Stínem políbená

Stínem políbená https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213869/mid_stinem-polibena-213869.jpg 5 1904 166

Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na matur. zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného.Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce.

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

Shadow Kiss , 2008


více info...

jana1874
jana1874
14.03.2024 5 z 5

Po minulém díle jsme se vrátili zpět na Akademii, a přesto je menší změna, protože studium na strážce bude jiné. Díky blížící se maturitě přichází čas na zkoušky v terénu, kdy každý novic dostane na starost jednoho Moroje, kterého bude následujících pár týdnů chránit. Jenže to není jediná věc, se kterou se Rose musí vypořádat. Kromě toho že se ještě úplně nesmířila s tím, co se stalo, tak poslední dobou se jí mění nálady, rychle se rozčílí, čas od času vidí někoho, koho by vidět neměla. K tomu se ukazuje, že na území akademie někdo mlátí žáky a ještě se blíží soud s osobou, která jí a Lise hodně ublížila. Už jen z tohohle je vidět, že se u čtení nudit nedá a pak ten konec? Nejdřív se stane to, k čemu se schylovalo už od prvního dílu a pak takový obrat. Jako někdo, kdo sérii už před lety četl, jsem sice věděla, co přijde, ale i tak – vůbec jsem se na tu část nechtěla dostat.

Stínem políbená je za mě zatím z prvních třech dílů nejlepší. Něco se tu od začátku dělo, bylo spoustu věcí, kterým se muselo přijít na kloub. Líbí se mi, že přestože na začátku to tak nevypadá, tak se postupně ukáže, že všechno spolu nějak souvisí. Rose se oproti prvnímu dílu změnila, Dimitrij je stále super a nemůžu si pomoct, ale líbí se mi Christian. Ty jeho poznámky někdy – ty mě baví. Zato u Lisy nevím, ji moc nemusím. Na to jak je chytrá, není moc všímavá ke svému okolí.

TessBlackCat
TessBlackCat
14.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Uf, tak tohle mě dostalo. Musím uznat, že tento díl mě dost mile překvapil a nadchl do přečtení pokračování, je dost cítit posun jak ve vývoji postav, tak i ve stylu psaní, opět musím dodat, že u předchozích dílů netuším, jestli to bylo originálním stylem psání nebo překladem, ale knížka se mi tentokrát četla o hodně lépe.
Konečně se objasnila záhada toho, proč byla Rose tak strašně protivná a otravná v předchozích dílech a musím uznat, že je mi teď o hodně víc sympatická. Všeobecně se mi dost líbí její charakterový posun a vysvětlení jejích činů, taktéž posun ve vztahu s Dimitrim, na konci mi i slzička ukápla, i když jsem předem věděla, co se stane {rada pro ostatní, nespoilerujte si děj i když jste sebezvědavější :D }
Celkově to byla taková emoční horská dráha, občas jsem se potutelně usmívala při čtení a někdy jsem měla chuť začít na knížku řvát, proč si Rose nechává tak blbě některé informace pro sebe. Musím ale uznat, že začínám počínání hlavní postavy trochu rozumět a chvílemi mi jí bylo opravdu dost líto, každopádně autorka docílila úspěšně toho, že jsem teď napjatá, jak šňůra na prádlo a okamžitě se vrhám na další díl.
Na druhou stranu mě začala dost štvát Lissa, která byla celou dobu absolutně slepá, vůbec se o pocity Rose nezajímala, i když ta jí neustále upřednostňovala před sebou a ještě to korunovala sobeckým výstupem na závěr. Naopak Christian s Adrianem jsou čím dál větší sympaťáci a je vidět, že se snaží pomoct jak jen můžou. Mile taky překvapilo, že i Mason nakonec dostal ještě šanci se trochu zapojit, pomoct Rose a závěrem se rozloučit.
I když mě konec dost šokoval a rozesmutnil, tak cením autorčinu odvahu vytvořit taková razantní zvrat. Jenom dodám, že je škoda, že jsem se k sérii nedostala dřív, ale jak už tu poznamenalo více čtenářů, tak dřívější obálka nebyla tak chytlavá jako ta současná, která je opravdu krásná a moc povedená. Celkově jsem byla opravdu hodně mile přakvapená.


