Válka královen - Eliška Přemyslovna a Eliška Rejčka

Válka královen - Eliška Přemyslovna a Eliška Rejčka https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391165/mid_valka-kraloven-I3l-391165.jpg 4 50 18

Lucemburská sága série

< 2. díl >

Historický román nás zavádí do doby tzv. války královen – Elišky Přemyslovny a její nevlastní matky Rejčky Polské. Jako každý boj, tak i tento se vede všemi dostupnými prostředky včetně intrik, jedu či zrady. Nepřehledné situace využívá české panstvo ke vzpouře proti králi Janovi z Lucemburku; ten však v rozhodující chvíli opouští nejen Elišku, ale i svou zemi, kterou zanechává napospas hrabivosti místní šlechty. Po bok královny se tak staví zbrojnoš Matouš Rozoumek, který nejenže zachrání život malého kralevice Václava, ale vyvede Elišku z mnohých nebezpečných situací.... celý text

Přidat komentář

konicekbily
18.04.2024 3 z 5

Román z období vlády Jana Lucemburského se hezky čte, děj se nezadrhává, dobré odpočinkové nenáročné čtení. Ale není to žádný trhák, moc nového z tohoto období jsem tam nenašel.

MaJa264
04.04.2024 5 z 5

Lucemburskou sérii poslouchám v audioverzi, skvěle načtenou Radkem Valentou. To, že historické postavy doplňují osudy dalších postav mi nevadí, naopak, dávají ději další rozměr.


fénix56
16.12.2023 3 z 5

Začalo to dobře, opravdu válkou královen. I když mám pocit, že spisovatel více fandil Elišce Přemyslovně. Okolnosti souboje mezi dvěma Eliškami jsou různými spisovateli popisovány různě, tak nevím, kde je vlastně pravda.

Postupně se v knize popisují hlavně půtky mezi Janem Lucemburským a českou šlechtou, do toho se občas připlete německá šlechta, případně církev. A samozřejmě ještě propukají hádky mezi českými šlechtici. Což mne nakonec trochu nudilo.

Navíc mám ráda, když se v knížkách o historii píše hlavně o skutečných postavách, proto mi tam vadil příběh Matouše Rozoumka .

malýčtenář
25.03.2023 2 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem se odhodlala I pro druhý. Musím přiznat, že mě upoutal více než první. Sice dějiny opět nic moc, ale vedlejší postavy upoutaly svým příběhem. Myslím ale, že další díly už číst nebudu. Tyto historické informace jsou zpracovány lépe jinými autory.

ElikaS
31.01.2023 4 z 5

Knížky věnující se historii zpravidla moc nečtu, tady jsem udělala výjimku a musím říct, že to nebylo špatné. Navíc jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí a zjistila, že toho o Elišce a Janovi moc nevím. Tak mě to přimělo spoustu věcí dohledat.

orinka3
26.11.2022 5 z 5

Tak to se povedlo, jen co jsem dočetla Železnou rukavici, je tu Válka královen a znovu se setkávám s Janem Lucemburským. Eliška Přemyslovna je tu vykreslená milostivěji než její úhlavní nepřítelkyně Eliška Rejčka. Ta kuje pikle jen což, aby českou královnu Elišku Přemyslovnu odstranila a mohla se vecpat na její místo. A neštítí se vůbec ničeho. Panu Jindřichovi z Lipé našeptává, jak ji u krále Jana Lucemburského co nejvíc pomluvit. Dokonce plánuje i vraždy. To by ovšem nesměl být na stráži u Elišky Přemyslovny a jejího syna Václava Matouš Rozoumek! V něm má česká královna neohroženého a pohotového ochránce. I tak je to dost zlé. Jan Lucemburský nevládne jak by měl vládnout správný český král, a tak mezi ním a jeho královskou manželkou vzikají konflikty jeden za druhým. Eliška Přemyslovna myslí na české království a jeho rozvoj, Janu Lucemburskému je bohužel lhostejné, jde mu spíš o vojenské úspěchy a drancování české pokladny. Své starší manželce Elišce Přemyslovně nepopřává sluchu. Jindřich z Lipé nepřestává krále ovlivňovat, očerňuje královnu jak se dá a ten mu ke své i její škodě věří. Vede to i k vyhnání královny. Chudák Eliška Přemyslovna, dala nám nejslavnějšího krále v dějinách a takhle dopadala. Zemřela příliš mladá, aby se slávy Václava, později Karla IV. dožila. Vedlejší linie Hedviky a Matouše R. je taky zajímavá, snad se s nimi setkáme znovu.

