Den na prokletí

Den na prokletí https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33068/den-na-prokleti-33068.jpg 4 80 4

Válka s Chtorr série

< 2. díl >

2. díl série Válka s Chtorr. Série klasických románů Davida Gerrolda pokračuje ve strhujícím vyprávění o zoufalém a odvážném boji lidského rodu s nejhorším zlem, které kdy Země poznala. Osudově pustošen epidemiemi a na pokraji biologického vyhynutí se člověk připravuje na další nápor Chtorranského ekosystému. Někteří lidé tvrdí, že tato hrůzná stvoření přicházejí Zemi zničit – jiní se domnívají, že jsou spasením. Jen několik mužů a žen je schopno sledovat jak nelidsky se mění jižní Kalifornie na obludné životní podmínky Chtorranů. V okamžiku, kdy se dostává skupina odvážlivců do srdce nepřátelského území, musí důstojník Speciálních Jednotek James McCarthy rozhodnout, zda si probojovat cestu zpátky… nebo se pokusit komunikovat s vetřelci. 2. vydání, vychází v novém překladu Tomáše Martínka. 384 stran ... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Classic
Originální název:

A Day for Damnation


více info...

Přidat komentář

frantisek8863
12.07.2020 3 z 5

Opět průměr, opět slzy a opět děj natahovaný filozofováním. Opět, nebýt odhalování tajemství Chtorranů, kteří mění pozemský ekosystém na svůj vlastní a pár originální nápadů autora, tak je to místy nezáživné a dlouhé. Ovšem, rádoby vtipy Solomon Shorta před každou kapitolou mě obtěžovali.

ludek.n
08.07.2019 4 z 5

Co jednička nakousla, v tom docela úspěšně pokračuje druhý díl Války s Chtorrem s názvem Den na prokletí. A že je co proklínat je nasnadě. Celá jižní Kalifornie se mění v chtorranské obludárium a havarovat zde s vrtulníkem je vážně k vzteku. Zvlášť když si na vás přijde pochutnat celá armáda podivných stvoření, strašlivé chtorranské červy nevyjímaje. Davidu Gerroldovi se daří udržet napětí a rozvíjet základní linii příběhu do nových a zajímavých směrů. Alespoň v první polovině knihy jsem v jeho snažení neobjevil jediné slabé místo. Jenže pak zcela nepochopitelně uhne od tématu a vloží do doposud lineárního děje mezihru, která nejenže se zbytkem moc nesouvisí, ale ani nikam nevede. A jakoby najednou nevěděl jak z té kaše ven, začne se točit v kruhu a nabízet jednu prázdnou a hluchou ozvěnu za druhou. Naštěstí tohle balzamování mrtvoly zhruba po stovce stran skončí a my se vracíme zpátky do akce. Tentokráte beze zbraně, ale s odhodláním nalézt společnou řeč. Že v tom bude háček, je snad každému jasné. Finále je prostě už zase jízda na plný plyn s odpojenými airbagy. Jsem opravdu zvědavý, s čím se vytasí třetí pokračování…


Hadati
27.04.2019 5 z 5

V chtorranské ekologii se objeví nový prvek. Tvorové, kteří mají zvláštní vztah s červy, ale není jisté, zda jsou jejich pány či služebníky, anebo zda se jedná o vztah, který se vymyká běžnému lidskému myšlení. Druhý díl této série je hlavně o komunikaci, která je zde rozebírána, jak filosoficky, tak i vědecky. Pomalu se zde pak odkrývá i další složky chtorranské agresivní ekologie. Děj se ještě více táhne, než u předchozího dílu, takže pokud vám to vadilo, tady je to ještě horší. Přesto mi to přišlo velmi poutavě napsáno a při čtení jsem se nenudil, i když autor často odbočuje. Nevypráví totiž jen o Chtorranech, ale i o lidstvu, které se snaží přežít v apokalyptickém světě. Protože každému je jasné, že epidemie, na které vymřela většina lidstva, byly jen prvním krokem mimozemského útoku.

harena
03.09.2018 4 z 5

Před lety jsem četla tuto sérii a byla jsem nadšená. Proti Chtorranům, kteří se snaží přetvořit planetu do jejich obludného ekosystému, bojuje neporazitelný a sympatický hrdina, který si občas ještě zafilozofuje, neschází akce, napětí a to vše prostřídáno lehce psychologickými citáty.