Vjeerus
Vjeerus
14.07.2023 5 z 5

Další strhující příběh ze světa vampýrské akademie. Musím říct, že zatím pociťuji stoupavou tendenci v kvalitě příběhu. Z toho mám opravdu radost, že nemám pocit umělého natahování.
Hlavní hrdinky Rose mi začíná být víc a víc líto. A i když se opravdu občas chová jak malé děcko (wow, jaké překvapení, když je sotva dospělá, pozn. ode mě pro mě), svým způsobem ji obdivuju za to, jak vše nakonec zvládne se vztyčenou hlavou a o kus silnější.
Lisa, údajně nejlepší kamarádka Rose, je pro mě stále ta stejná husička, která myslí jen na sebe a vůbec není tak hodná, jak všichni tvrdí. Minimálně ne právě ke svojí kamarádce a za finální scénu jen tleskám.
Nejvíc mě však baví scény s Christianem a Adrianem. Oba dostali víc prostoru a nestačím se divit, kolik překvapení ještě skrývají. Mají srdce na pravém místě a v kooperaci s hlavní hrdinkou skvěle fungují jako prvek humoru, který doplňuje jinak vcelku ponurou atmosféru tohoto dílu.
Každopádně největší pecku si autorka opravdu nechala na konec a i když se ke mně jisté informace dostali, stále jsem nevěřila, že k tomu dojde. Utrhlo mi to kus srdce, ale vlastně klobouk dolu za tento krok a jsem opravdu zvědavá, jak se s nastalým rozložením hrdinové poperou.

Kate3003
Kate3003
17.02.2023 4 z 5

Je opravdu škoda, že jsem s touto sérií nezačala dřív, ale původní obálky prostě člověka nepřitáhly tak jako nové. Třetí díl byl za mě ještě o fousek lepší než ten předchozí i když i tady narážím na určité věci které mi u hrdinů nebo v příběhu přijdou trošku zvláštní, ale pro YA jsou poměrně typické takže nic co by mi kazilo zážitek ze čtení.
Rose a Christian pořád patří mezi mé nejoblíbenější postavy i když musím říct, že Rose mě tentokrát občas trochu štvala. Líbí se mi její chemie ve scénách s Dimitrijem a její pošťuchování právě s Christianem, který zde dostává o něco více prostoru než v předchozích dílech. Autrčin styl psaní je velmi čtivý a dokáže skvěle udržet pozornost u děje. Nechybí tu akce ani působivé dějové zvraty. Hlavně ten na konci příběhu bych vypíchla, protože to mě dostalo asi úplně nejvíc stejně jako u předchozího dílu. Lisa si udržela svůj status a pořád si o ní myslím, že je poměrně sebestředná a přestože se vlastně snaží lidem pomáhat tím co umí tak její chování je spíš na škodu než k užitku. Nesmím zapomenout na Adriana s kterým jsme se seznámili už v druhém díle a teď se konečně mohl víc projevit. Jeho postava mě taky baví a jsem zvědavá jak se bude dál vyvíjet. Už se těsím na další díl, protože mě zajímá kam povedou další kroky Rose.

Zuzka_Zuu
Zuzka_Zuu
17.12.2022 5 z 5

Konečně se vztah mezi Dimitrijem a Rose posunul i když jen na malou chvíli. Tajila jsem dech do poslední chvíle a ty chvíle jsem obrečela, chudák Rose! Konečně ji všechno vychází podle plánu a najednou tohle. Kniha byla napínavá od začátku až do konce :)

Ethys
Ethys
25.12.2021 5 z 5

Nejlepší dil z celé serie. Kniha mě úplně pohltila.

PhoebePollard
PhoebePollard
10.10.2021 3 z 5

Děj je průhledný, předvídatelný a konec mě docela štval, především tedy Lisa, která se už od počátku nechovala jako moc dobrá kamarádka a tady akorát dokázala, že je to namyšlená sobecká Morojka, která myslí vždycky jenom na sebe.

RoseJP
RoseJP
26.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Třetí díl byl za mě slabší, než druhý. Z dob, kdy jsem sérii u této knížky dočetla jsem si pamatovala jak končila, tak mě konec nepřekvapil, ale spíš lehce naštval - to opravdu Rose nemohla počkat, až odmaturuje? A co Lisa! Bylo mi jí tak líto. Kdyby počkala, mohla jít s ní.
Neskutečně se těším na pokračování, myslím si, že se Lisy a Rosiny cesty ještě potkají.

ElizPetrova
ElizPetrova
19.09.2021 4 z 5

Zatím nejnapínavější díl z celé série.. příběh se zajímavě rozvětvuje a vyvíjí. Celou knihu jsem nemohla přijít na kloub věcem, které se děly, i když jsem nějaké tušení měla. Nakonec to dávalo perfektní smysl a vše do sebe zapadlo. Rose jako hlavní hrdinka je prostě skvělá a závěr knihy ani nemusím komentovat.

