Válka na východní frontě 1941–1945

Válka na východní frontě 1941–1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190491/bmid_valka-na-vychodni-fronte-1941-1945-R9T-190491.jpg 4 21 4

Když miliony mužů v té době nejúdernější a nejlepší armády na světe začaly realizovat plán Barbarossa a zasazovat sovětským vojskům jeden těžký úder za druhým, ještě netušily, že na ně čeká nepřítel nejsilnější a nejkrutější – ruská zima. Vůdce ani vrchní velení vojsk se příliš nezajímali o to, jak jejich armády v terénu ruskou zimu přežijí, ale vojáci na frontě si nemohli dovolit, déšť, bláto, sníh a doslova neskutečné mrazy ignorovat. Den za dnem bojovali s přírodou i nepřítelem o přežití své i o přežití celých armád. Co při tom cítili, co prožívali a proč se jejich zpočátku vítězné tažení změnilo v hořkou porážku, to líčí řádky této po všech stránkách pozoruhodné a ojedinělé knihy.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Mustang
Originální název:

War on the Eastern Front 1941–1945 , 1979


více info...

Přidat komentář

vvikingg
včera 4 z 5

Život příslušníků wermachtu byl na východní frontě většinou krátký, ale rušný a bohatý na události, tak definovali své působení v Rusku sami němečtí vojáci. Zajímavé výpovědi, svědectví bývalých účastníků tažení v Rusku, kniha se zabývá jen pěchotou, žádná Luftwaffe, Kriegsmarine. Obsáhle a podrobně popsané zkušenosti a zážitky příslušníku wehrmachtu a SS , kteří sloužili u samohybných děl , nebo raketometů Nebelwerwer.

JankoStirbey
03.09.2021 4 z 5

Prečítané jedným dychom, keďže kniha pojednáva o "mýtoch a legendách" z východného frontu. Bohužiaľ posúdiť objektivitu knihy už spätne nedokážem.


paulitoo
13.04.2020

žel, kniha je naprosto tendenční, jednostranná a glorifikuje vojska SS (Norimberský tribunál SS prohlásil za zločineckou organizaci, čili státy mohli stíhat příslušníky SS už za členství v této organizaci, která byla koncipována na základě dobrovolnosti jako výběrová) jako superlidi, o jejich zločinech píše jednovětně (na tohle nebo na tamto "nemohli být pyšní"). Kdyby to byly jenom výpovědi prostých vojáků, nevadilo by mi to, ale komentáře autora přesahují rámec dokumentaristiky a zaujímají jednostranný postoj k událostem ("asiatské hordy" apod.), čili jsou propagací hnutí směřujících k potlačování lidských práv. Nedivím se, že to poprvé vydal Mustang, ale divím se, že to vydal takový nakladatelský dům, jako je Naše vojsko.

svickop
26.03.2015 5 z 5

Kniha je poskládaná převážně ze vzpomínek vojáků, jenž zažili peklo na východní frontě, a které autor dává do širších souvislostí. Kniha se velice dobře čte, ale nečekejte vyčerpávající popis východního tažení jako u P. Carrela, naopak Lucas se v jednotlivých kapitolách omezil na popis některých méně známých bitev, bojových skupin či druhů vojenské techniky.