Války rudého muže

Války rudého muže https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64413/valky-rudeho-muze-64413.jpg 5 73 14

Historické povídání o indiánech nejen severní Ameriky,od 17.století do začátku 20.století.

Přidat komentář

Filomena1961
03.08.2022 5 z 5

Vlastností většiny lidí je, že se staví na stranu slabších proti silnějšímu, utlačovaných, na stranu bojovníků za svobodu. Faktem je, že indiánské kmeny žily v Americe a své problémy si řešily mezi sebou. V okamžiku, kdy začali osídlovat Ameriku běloši se situace změnila a pan Stingl to ve své knize popisuje. I když se někomu zdá , že není objektivní, faktem je, že běloši v touze po získání moci, bohatství , území, původní obyvatelstvo vyvražďovali a svým životním stylem navždy změnili tenhle podivuhodný kontinent Indiánů.
Díky této knize jsem získala nejen hodně informací o jednotlivých kmenech, jejich bojích , statečnosti, ale také o zradách a jelikož Indiáni neměli rovnocenné zbraně, jejich osud byl časem zpečetěn.
Knihu doporučuji k přečtení, dává přehled o životě Indiánů a také o tom, jaký stav Indiánů byl v polovině 20 století. To znamená, kde kmeny sídlily, do jaké jazykové skupiny patří a počet příslušníků daného kmene.

LordByron
10.01.2022 5 z 5

Som veľmi rád, že som (úplnou náhodou) túto krásnu knižku našiel (dlho som ju chcel) a veľmi sa mi ľúbila.
Stingl sa vôbec netají komu fandí, ale tak právom. Obetiam najväčšej genocídy všetkých dôb.
Kapitoly o Severnej Amerike ma až tak nezaujali, lebo ich každý pozná, ale o to radšej som si čítal o Kariboch, Tupac Amaruovi a najlepší zo všetkých boli aj autorovi obľúbení Mapučovia - Araukáni.
Indiánsky národ ktorý si nijdy nepodmanil Inka ani Španiel :).


Finskej
12.04.2021 5 z 5

Stingl at his best. Vedle Wounded Knee druhá zásadní kniha o střetu severoamerických indiánů s bílou civilizací. Nevychází z toho nejlépe. Ta civilizace.

draka
20.08.2020 5 z 5

Okima - Ten, který vede, mě vždy dokáže zaujmout svým vypravěčstvím a zaujetím pro indiány a jejich neblahém osudu. Dokázal z jejich středu vytáhnout vůdčí a významné postavy a napsat o nich velice poutavé čtení.

Pavelpi
21.04.2020 5 z 5

Je to velice dobře napsané.Jednotlivé příběhy bojů indiánů s bledými tvářemi mě dokázalo dost zaujmout i hlavně proto,že jsem řadu z nich vůbec neznal.Takže celkově hodnotím knihu na plný počet hvězd.

Sandalkar
31.03.2020 3 z 5

Dočtení této knihy mě stálo hodně sil. Je to velmi popisné, obsáhlé, nacpané suchými informacemi a určitě si své čtenáře najde. Na mě to bylo moc. Ovšem připouštím, že některé příběhy berou za srdce.

ijcro
29.10.2019 3 z 5

V dokumentárním stylu jsou poněkud tendenčně (nechci říct - třídně) vykládány dějiny Amerik a dobývání nových území Evropany.

Kakho-Oto
16.08.2019 4 z 5

Podle odborníků na tématiku obsahuje Stinglova publikace velké množství omylů. Osobně můžu tvrdit, že Stingl (jednoznačně stranící indiánům, což mi nevadí) popisuje mnoho bojů indiánů bombastickým stylem. Ano, v případě bojů Araukánů, "zlatníků", Tarahumarů, Seminolů, Lakotů či Apačů šlo o heroické boje, které daly bílým dobyvatelům zabrat. V řadě jiných válek byli indiáni snadno poraženi - bohužel, často hrály velkou roli epidemie různých nemocí, na něž neměli indiáni žádné protilátky. Skutečně vyspělé indiánské civilizace vzdorovaly velmi málo: centrální moc šla snadněji porazit než prérijní indiáni, v případě Inků (lépe řečeno Kečuů) navíc probíhala občanská válka, jež Španělům velmi usnadnila dobývání. Apropos: Stingl uvádí jméno náčelníka Sauků ve tvaru Černý Sokol (Black Hawk), ačkoliv se jinak uvádí ve tvaru Černý Jestřáb.

rickiwolf
28.01.2019 4 z 5

Jde o kolonizaci a boje indiánů, které s ní byly spojené.

haki34
26.08.2018 4 z 5

dočteno...útlá knížka nabitá historickými událostmi a i nějaké to osobno a vlastní příběhy si v ní našly místo...Miroslav Stingl nás provede Severní i Jižní Amerikou a ukáže nám marný boj indiánů za nezávislost a svobodu a jeho kruté následky.
Jelikož knížka je opravdu nabitá, měla jsem problém si tolik informací zapamatovat...klobouk dolů před jeho prací. Ale mám ji v knihovnčce a tak vím, kde případně v budoucnu hledat. Jelikož jsem znala více severoamerické indiány (třeba Bitva u Woudened Knee je notoricky známá), byla jsem překvapena, kolik se toho dělo třeba ve Střední, Jižní Americe a i na ostrovech....doporučuji.

tereza1198
10.06.2018 5 z 5

Hrdinný a marný boj několika generací mužů, kteří sledovali jak se jejich svět mění v popel. Občas krajně bolestivé čtení.

hrbosek
18.10.2017

Prostě pan Stingl, není co dodat, přes množství informací se čte velice dobře, je to ovšem smutné čtení.

Atanone
09.06.2017 5 z 5

Každá rasa a vláda má asi své máslo na hlavě.

evci
11.12.2012 5 z 5

Doporučuji tohle knihu přečíst. Dává velice zajímavé informace o skutečných bojích Indiánů s bělochy. A to nejen z USA, ale i z oblasti Latinské Ameriky.