Tialexa
Tialexa
21.06.2021 5 z 5

Trojka byla napínavá až do konce. Byla skvělá. Stojí za přečtení.

Karoli282
Karoli282
20.02.2021 5 z 5

Pokračování opět nezklamalo a navnadilo mě na další díly. Kniha je velmi čtivá, stejně jako předchozí díly lze přečíst za den. Jedná se o jeden z mých nejoblíbenějších dílů. Postava Adriana se zajímavě vyvíjí, objevuje se zde hodně nových dějových zvratů. Také vztah Dimitrije a Rose jde dopředu. Konec je napínavý.

Joymg
Joymg
02.02.2021 5 z 5

Začnu klasicky tím, jak je ta obálka hrozná. A kniha opět skvělá.
Tento díl mě bavil, ale nemám ráda, když se lidi v knihách/filmech nesvěří s důležitou informací minimálně těm nejbližším. Rozhodnutí mlčet bylo Rose dlouho řešeno a nakonec vysvětlováno, ono se jí to taky úplně nevyplatilo, když to nakonec řekla.
Akce jsou častější, i když občas jenom cvičné, děj odsýpá, Dimitrij už jen těžce odolává.
Skvělou částí je výlet na královský dvůr, opět nové postavy, nové záhady, přestože nejsou servírovány jako klasické záhady. Skvělé.
Konec samozřejmě srdcervoucí. Nemohla jsem tomu uvěřit.

Luc.i
Luc.i
17.12.2020 5 z 5

Sice jsem se tomu dost bránila ale ...tahle série je prostě dobrá. Jakože hodně dobrá. Postavy skvělý. Děj neskutečně ubíhá. Romantická linka je boží. Má to zvraty. Je tam napětí. Sem tam nějakej vtip. Čte se to samo a je to prostě strašně fajn. Těším se na další díl,5/5*.
PS:(obsahuje SPOILERY)!!!!
Rose je pořád stejně fajn hlavní hrdinka,čehož si fakt cením. Dimitrij je naprosto boží a pro to u mě nemá Adrian žádnou šanci v milostným trojúhelníku. Konec jsem sice měla vyspoilerovanej ale stejně mě to celkem zasáhlo a hodně navnadilo na další čtení protože prostě náš Soudruh Dimka.

Alnima
Alnima
06.11.2020 4 z 5

Zbožňuju sérii Upirská akademie. O upírech je toho napsaného již spousta, ale tato série má spousty originality a dá se číst v každém věku. Je tam i pro mě originální milostná linie (alespoň v něčem).

Nel-ly
Nel-ly
15.09.2020 5 z 5

Nejlepší díl série.
Dostatečně temný. S absolutním "what the f*ck was that" koncem. Epický.

ydnac
ydnac
07.09.2020 4 z 5

Vampýrskou akademii jsem četla už před lety a tenkrát mě opravdu uchvátila, upíří ságy teprve začínaly, takže to pro mě bylo něco nového:-) Rose byla skvělá, moc jsem si jí oblíbila. Celou sérii jsem hltala a prioritně bych ji doporučila věkově náctiletým, ale myslím, že neurazí ani starší fanoušky:-)

Jája92
Jája92
21.07.2020 5 z 5

Další díl, který jsem četla s nadšením.

Cress
Cress
28.06.2020 5 z 5

Tenhle díl je prostě boží. Dozvídáme se trochu více o Roseině stínem políbení. Konečně se stane to, na co jsme všichni čekali a ten konec je skvělý náběh na další díl.

vladka16
vladka16
20.06.2020 5 z 5

Rose je vzpurná,hubatá,neví co se sebou.Někdy jedná dřív než myslí,ale v tomhle věku to asi ani jinak nejde.Touha po kousku štěstí,smysl pro povinnost,odvaha,někdy osamělost.Opravdu musí být silná,aby všechno zvládla.Samozřejmě,není na to sama,má přátele i nepřátele.Moc jim všem držím palce,
aby v dobrém uspěli.Už kolikrát jsem si říkala,jak může spisovatel-ka ,něco tak fantastického napsat-kam chodí na ty nápady?Jsem moc ráda,že takoví lidé jsou,můžu prožívat věci ,které v běžném životě nezažiju a to je fajn. Tak že,vzhůru na další díl.

Catyna
Catyna
11.06.2020 5 z 5

Parádní série