Válka na Balkáně

Válka na Balkáně https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276850/bmid_valka-na-balkane-O42-276850.jpg 5 2 2

Přidat komentář

braunerova
28.06.2020 5 z 5

Škatula působil jako válečný zpravodaj v srbské a bulharské armádě a v Cařihradě. Tahle bichle ale není pouhým souborem reportáží. Autor popisuje i politickou a hospodářskou situaci jednotlivých aktérů, stav armád a krátce také historii a etnografii národů. Balkánská válka byla předzvěstí války světové. Ve velkém byla použita rychlopalná děla a kulomety. Zahynulo nebo bylo zraněno na 400 000 vojáků, množství lidí zemřelo na podvýživu, choleru a úplavici. Autor se znovu a znovu vrací k válečným hrůzám, které tato moderní válka přinesla, aniž by tušil hrůzy, které přinese blízká budoucnost.

"Zase moře bezedného bláta. A v něm utopená těla padlých vojáků. Tam vztyčená ruka jako k hrozbě, tam vypnula se hruď, tělo bez hlavy, bez šíje, bez nohou. Tam z bahna vyhlédá hlava se sivýma očima ... lebka uražena střepem granátu".

jadran
11.05.2018 5 z 5

Možná by nebylo špatné, kdyby si tuhle knihu přečetli a prohlédli dnešní novináři a zpravodajové, protože by mohli skončit s výmluvami, proč jsou jejich znalosti povrchní a plytké a jejich soudy neobstojí po pár dnech. Onen E. Škatula byl sice sociální demokrat, ale na rozdíl od těch dnešních vzdělaný a pracovitý a k jeho souboru válečných reportáží, prokládaných neuvěřitelně bohatým faktografickým materiálem lze říct, že poctivější publicistiku u dnešních "hlídacích psů demokracie" a "publicistů", kteří nás mimo jiné "informovali" o krvavých událostech, vyplývajících z rozpadu Jugoslávie ve devadesátých letech lze těžko najít. Škatula spojuje pozoruhodným způsobem svůj "reformně" socialistický náhled na dobu a svět, ale přitom ta kniha obsahuje dostatečně mnoho faktů, než aby byla jednostranně tendenční. A fascinuje mně i to, jak tam neprodává sebe, jako to dneska dělají všichni ti "Kubalové" a jim podobní. Přitom rizika, která tito lidé podstupovali, byla mnohem větší, než pobyt dnešních žurnalistů se vším komfortem a ochrannou, která je jim poskytována, aby se média "nezlobila" a hlavně psala to, co je "potřeba". Fascinuje mně rovněž, kolik statistickým dat a údajů nejenom (a vlastně vůbec ne pouze) zde E. Škatula dokázala shromáždit, utřídit a popsat. A to musel všechno poctivě napsat ručně, k dispozici měl tak maximálně telegraf....poučné jak z hlediska obsahu, tak z hlediska výkonu profese. Možná, že právě ta kvalita vyplynula z té absence Ctrl+C…..


Štítky knihy

Osmanská říše války s Turky balkánské války

Autorovy knížky

Emanuel Škatula
česká, 1878 - 1966
1913  100%Válka na Balkáně

Kniha Válka na Balkáně je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit4x