Válka vzpomínek

Válka vzpomínek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449848/bmid_valka-vzpominek-C8J-449848.jpg 4 76 24

Musel přestat psát, aby se pokusil zapomenout Nikdo netuší, proč se Nathan Fawles po třech úspěšných románech stáhl do ústraní a ukrývá se na ostrově ve Středomoří. Údajně už nemá co říct. Novinářka Mathilde je ale přesvědčena, že spisovatel je součástí příběhu, který je nutné vyprávět… Jejich setkání rozplétá osudy propojené ukradeným fotoaparátem putujícím z Paříže přes Thajsko do USA. Vzpomínky na tragické události se ale rozcházejí. Pravdu zná jen spisovatel, který mlčením chrání své tajemství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Motto
Originální název:

La vie secrète des écrivains , 2019


více info...

Šánka
Šánka
06.08.2023 4 z 5

Moje čtenářská dušička zajásala. Musso a jeho osobitý styl mi sedí. A i když stále u mě vede jeho Protože tě miluji a Budeš tam?, tento román jim šlape na paty. Ale s čistým svědomím doporučím i ostatní. Nečetla jsem pouze Dívku a noc, která je prozatím na čekačce :-).
Autor umí perfektně navodit atmosféru, popsat prostředí, vyvolat ve čtenáři pochybnosti, co je fikce a kde začíná pravda. Z klidného začátku postupně vygraduje napětí a ze zdánlivě neslučitelných kousků děje vytvoří v závěru celek, který vás překvapí. I tentokrat si pohrává se čtenářem a jde mu to moc dobře. Závěr jsem si četla znovu...

Mandlevest
Mandlevest
25.03.2023 4 z 5

Kdo má rád knihy od pánů Bussiho nebo Loubryho, bude nadmíru spokojen. Tahle parta francouzských, moderních autorů, včetně Mussa, si jede na vlně tajemných příběhů, těžících hlavně z atmosféry a z různých, často málo uvěřitelných, mystifikací čtenáře až do samotného konce. Ale ten, když se povede, stojí to za to. Musím říct, že ze všech tří výše jmenovaných autorů mi asi G. Musso sedí nejvíce. Možná tím, že své tajemné příběhy servíruje nejvíce přímočaře, moc nefilozofuje jako občas Bussi ani nedopustí, abyste se v příběhu, kvůli jeho překombinovanosti, zcela ztratili, jako se mi to stalo u Loubryho. Je to hra se čtenářem, ale já ji ochotně a s napětím hrála s autorem od začátku do konce. A (víceméně) žlutá obálka k tomu. Letos mě ta čtenářská výzva fakt baví :-).


tess.de.veles
tess.de.veles
27.08.2022 odpad!

Tak tohle bylo VELKÉ zklamání!!! Taková slátanina...Musso byl můj oblíbenec, vyjma jeho dvou prvních knih jsem jeho knihy milovala. Do 160. stránky se mi to špatně četlo a moc mě to nebavilo....no a potom? Děs běs hrůza....na epilog jsem už neměla sílu. Ztráta času !!! Někdo tu psal, že má kniha celkem uvěřitelný děj...Ale no tak, to snad ne???!!!

Nočnípták
Nočnípták
16.07.2022 4 z 5

Musso opět nezklamal. Čtivé to bylo a vůbec neřeším jestli byl příběh moc komplikovaný, nebo neuvěřitelný. Já vím, že ostrov je fikce, ale na rozdíl od čtenářky niknikita jsem do té mapy opravdu koukla. Přece jenom, co kdyby....

