Válka ve středověku

Válka ve středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21585/bmid_valka-ve-stredoveku-3uj-21585.png 4 11 3

Představy o středověku se v mnohém ohledu liší od skutečnosti. Dominují jim hrady, rytíři a nekončící střety. Autor knihy tuto představu nepopírá, zároveň ji však poněkud modifikuje a doplňuje. Detailním způsobem se totiž táže po hloubce rozkolu, který s sebou přinesly různé vlny „velkých invazí“, zvažuje sílu a slabosti karolinského vojska, připomíná válečnický kontext, který obklopoval a podmiňoval středověký svět, zkoumá války jako prvek, který posiloval moc státu. Jeho práce přináší syntézu vytvářející nový obraz rytířského středověku, v němž si hlavní pozornost zasluhuje vztah mezi válkou a křesťanstvím, které, kromě toho, že přineslo ideu spravedlivé a svaté války, vytvářelo i předpoklady ke vzniku pacifismu a myšlenky nenásilí.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Argo
Originální název:

La Guerre au Moyen Age , 1980


více info...

Atuin
Atuin
24.08.2021 5 z 5

Ani se mi nechce věřit že se mi dostala do ruky tak dobře napsaná kniha na dané téma, která v sobě uzavírá komplexně všechno co člověka zajímá a co je pro takovou práci neodmyslitelné. Je to kompaktní a dobře čitelné a srozumitelné.

tartan
tartan
13.12.2017 5 z 5

Komplexný (nechýbajú sociálne, ekonomické, geografické a organizačné súvislosti), odborne precízny (obdivuhodná práca s prameňmi a impozantná bibliografia) a napriek tomu čitateľsky veľmi prijateľný pohľad na stredoveké vojenstvo v celej jeho šírke a zložitosti.


Vavča
Vavča
18.07.2015 4 z 5

Velice fundovaná studie, která sice často neřeší všechna témata až do zničujících podrobností, ale poukazuje spíše na zajímavé souvislosti ve zrodu středověkého vojenství, fenoménů s tím spojených. Autor má velice elegantní, lehký, zároveň však odborný styl, není povrchní. Mnohé problémy, řešení pouze naznačuje, než řeší, ale přesto je to velmi inspirativní dílo, nezbytné pro uvedení do tématu. Zejména začátek knihy řešící pád římské říše je výborný, autor má cit pro důležité detaily, kontext doby. Na to kolik je ta kniha stará (originál je z roku 1980), tak je stále velmi aktuální a podnětná.

Štítky knihy

středověk války

Autorovy další knížky

Philippe Contamine
francouzská, 1932
2004  82%Válka ve středověku
2009  100%Archanděl Michael - Dynamický obhájce života

Kniha Válka ve středověku je v

Přečtených23x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst18x
Chci si koupit11x