Vana s výhledem

Vana s výhledem https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484076/bmid_vana-s-vyhledem-Tf1-484076.jpg 4 14 1

Povídky českého autora popisují převážně lidskou osamělost, byť se hrdinové nacházejí často takřka uprostřed davu. Jejich touha po společnosti, pochopení a lásce naráží na hradbu samoty a vzájemného sobectví. V patnácti povídkách se autor pouští do popisů především vnitřních životů svých hrdinů. Jednou z hrdinek je například osamělá těhotná mladá žena, která svým jednáním zapudila budoucího otce svého dítěte. Dalším z hrdinů je podezřelý bezdomovec - hrbáč, jenž si přivydělává prodejem bulváru. Začínající pisálek, větřící příběh na sto honů muže sleduje, aby posléze odhalil, že pod tzv. "falešným hrbem" muž skrývá andělská křídla. Účastníky příběhů jsou i manželé středních let, jejichž život je již omezen na pouhá slovní klišé, o něze mezi nimi nemůže být ani řeč. Časem dochází k naprosto radikálnímu vyřešení jejich manželského soužití.... celý text

Přidat komentář

purie
14.09.2019 3 z 5

Čteno až po Bodu tání.
M.N. má bezesporu mnoho talentů a je dobře, že je nenechává ladem.
Knížka je opět kaleidoskopem obrazových (až filmových) a slovních nápadů, vtípků, hříček a fantazií, ale i střípků vážnějších úvah, názorů a osobních životních zkušeností.
Před očima nám M.N. promítá svou imaginací vytvořené obrazy, na rozdíl od poezie jasnějších kontur, které nás chtějí dovést na rozhraní reality a magie a pak dále do světa snově (proto často noční) tajemné (někdy až melancholické) nálady (á la obrazy Jaroslava Róny). Tentokrát mi ale přijdou sdělení (životní bilance, lidská samota, postesk nad vlastní vírou...) i magická nálada více utopeny ve slovním a "přirovnávacím" hračičkářství ("kachničkářství":-), které bude nejspíše navrub nezbytného autorova vkusného exhibicionismu i jeho čisté radosti z psaní. Vtipně a sebeironicky si z toho ale dělá legraci ve své poslední povídce.
Povídky jsou i tak zajímavé, originální a je v nich znát snaha autora popasovat se se svými talenty.

Část díla

všech 15 částí díla

Autorovy další knížky

Martin Němec
česká, 1957
2002  70%Perníková věž
2004  74%Stodola
2008  79%Vana s výhledem
2009  67%T.M.A.
2019  77%Bod tání

Kniha Vana s výhledem je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x