Světlonoš

Světlonoš https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14852/svetlonos-14852.jpg 4 77 4

Vampýří sága série

< 2. díl

Když se angostincké hordy přeženou přes jižní hranice Vysočiny, bandita Jaryk Maisl a jeho přítel, kouzelník a bard Owen Odell se ocitnul v zemi, která zoufale potřebuje hrdiny. Vetřelci nemají úctu k osobám ani místům, ukradnou a zničí vše, co jim stojí v cestě. V jejich šlépějích je vypuštěno převeliké zlo, když šílený nekromant přivede zpět do položivota tisíciletí mrtvé vampýří krále. Jedině Maisl má odvahu postavit se Angoistinům i nemrtvým: Brzy je oslavován jako postava z mýtů, bájný Světlonoš, jenž přišel, aby opět zachránil svůj lid. Ale jenom jediná osoba Maisla skutečně zná – Odell si pamatuje, že nyní slavný bandita býval zlodějem a záletníkem, který by vám klidně uřízl měšec či podřízl hrdlo kvůli večeři. Jak se blíží závěrečná bitva a ukáže se podivné zjevení, Odell přemýšlí, který ze dvou Maiselů zvítězí – sobecký zloděj, či zachránce svého lidu, Světlonoš.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Perseus
Originální název:

Morningstar , 1992


více info...

Přidat komentář

Gindolfin
16.10.2022 3 z 5

Obecně, je to dobrá kniha. Ale Gemmell uměl psát o dost lépe. Tohle není jeho nejlepší dílo.

n.ezn.amy
08.03.2021 4 z 5

Když angostinské hordy přepadnou Vysočinu a v jejích stopách kráčí šílený nekromant, který vyvolává nemrtvé a na svět se vrací upíři, tak se i z banditů a zlodějů mohou stát hrdinové, kteří se postaví do čela utiskovaných. Ovšem charakter se těžko mění a v závěrečné bitvě se ukáže zda zvítězí povaha zloděje a násilníka či hrdiny, který je ochoten se obětovat pro ostatní? Styl a téma je příznačný pro Gemmella, ovšem příběh je stále hodně čtivý a napínavý. Ovšem je to hodně subjektivní názor, protože osobně mám fantasy obecně moc rád.


pavel.2
16.01.2019 3 z 5

Tahle kniha se od ostatních "gemmellovek" trochu odlišuje stylem vyprávění. Pořád je to dobrá fantasy o hrdinech, s magií, bojem dobra proti zlu... Čte se dobře, nicméně ji považuji za asi nejslabší knihu, kterou jsem od D. Gemmella četl.

Eigis
16.06.2014 4 z 5

Upřímně řečeno mám celkem rozporuplné pocity. Na jedné straně se mi celkem líbí myšlenka, ve které Gemmell konfrontuje hrdinskou legendu a skutečné vyprávění očitého svědka. Některé scénky příběhu jsou zajímavé. Mnoho dalších, ale za moc nestojí. Také mi vadí, že spousta událostí je přeskočena nebo vzata jen velice stručně, takže kniha působí trochu odbytě. Celkový příběh, včetně věcí vedoucích k uzavření kruhu událostí, ale působí celkem dobře. Každopádně je, ale fakt, že Gemmell umí psát o dost lépe.