Trojice

Trojice https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366709/bmid_trojice-7Qa-366709.jpg 4 74 28

Válka růží série

< 2. díl >

Píše se rok 1454 a král Jindřich VI. je už přes rok upoután na lůžko. Královy zájmy jen s obtížemi hájí jeho oddaná žena Markéta z Anjou za pomoci vrchního vyzvědače Derryho Brewera. Zatímco panovník chřadne a chvílemi upadá do bezvědomí, svou pozici v zemi upevňuje Richard, vévoda z Yorku. A spolu se Salisburym a Warwickem vytvářejí vlivnou trojici, jež se snaží zlomit panovníkovy přívržence. Jenže vtom se Jindřich VI. jako zázrakem uzdravuje. Boj o moc může opět vypuknout naplno a obě strany čeká první bitva u St. Albans, tradičně označovaná jako počátek Války růží… Conn Iggulden (*1971) o sobě tvrdí, že je odmalička fascinovaný příběhy. Než se stal spisovatelem na plný úvazek, přednášel sedm let historii na Londýnské univerzitě. Napsal již několik historických románů, z nichž některé se představily i českým čtenářům, např. trilogie o Čingischánovi či tetralogie věnovaná životu Julia Caesara. Ve své nejnovější historické sérii čerpá z anglických dějin: vrací se k tzv. Válce růží. Ve druhém díle, jehož první část se odehrává v roce 1454, druhá pak o pět let později, autor popisuje úvodní léta tohoto krvavého konfliktu – od první bitvy u St. Albans přes bitvu u Northamptonu a další události, které zásadně ovlivnily anglické dějiny. Iggulden se opírá o důkladnou znalost historie, zároveň umí vystavět dramatický příběh, v němž dávné děje a postavy doslova ožívají před očima. Svým působivým stylem bez příkras čtenáře přenese přímo doprostřed válečné vřavy na bojištích nebo k tajným jednáním ve zdech středověkých hradů.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Wars of the Roses: Trinity , 2014


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
30.06.2023 5 z 5

Druhý díl Válka růží manželka Jindřicha VI. je po narození jediného následníka v nesnázích, protože Jindřich upadá do stavu bezvědomí, toho využije Richard, vévoda z Yorku, který si svým regentstvím upevnil pozici, kdy přizve lordy Salisburyho a Warwicka a snaží snaží porazit panovníkovy přívržence. Boj pokračuje.

markulina711
25.01.2023 5 z 5

Druhý díl je snad ještě lepší. Zoufalá Markéta se snaží zachránit co se dá a na prostředky nehledí. Porazí sice svého úhlavního nepřítele, ale otevře tím cestu jeho synovi, který touží po pomstě a trůnu. Už se těším na pokračování. Sice znám historická fakta a vím kam to spěje, ale ta poutavá omáčka která posouvá děj mě strašně baví.


SumýšIrena
06.10.2022 4 z 5

Skvělé pokračování, Markéta, York a Neville všichni jsou skvělí. Jednu * ubírám za, alespoň pro mě, nesmyslný závěr v podobě příběhu Thomase Woodchurcha.

petr_
09.08.2022 4 z 5

Autor dobře vystihl tragédii krále Jindřicha, který kdyby nebylo Markéty by jinak rychle dovládl. Jinak nemám co dodat, protože tato kniha pro mě představuje ucelený pohled na toto bouřlivé a zajímavé období z historie Anglie.
Už se těším na další díl, až se mi dostane do ruky.

Boby17
15.07.2022 5 z 5

Druhé pokračování bylo opět vynikající. Jde do hloubky při hledání příčin války růží. Jak zpívají bratři Nedvědové: "Kdo ví, kam se nahnul trůn, zda k Yorkům nebo k Lancasterům ..." Než jsem začal číst tuto sérii, měl jsem v tom "hokej" a teď se zájmem sleduji životní osudy hlavních postav mnohovrstevného příběhu. Doslov autora opět přiblížil, jak v zájmu čtivosti příběhu "ohnul" některé události, trochu je uspíšil či v čase trochu posunul. Moc pěkné. Chápu i Yorka, chápu i královnu Markétu. Prostě, jak řekl seržant Barnes ve slavném válečném filmu Četa: "S pravdou je to jako s dírou do p**ele, každý má nějakou." A tak i každá strana sporu měla nějakou neochvějnou pravdu, za kterou si stála, v tomto dílu až do hořkého konce na straně Yorků. Dát méně než pět hvězd by bylo nespravedlivé.

VendulaB
15.06.2022 5 z 5

Famózní historický román. Pro ty, co mají rádi období Války růží, jde o knihu, kterou prostě musí přečíst. Detailní, živé, čtivé, uvěřitelné, napínavé. Jsem nadšena ( a šťastná, že další díly následují).

Lolila
03.02.2022 5 z 5

Druhý diel opäť výborne napísaný. Nekonečné boje o trón, rozdelenie rodov, pomsty za mŕtvych, intrigy, ... to všetko pokračuje ďalej v dramatickom príbehu a výrazne ovplyvňuje anglické dejiny. Určite odporúčam všetkým, čo majú radi tento druh kníh.

