Válka o Chaco

Válka o Chaco https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61667/bmid_valka-o-chaco-UCJ-61667.jpg 4 8 3

Největší a nejkrvavější válka, která se během 20. století odehrála na americkém kontinentu. Současně také první americká válka, v níž došlo k nasazení tanků a letadel. Neprávem pozapomenutý válečný konflikt z první poloviny 30. let minulého století se odvíjel uprostřed pouští, pamp a pralesů jihoamerického kontinentu mezi armádami Bolívie a Paraguaye a v jeho pozadí nebylo nic menšího než ropa. Pro českého čtenáře pak nebude bez zajímavosti, že ve válce o Chaco sehrály významnou roli i výrobky tehdejšího československého zbrojního průmyslu a že během konfliktu působili v oblasti i českoslovenští vojenští poradci.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , CeskyCestovatel.cz
Originální název:

La Guerra del Chaco


více info...

Přidat komentář

ondra2
18.08.2023 4 z 5

Stručná informace o konfliktu, o němž se toho obecně moc neví. V češtině mi není známa publikace, která by se této válce věnovala (což neznamená, že nějaká samozřejmě neexistuje). Jestliže si od území Chaca strany slibovaly bohaté zásoby ropy, tato očekávání naplněna nebyla.

Adapa
11.11.2021 4 z 5

Tenká kniha plná vojenských faktů a dat o dávno zapomenutém vojenském konfliktu, o kterém dnes v Česku skoro nikdo nic neví. Překvapilo mě, kolik je v knížce odkazů na Československo. Je zde uvedeno nejen, kolik a jakých zbraní jsme dodali, ale také je jedna celá kapitola věnována Československé vojenské misi v Bolívii. Kvůli tolika zmínkám o Československu jsem si byl skoro jistý, že autorem musí být Čech a příjemně mě překvapilo, že knížku napsal Argentinec.

Jak jsem se již zmínil, knížka je stručná a krátká, přesto se dozvídáme, co předcházelo válce, jak se válka vedla, kdo byli hlavní velitelé, politici apod. Také se dočteme jak válka skončila a co po ní následovalo. Smutné je autorovo konstatování, že dvě chudé americké země se po válce staly ještě chudšími.

Je zde plno fotografií, ilustrací, map a grafů. Pro milovníky vojenské historie je to skvělá kniha.


Abraxas666
27.12.2017 5 z 5

Kniha o polozabudnutom vojnovom konflikte o ktorom vie len zopár ľudí. Obsahuje množstvo fotografií a ilustrácií zbraní. Pre človeka ktorý sa zaujíma o vojenskú históriu pútavé čítanie, ja som ju zhltol za jeden večer :)