Tohle mě zaujalo. Cituji

"Jenže já jsem nikdy nikomu nedovolil, aby mi říkal, co mám nebo nemám číst. A hrát si na soudce a rozhodovat co literatura je a co není, mi připadá jako vrchol samolibosti."

niknikita
niknikita
14.05.2022 5 z 5

Tak tohle bylo počteníčko!
Guillaume Musso je vypravěč nevšedních příběhů a moje ego si s jeho slovy dokonale rozumí a miluje jeho koktejl emocí a barvitých postav. Je tak sugestivní, že jsem málem jeho fiktivní ostrov ve Středomoří hledala na mapě :)

Marekh ve svém komentáři níže přesně vystihl právě ta místa, která jsem si zapsala do svého čtenářského "cancáku", takže se nebudu opakovat a jenom věřím, že se dočkáme dalších skvělých knih od mého oblíbeného autora.

Blue
Blue
18.01.2022 5 z 5

Je to jízda. Od poloviny už je nutné dočíst knihu v jednom zátahu, protože ty dějové zvraty jsou tak turbulentní, že četbu nelze přerušit bez rizika ztracení se v příběhu. Musso je skutečně velmi zručný, trochu tam ale vadí jistá vykonstruovanost jeho zápletek. To samozřejmě pouze v případě, že to chceme nějak rozebírat, což není nutné. Nejlepší je nechat se pouze bavit. V tomto směru jsou Mussoovy knihy ideální.

engelbert
engelbert
15.09.2021 3 z 5

Příběh pro příběh. Autor připomíná v exhibičním duchu (lehce a bez hloubky) estrádního umělce - hle co jsem našel vymyslel a fabulí spojil! Myslím, že mezi inspiračními zdroji by se velmi dobře vyjímal i Josef Váchal se svým Krvavým románem. Ten taky spojil kde co dohromady, ale netvářilo se to jako Román. Ve svém doslovu a epilogu autor nevysvětlil, kde přišel na postavu takového pitomce, který místo práce na svém odmítaném románu jede za obdivovaným spisovatelem a nechá se vmanipulovat do fatálního konce, s vysvětlením, že byl vždy poslušný hoch. Dost divně působí, že prakticky všechny zúčastněné postavy považují za normální brát spravedlnost do svých rukou, přestože byly na své cestě k cíli hodně postrkovány náhodou. Hvězdičku navíc jsem přidal za slovní hříčky, které jsou v knize ale poněkud samoúčelné.

alzbeta4340
alzbeta4340
03.08.2021 2 z 5

Spíš hra se čtenáři než pořádný román. Kdyby mě tento styl nutil číst dál a dál, tak bych ho jistě ocenila. Opak je pravdou. Román se mi zdál zbytečně překombinovaný a žádná postava mě víc nezaujala.

zdenaR
zdenaR
19.07.2021 3 z 5

Autora mám ráda, dobře se mi čte, ale tentokrát se mi zdál příběh zbytečně komplikovaný a zamotaný. Z jeho knih se mi tato zdála nejslabší.

perpe2a
perpe2a
19.07.2021 4 z 5

Super kniha, příběh novináře, který už nepíše...vše se rozplétá a k tomu dvě vraždy. Můj oblíbený autor nezklamal a knihu mohu doporučit.

Marekh
Marekh
27.06.2021 5 z 5

Pokud bych neviděl video na tuto knihu od Dany (profil na DK: Danago), tak bych určitě tuto knihu přešel bez povšimnutí, což by byla škoda. Kniha se mi líbila, byla čtivá a napínavá od začátku až do úplného závěru. Knihu jsem přečetl na jedno posezení. Do poslední chvíle jsem nevěděl, jak román skončí a musím říci, že závěr byl pro mě překvapivý. U knihy musí čtenář více přemýšlet. Důležité pro mě bylo, že jsem se neztrácel a dokázal jsem se orientovat a postupně se všechno začíná rozplétat.. Knihu hodnotím na 100 %.

Kniha obsahuje PROLOG a EPILOG. V epilogu se nachází 2 části – „Odkud se bere inspirace?“ a Pravda a skutečnost. Kniha má 3 části. Na počátku každé kapitoly jsou uvedeny citáty od různých spisovatelů. Je vidět, že autor se orientuje v literatuře a během četby nalezneme také odkazy na různé knihy a filmy. Líbily se mi také části o psaní knih, názory hlavní postavy – spisovatele NATHANA FAWLESE na spisovatelské řemeslo. V románu nalezneme také různá interview, které spisovateli pokládají novináři. Některé zajímavé citáty jsem si vypsal. V závěru knihy se nachází ODKAZY a DALŠÍ AUTOŘI A DÍLA.