Alma-Nacida
01.02.2022 4 z 5

Druhý díl je na rozdíl od prvního psaný trochu popisněji, skoro novinářsky korektně z pohledu všech zúčastněných stran. Bitvy jsou podané opět naprosto mistrovsky, což mě hodně potěšilo, stejně jako absence nějakých zamilovaných vedlejších postav, kterými se to v jinak seriozních historických románech dnes hemží.
Jsem zvědavá na třetí díl, hlavně na to, jestli autor udrží odstup a nezačne někomu "fandit".

Finn69
22.12.2021 4 z 5

Stejně jako první díl, zajímavá záležitost. Válka růží už propuká naplno a Markéta s Anjou se s vévodou z Yorku přetahují o bezmocného krále Jindřicha. Stylově stejné jako jednička, tedy střídají se nestranně pohledy zástupců obou táborů. Můžete si tedy vybrat komu budete fandit, což je fajn, na druhou stranu to ale potom občas působí trochu neosobně, popisně, jako by chyběly emoce. Je tu hodně bitevních scén, což může někoho navnadit a někomu naopak vadit, ale je to koneckonců válka a rozhoduje se právě na bitevním poli.
Mě se to líbilo, čtyři hvězdy a jdu na další díl.

1271
03.10.2021 5 z 5

Popis bitvy u St. Albans mě nesmírně bavil. Nikdy jsem si neuvědomila, že se opravdu bojovalo přímo v ulicích města, přes barikády a jak byla bitva krvavá. Stále mi však trochu chybí nahlédnutí do života obyčejných lidí nebo do situace na královském dvoru. Přesto však nemůžu jinak, než dát 5 hvězdiček.

fénix56
01.10.2021 5 z 5

Další kolo hry o trůny v podání Yorků a Lancasterů. Který král má být na trůnu, ten právoplatný (ale neschopný) nebo ten schopný (ale který je v hierarchii nástupců na trůn o stupínek níž)?
Ve Válce růží jsou popsány nejen intriky mocných, ale rovněž detailní popisy bitev, kdy vůbec není zřejmé, kdo bude vítězem. Nemusí to být ten s větším počtem bojovníků. Rozhoduje spousta dalších faktorů: roční doba, počasí, terén a také to, kdo se stane zrádcem.
Mám přečtenou teprve druhou část tetralogie a doufám, že i ze zbývajících částí budu tak nadšena jako z prvních dvou.

PPardinio
10.09.2021 4 z 5

Velice pěkný historický román a kvalitou srovnatelné dílo s prvním dílem. Autor opět vůbec nešetřil bitvami a do děje pak vždy dokázal velice čtivě vmíchat jeho pohled na intriky, chybná vojenská rozhodnutí a surovost středověké Anglie v období Války růží. Také smyšlenou postavu Derryho Brewera zasazoval do děje citlivě a jen si s jeho pomocí pomáhal popsat určitou zásadní situaci.

Nia ^^
06.08.2020 5 z 5

Nadupané pokračování plné intrik a válečných střetů. Od samého začátku jsem na straně Yorků a jsem ráda, že v tomto díle dostali větší prostor. Těším se na třetí díl, na Eduarda z Marchu a Alžbětu Woodville.

orinka3
18.04.2020 5 z 5

Napsané naprosto skvěle, čtivě. Jako ženě se mi to přesto nečetlo dobře, jelikož cca 90 procent příběhu zabraly bitvy. Mně tam zkrátka chybí vedlejší linky do života obyčejných obyvatel. Takže dávát plný počet hvězdiček, protože dát méně by nebylo spravedlivé. Ale vzpomínám na Scarrowa a jeho římské hrdiny, kdy se sice taky bojovalo, ale bylo tam víc normálního života.

miromi2
17.05.2019 5 z 5

Historický román mi priblížil XV. storočie v Anglicku. Druhý diel bol napínavejší, viac sa tu toho dialo. Na stranu Yorka a Nevillovcov som prešiel do 100 strany definitívne. Markéta ma sklamala. Teším sa na ďalší diel.

Ronnie68
21.04.2019 5 z 5

Za mě skvělé pokračován knihy, která popisuje těžké období Anglie po Stoleté válce ...

EvelynDupont
07.02.2019 5 z 5

Velmi čtivá, děj má spád, četla se lépe než první díl.

rampapa
06.01.2019 5 z 5

Pěkně se četla.

harena
18.11.2018 3 z 5

Druhý díl Války růží je opět mistrně napsaný, ale bohužel jsou tu velmi podrobně popisovány bitvy a to mě už ke konci nebavilo. Jinak postavy jsou věrohodně popsané, zajímavé byly na konci historické poznámky i dodatek. Až u nás vyjde i třetí díl, určitě si ho nenechám ujít.

javirgo
08.11.2018 3 z 5

Oproti první části mě toto pokračování přišlo méně záživné a dějově trochu chudší. Nad druhou částí jsem také strávila mnohem více času. Možná jsem jen na čtení nebyla správně naladěná. Rozhodně knihu ale nezavrhuji a až někdy příští rok konečně vyjde třetí část Dynastie, určitě si jí přečtu.