Janadvorackova
02.10.2022 3 z 5

Další povedená variace na dobové téma otázky vlády v Čechách. V podstatě nic nového jsem se nedozvěděla. Jako že by autor přišel s novinkou, kterou nevěděl ani učitel dějáku, to ne. Ale o to nešlo.
Příběh odsýpá a je čtivý. Odkazuje na historické skutečnosti a pracuje i s myšlenkami budoucího směřování země, vlády Karla IV atd... Lehce, ale je to tam - jakési vhledy do budoucna formou náznaků.
Zahrnuje i vedlejší linii jednoho ze strážců Elišky Přemyslovny a jeho snoubenky.
Příběh se nevyhnul ani vztahům mezi v té době "nejslavnějšími" českými pány.

A to kdyby tušili, že do země za cca třicet let vtrhne mor, byli by možná na sebe hodnější :).

Luigi1
13.05.2020 5 z 5

Tento pohled na období vlády Elišky Přemyslovny a Elišky Rejčka se mic líbil a jsem moc rád,že jsem si doplnil o tomto období mezery.Doporučuji

Makaja
29.01.2020 3 z 5

Já se tak těšila, mám ráda příběhy o Elišce Rejčce, ale ...... tohle mě nějak nebavilo. Možná proto, že tam té Elišky zas tak moc nebylo, vlastně ani jedné. A ani se mi to nezdálo čtivé, ale možná to bylo prostě proto, že jsem očekávala něco jiného. Myslím, že mít to jiný název, možná bych byla shovívavější.

VendulaB
08.01.2020 3 z 5

Z nějakého důvodu knížka prostě nefunguje. Není to sice žádný velký propadák, ale přesto bych knihu spíše nedoporučila. Charaktery postav nejsou vykresleny dostatečně hluboko na to, aby k nim čtenář pociťoval nějaké emoce. Celé to působí dost ploše. Vedlejší příběh s Matoušem je pak už zcela zbytečný a trochu za vlasy přitažený.

alnahu
06.05.2019 4 z 5

Příběh čtivý ,ale čekala jsem ,že se víc dozvíme o vztahu a válce mezi Eliškou Přemyslovnou a její nevlastní matkou Rejčkou. Ale přesto se mi tento nenáročný příběh četl dobře.

jenda
25.04.2019

Znám se s autorem a dozvěděl jsem se, že jeho záměrem nebylo zpracovat téma války dvou českých královen - pokud by se tak rozhodl, pojal by prý příběh docela jinak; rukopis měl původně jiný titul, ale ten vydavatel snad z komerčních důvodů změnil. Postava Jana Lucemburského se postupně mění. Zatímco v románu Sny umírají s králi je Jan vlastně chlapec přicházející do země, kterou nezná, ve Válce královen už při sporech s místní šlechtou dělá první důležité kroky v politice. V románu Jed pro kralevice (prý vyjde asi letos v srpnu) už Jan Lucemburský "dělá" evropskou politiku a jak mi autor prozradil, v zamýšleném dalším díle tohoto volného souboru bude Jan vytvářet podmínky pro získání císařské koruny pro svého syna Karla. Volně vsunutý příběh Matouše Rozoumka je ukázkou toho, že v blízkosti panovníků žili i obyčejní lidé a činy vládců vždycky ovlivňovaly i jejich osudy (a někdy zpětně to byli tito prostí lidé, kteří měnili osudy panovníků...). Tolik snad na vysvětlenou značce čef.

