh přečtu. Nakonec jsem přečetla všechny a vyloženě mě to vzalo - líčení šumavských Vánoc, všech těch místních postaviček, tvrdého až krutého života, atmosféra zapadlých vesniček a překrásné krajiny - tohle všechno popsáno barvitě a napínavě, krásným jazykem - pěkné vánoční čtení!