Válka s Mloky

Válka s Mloky https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21457/bmid_valka-s-mloky-n4E-21457.jpg 4 4074 467

Námořník českého původu objeví v Tichém oceánu zvláštní druh učenlivého, obřího mloka. Lidé zneužijí schopností těchto tvorů a zotročí celý mločí druh. Jsou využíváni k podmořskému lovu, k vodním stavbám, dokonce jsou i vyzbrojeni proti žralokům. Mloci se však přiučí i špatným lidským stránkám a začnou mít dobyvatelské choutky. Vzbouří se (podobně jako zotročení roboti) proti lidem a vyhlásí jim válku s cílem proměnit Zemi ve vodní planetu. Aby autor dodal románu na působnosti, zakončil jej nejasným, ale nepříliš optimistickým závěrem.... celý text

ivetka859
ivetka859
06.03.2024 4 z 5

(SPOILER) V té knížce je všechno! Filosofie, hospodářství, ekologie, politika, jedinec vs. společnost, konference a sněmy... Na několika místech jsem nevěřila, že dílo vzniklo v roce 1935 - jsou v něm tak moderní a aktuální názory, perspektivy a predikce. Taky mě napadlo, kolik událostí z toho posledního století se stalo se znalostí téhle knížky, jestli byla někomu inspirací.
Čte se to teda špatně, těžko, nepřehledně. U prostřední části s novinovými výstřižky jsem hrozně moc chtěla přeskakovat, jinde se zase míchají jazyky, nářečí, brainstorming, jména a místopis a je to krkolomné. Na druhou stranu, ono by to bez toho všeho asi nebylo takové, autentické a propracované.
Nemohla jsem se dočkat, jak to dopadne. Světový mír? Zjistím návod na život? Ne. Dějiny prostě plynou dál.

Emik87
Emik87
23.02.2024 4 z 5

Klasické dílo Karla Čapka. Nejsem jeho obdivovatelkou, ale uznávám, že jeho díla jsou úžasně nadčasová a přenositelná do současnosti.


Mooneylan
Mooneylan
23.02.2024 5 z 5

"Hello, vy lidé...!"
Válka s mloky patří na můj seznam klasické literatury, kterou bych ráda přečetla před smrtí. Můžu s hrdostí prohlásit, že tenhle kousek jsem poctivě slupla v audioverzi, kdy skvělý Lukáš Hlavica vše doplnil svým hlubokým hlasem a dal tak mlokům další skvělý rozměr.
Klasické dílo je takové, které svou kvalitou trvá. U Čapka to platí dvojnásobně. Velice aktuální téma, které se (bohužel) má tendenci historicky vracet v nekonečných spirálách.

Tvurce001
Tvurce001
22.02.2024 5 z 5

Oh, jak současné, oh!

bee88maja
bee88maja
20.02.2024 5 z 5

Téměř devadesát let staré dílo, a stále aktuální. Čapek byl vizionář, a jeho vize se proměňují v realitu všedních dní.

"Raději my, než oni" a pořád čekáme, že naše chyby napraví prozřetelnost, či jiná síla. Protože politika, ekonomie...

Idealismus v kontrastu s narcismem. Pokrytectví každého jednoho člověčenství. Jo i moje a taky tvoje!!! V hloubce upřímného humanismu, skrývá se neduh lidstva. Neduh práv a výkřiků. Hlaveň namířená do obličeje a my urputně zavíráme oči a doufáme, že se to neděje, že to někdo napraví, že za to nemůžeme, protože my tu"zbraň" v ruce přece nedržíme....

HelenBarbora
HelenBarbora
18.02.2024 5 z 5

Fantastický Karel Čapek, jeho hluboké znalosti v mnoha oborech jsou unikátní, ale nejvíc fascinující na tom je, že má člověk pocit, jak kdyby tu knížku psal loni. Vřele doporučuju.

Adam84
Adam84
16.01.2024 4 z 5

Antiutopický román působící jako varovný prst poplatný nejen době svého vzniku... o tom tady v komentářích bylo napsáno již mnoho.
A tak přidám jen doporučení ke koupi do jakékoli domácí knihovny, v níž bude tato kniha nepochybně ozdobou. Její čtení je totiž doslova jednonádechovou radostí, k čemuž nemálo přispělo obnovené vydání ilustrátora Hanse Ticha, které nejen v roce 1987 bylo vybráno mezi nejkrásnější knihy, ale i dnes jde o jednu z nejhezčích knih jakou nakladatelství Rybka Publishers ve své ilustrované edici vydalo.

Gábina231
Gábina231
04.01.2024

Přečetla jsem vydání s ilustracemi Hanse Tichy a musím říct, že to byla lahůdka i po vizuální stránce. A bohužel je kniha tak nadčasová, až mrazí!
Citace z knihy: „Prosím tě, jak by mně nebylo lidstva líto! Ale nejvíc mi ho bylo líto, když jsem viděl, jak se samo stůj co stůj hrne do záhuby. Člověk by křičel, když se na to kouká.

Elea
Elea
10.12.2023 4 z 5

Toto dílo je stále aktuální, bohužel.