čef
04.04.2019 4 z 5

Romanticko-dobrodružný román, možná spíš románek, rozebírá povětšinou manželství Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou. Trochu vycpané příběhem Matouše Rozoumka - proč zrovna tímto, jsem však nepochopil. Název knihy mně také, vzhledem k obsahu, není jasný, války královen Elišek je zde opravdu hodně málo. O to více je zde dialogů a proslovů jako z divadelního jeviště. Také mne mrzí promarněná příležitost ukázat krále Jana trochu jinak a podrobněji, než je zažité klišé, které známe z učebnic dějepisu pro základní školy. Sepsáno je to však literárně zručně a přehledně, byť trochu ploše, takže jako nenáročné čtení pro dlouhou chvíli to beru.

zuzana2599
25.02.2019 4 z 5

Válka královen je nenáročný historický román, určený k chvílím odpočinku a pobavení. Příběh se četl velmi lehce, vystupuje v něm zejména Eliška Přemyslovna a její rytíř Matouš Rozoumek, jehož osud a lásku čtenář také sleduje. O rivalce Elišky Přemyslovny, Elišce Rejčce jsem se moc nedověděla. Příjemné, oddechové čtení.

iveta3689
23.02.2019 2 z 5

Těžko říct, jak moc je příběh pravdivý. Ale o vztahu královen toho v románu moc nebylo. Spíše o celkové situaci v zemi a vztahy v jejich okolí. Hodně bylo věnováno politice a jednání krále se šlechtici. Když už se příběh stočil ke královnám, tak to bylo jen neustálé fňukání Elišky Přemyslovny, jak nesnáší Rejčku. O Přemyslovně se víc mluví ke konci knihy, ale Rejčka je zmíněná jen na několika místech a spíše jen v rozhovoru jiných postav. Navíc je do knihy přilepený příběh královského zbrojnoše a jeho ženy, který je tam naprosto navíc. S ohledem na název knihy a notaci byl pro mě děj zklamáním.

Pozde
27.01.2019 2 z 5

Dávám dvě hvězdičky, z toho půlku za velice pěknou obálku. Knížka je prezentována jako historický román, ale podle mě jde spíše o červenou knihovnu. Postavy jsou značně zploštělé, postrádají inteligenci a vnitřní kouzlo. Nakonec jsem knížku dočetla, ale bylo mi líto, že takovéhle krásné téma bylo zpracováno tak jednoduše. Panu spisovateli se omlouvám, nemohu hodnotit jinak (asi jsem zhýčkaná historickými romány od Feuchtwangera, Vondrušky, Vaňkové, Loukotkové...).

Parwana
07.01.2019 2 z 5

Docela dobrá oddechovka. Na můj vkus tam ale bylo žalostně málo Elišce Rejčce, knížka se věnovala převážně Elišce Přemyslovně. Autor píše úplně jinak než např. pan Vondruška, možná by jeho vypravěčský styl mohl ještě trochu učesat (a někdy si plete jména postav).

KikiZ
12.11.2018 4 z 5

Krásná knížka, díky pane Jindro. Líbila se mi moc, stejně jako Sny umírají s králi. A rytíř Matouš Rozoumek si mě rozhodně získal.

Štítky knihy

13. století Eliška Přemyslovna, královna, 1292-1330 14. století Přemyslovci Eliška Rejčka (Richenza), 1288-1335 historické romány

Autorovy další knížky

Jaromír Jindra
česká, 1949
2018  73%Válka královen - Eliška Přemyslovna a Eliška Rejčka
2020  85%Boj slepého krále
2019  75%Jed pro kralevice
2017  82%Spiklenci z lásky
2020  88%Případ šíleného tambora

Kniha Válka královen - Eliška Přemyslovna a Eliška Rejčka je v

Právě čtených4x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených4x
Knihotéce69x
Chystám se číst45x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x