V medailonku se píše, že GUILLAUME MUSSO patří mezi nejprodávanější francouzské autory současnosti. Časem určitě vyzkouším nějaké další autorovy knihy. Určitě autor stojí za pozornost. Píše poutavě.

Kniha měla velká písmena, což bylo fajn. V knize se vyskytují také poznámky pod čarou.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Spisovatel musí umět čtenáře především zaujmout dobrým příběhem. Vyprávěním, kterým ho vyrve z jeho existence a katapultuje do soukromí a reality románových postav. Styl je pouze prostředkem, jak vyprávění oživit a propojit.

Jenže já jsem nikdy nikomu nedovolil, aby mi říkal, co mám nebo nemám číst. A hrát si na soudce a rozhodovat, co literatura je a co není, mi připadá jako vrchol samolibosti.

To, že jste napsali tři romány, neznamená, že zvládnete napsat i čtvrtý. Neexistují metody, pravidla, vytyčená trasa. Pokaždé, když začínáte psát nový román, je to skok do neznáma.

Podstatná je energie, která dává tvému příběhu život. Taková, která tě ovládne a projede tebou jako elektrický proud. Která tě spaluje zevnitř, že nemůžeš jinak než román dokončit, jako by na tom závisel tvůj život. To je psaní. To je to, co čtenáře upoutá tak, že se ponoří do čtení a ztratí pojem o okolním světě stejně jako ty při psaní.

Psaní utváří tvůj život a myšlenky, často nastolí řád v chaosu života.

K čemu by byly knihy, kdyby nás neobracely k životu a kdybychom ho toužebně nenasávali plnými doušky?

Dadulienka
Dadulienka
27.04.2021 5 z 5

Musso znovu nesklamal.... vždy ma niečím "šokuje" prekvapí- paráda. A zasa smyšlené, ale celkom uveriteľné-to oceňujem.

Niki7597
Niki7597
20.04.2021 5 z 5

Přečetla jsem všechny knihy autora, které vyšly v češtině... Všechny mě nadchly, je pravda že některé jsou až moc romantické... Právě proto se mi líbí Válka vzpomínek, protože je jiná, možná tam nejsou správné historické souvislosti, ale to jsem úplně neřešila, bavilo mě to napětí a to rozplétání klubka, zhltla jsem knihu za dva dny... Těším se na další

L.Helena
L.Helena
31.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Zpočátku docela idylický příběh, zasazený do atraktivního prostředí středomořského ostrova, se záhy začne jevit jako poměrně dramatický, až dospěje k hodně zapeklitému závěru, kdy si několikrát už už myslíte, že pravda byla odhalena, jenže se zase objeví nová skutečnost, která obrátí vše vzhůru nohama. Přestože se jedná o poměrně spletitý děj (obzvláště v závěru), tak příběh je dostatečně přehledný a tím pro čtenáře příjemně překvapivý.

Kniha se mi četla moc dobře a určitě se k autorovi budu vracet.

knihomolkaL
knihomolkaL
27.03.2021 4 z 5

Teda, tohle je pro mě fakt těžké. Musso je jedním z mých oblíbených spisovatelů, co román, to nadšení. Ale po dočtení Války vzpomínek jsem nějak rozpačitá. Jako by to byl i nebyl stejný spisovatel. Kapitoly uvádí stejně jako vždy, styl psaní zůstává stejně dobrý. Nevím, co mi tak úplně nesedí, jako by se pokoušel tak trochu o změnu stylu, nedostala jsem tentokrát to, na co jsem od něho zvyklá, ale přitom román to není špatný. Jak vidno, nevím si rady ani se svou recenzí, což o čemsi svědčí. Ale protože mám autora ráda, dávám čtyři hvězdičky a jsem hrozně moc zvědavá na jeho další počin.

