Válka začne až zítra

Válka začne až zítra https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423213/bmid_valka-zacne-az-zitra-GyT-423213.jpg 4 3 2

Vyprávění o válečných událostech, které plukovník Jiří Větvička prožil v letech 1939 až 1943, začíná líčením přechodu hranic do Polska, pokračuje vojenskými zážitky v této zemi, pochodem do Sovětského svazu a končí vzpomínkami na Buzuluk, v němž byl v lednu roku 1942 utvořen 1. československý polní prapor. Plukovník Jiří Větvička byl jedním z tisíců vojáků československé zahraniční armády kteří se zbraní v ruce prošli nejtěžší frontou druhé světové války. Navíc byl jedním z prvních několika set dobrovolníků, kteří po riskantním útěku přes přísně střežené hranice Protektorátu Böhmen und Mähren toužebně čekali na válku, která jim umožní bojovat za svobodu své okupované vlasti, a kteří na polském území utvořili československý legion – první vojenskou jednotku budoucí československé národně osvobozenecké armády. Karel Richter v této knize tlumočí vyprávění plukovníka Jiřího Větvičky větu za větou s pocitem zadostiučinění, neboť první verze vzpomínek vydaných Naším vojskem v roce 1969 v podání právě Karla Richtera byla úředním příkazem stažena z knihkupeckých pultů a vyřazena z politických důvodů z knihoven.... celý text

Přidat komentář

jan.para
19.01.2022 3 z 5

Kniha popisuje osudy Jiřího Větvičky od momentu, kdy se rozhodl odejít do Polska, internaci v SSSR a formování polního praporu v Buzuluku. Karel Richter v této knize tlumočí vyprávění Jiřího Větvičky.

Akula
24.11.2020 4 z 5

Cesta obyčejného kluka z vesnice do zahraniční armády. Útěk do Polska a všechny strasti na cestě do Buzuluku. Velmi čtivé.