_Brunetka_
_Brunetka_
08.12.2023 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 3,75*.

Po téhle knížce jsem sáhla ze dvou důvodů – tím prvním je maturita a druhým to, že jsem si chtěla přečíst další dílo Karla Čapka související s 2. světovou válkou. A neprohloupila jsem! Možná si mě trochu více získala Bílá nemoc, ale Válka s mloky vám toho nepředá o nic méně. Měla jsem tu možnost autora poznat v próze a nemůžu si na jeho styl psaní absolutně stěžovat. Přiznávám, že někdy je trochu faktičtější a podrobnější, ale to považuju v případě tohoto kousku za nutnost, abychom mloky mohli správně pochopit. Příběh mě moc bavil, autor neopomenul sebemenší detail a jeho velká práce se tu výrazně podepsala. Na pochopení se taky nejedná o nic složitého, pokud v sobě máte nějaký cit a znalost našich dějin. Já nejvíc žasnu nad tím, jak přesně dokázal Karel Čapek předvídat situaci, která tu za pár let nastala. Já měla tuto knihu v rukou už s tím, že jsem si hledala jisté paralely mezi realitou a fikcí, ale on nevěděl nic! Jednoduše wow. Válku s mloky teda považuju za bezesporu důležité a nadčasové dílo, které by se mělo každému dostat do rukou. Rozhodně je mnoho věcí, z kterých bychom se mohli poučit, i když ve mně hlodá takový pocit, že člověk s jeho vlastnostmi je neměnný, a proto se stává zároveň nepoučitelným a odsouzeným k tomu své chyby v nekonečném cyklu opakovat.

natymau
natymau
05.12.2023 4 z 5

Za pozornost rozhodně stojí vydání mloků s ilustracemi Hanse Ticha pod vydavatelstvím Rybka, obsahová dokonalost je rozšířena i o krásu formální.
Plný čtecí zážitek.

Tomk0
Tomk0
03.12.2023 4 z 5

Výborná kniha. 79%

mila2411
mila2411
05.11.2023 5 z 5

Za mě nejlepší Čapek. Knížka, která předznamenala a předběhla dobu svého vydání. Jako sc-fi, jako drama, ale i jako komedie vynikající.

bukiet
bukiet
16.10.2023 5 z 5

Pamatuji si, jak jsem, coby kluk asi desetiletý, byl překvapen kvalitou apokalyptické knihy českého klasika a říkal jsem si, že tahle kniha obstojí i ve světovém měřítku. A přitom je tak česká. Možná je právě její kvalita i v tom, že si nehraje na světovost, ale přináší do velkého tématu malý český pohled na věc. Tak konečně i my, Češi, jsme jednou způsobili zánik světa. Teda pan Povondra.
Kniha je samozřejmě obrovskou alegorií na kolonialismus, nacismus, komunismus a další ismy a ač dějově zasazena do třicátých let dvacátého století, kde ji to opravdu sluší a čtenář dobrodružných příběhů si pomyslí, jak by třeba dopadlo setkání mloků s King Kongem, má její příběh stále platnost. V poslední době zejména. Inu velikost spisovatele Karla Čapka může být zpochybňována, ale jeho práce s jazykem a různorodý výběr zpracovaných témat a samozřejmě kvalita psaní jej prostě z toho podstavce jednoho z největších českých spisovatelů jen tak sesadit neumožní.
Knihu úžasně načetl Lukáš Hlavica, ale přesto doporučuji si alespoň jednou knihu přečíst, protože příběh je často vyprávěn formou různých zápisků, novinových článků a při poslechu jste pak trochu ochuzeni o typografickou hravost knihy.

Marrco
Marrco
08.10.2023 5 z 5

Žasnu nad spisovateli, jako byl Karel Čapek, který velmi trefně popsal děsivý vývoj nedaleko od našich hranic. Mloci měli, mají a budou mít vždy mnoho různých barev.

ronyyy
ronyyy
19.09.2023 1 z 5

Bude to asi dost nepopulární názor, ale já Čapka číst prostě nezvládám. Nápad sice dobrej, ale pro mě celá knížka strašná nuda.

Clea3112
Clea3112
17.09.2023 5 z 5

Možná se budu opakovat, ale Karel Čapek je podle mě ve své době opomenutý kandidát na Nobelovu cenu za literaturu. Jeho díla jsou neuvěřitelně nadčasová, poutavá, fascinující, moudrá, lidská ....Myslím, že je jednou z osobností, na kterou může být český národ hrdý.

Robodlak
Robodlak
14.08.2023 5 z 5

Geniální dílo. Ale musel jsem k němu dospět. Jako náctiletého mě v rámci povinné četby nebavilo, ale po pár dekádách uznávám, že je to majstrštyk.

Pjotr08
Pjotr08
19.07.2023 5 z 5

Nadčasová a skvělá kniha. Smekám před Karlem Čapkem

Amazonie2021
Amazonie2021
02.07.2023 5 z 5

Stále aktuální, doufám, že se neobjeví mlok ve Vltavě. Karel Čapek je nadčasový.