MartinaF
MartinaF
16.03.2021 4 z 5

Je to velice dávno, kdy jsem četla autorovu knihu Budeš tam? Z obsahu si nepamatuju vůbec nic, jen nejasný dojem toho, že se mi líbila a že mě asi i šokovala. Stejný pocit mám i z této knihy. Autor vše vystavěl na bázi nečekaných překvapení a zvratů, na pravdě a fikci a věřím, že Musso nejednoho čtenáře zmátl, především ty, kteří autora teprve objevují. Srovnávat tuto knihu s jinými autorovými knihami nemohu, ale určitě se jedná o typ románu, který jsem doposud nečetla. Nevím, jestli se pustím i do dalších autorových knih, ale pokud budu mít někdy další příležitost, určitě si něco přečtu.

Helena85
Helena85
07.03.2021

Zajímavá zápletka, jako vždy u G. Mussa. Dobře se četla, zajímavé prostředí středomořského ostrova i hlavní postava spisovatele.

Danago
Danago
22.01.2021 5 z 5

Autor nepíše jednoduché příběhy a jeho knihy nejdou zařadit do jedné škatulky asi opravdu nejvíc sedí psychologický román.
Knížka je velice zamotaná a protože znám autora tušila jsem nějaké překvapení na konci. A dočkala jsem se.
Je pravda, že v této knize autor v každé kapitole odkazuje na nějaké literární dílo. Hlavním hrdinou je spisovatel, ( vlastně hned dva), proto asi v knize najdete často zamyšlení, jaké je to být spisovatelem. Nejvíce to vyzní v doslovu ke knize čím se autor inspiroval. Po dočtení se mně oba příběhy propletli, což úplně nevím jestli oceňuji, ale i ta inspirace mě bavila.
Těžko se to popisuje, autor prostě vždycky vybočuje a to i tímto dílem. Mám jeho knihy ráda a ani tato mě nezklamala. Kdo u knížky rád přemýšlí bude ho bavit.

simviki
simviki
12.01.2021 3 z 5

Knihy tohoto autora mám moc ráda, našla jsem je podle recenzí na DK, ale zrovna tato mě příliš neoslovila, určitě napsal lepší. Nápad s fotoaparátem je skvělý ( dokonce reálný ne vymyšlený), ale mohl ho rozvinout trochu jinak, proto tentokrát jen tři hvězdy.

mroz16
mroz16
13.12.2020 4 z 5

Kniha, která je velmi dobrým mainstreamem a možná se snaží být i něčím více. Je tu ovšem několik "ale":
1) Nejsem si jistý, zda se bude líbit čtenářům klasických thrillerů.
2) Kdo čeká spíše romantický příběh bude také zklamán, té romantiky je tam minimum, snad až v závěrečném epilogu se něco najde, ale označil bych ho spíše za romantizující než romantický.
3) Nemůžu se také zbavit dojmu, že příběh jako takový působí záměrně dost nerealisticky, literárně, že „šustí papírem“. Jen tak úplně nevím, do jaké míry to byl záměr autora, ale spíše myslím, že ano. Téma románu je podle mě ve skutečnosti jiné než příběh sám. Je to spíše taková ta hra se čtenářem plná odkazů na jiná literární díla a rozvíjející, stravitelným způsobem, úvahy o vztahu spisovatele a jeho díla, díla a reality, spisovatele a čtenáře atd.
Tak jako tak se kniha čte dobře, ale pro příznivce vyhraněných žánrů (thriller, detektivka, krimi, romantika) asi úplně nebude.
Celkově bych hodnotil plným počtem, ale hodnocení musím snížit za to, jak zjednodušeně a v případě Kosova vyloženě nepřesně autor popisuje a hodnotí válku v bývalé Jugoslávii.