Válka inspektora Rádla

Válka inspektora Rádla https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344254/bmid_valka-inspektora-radla-MDA-344254.jpg 4 26 11

Jan Rádl série

< 4. díl

Světovou válku zažívá bývalý zpravodajec Jan Rádl už podruhé. Tentokrát do ní nezasahuje v legionářské uniformě, ale coby příslušník domácího i zahraničního odboje. Zkušenosti z prvorepublikové Zpravodajské ústředny jistě přijdou vhod, Rádl se však po letech mění z lovce v loveného. Rádlova tajná fronta druhé světové války prochází okupovanou vlastí, spojeneckou Británií, anebo nevyzpytatelným Švýcarskem. Velké finále přichází a žádné vítězství není beze ztrát...... celý text

Přidat komentář

Valdora
24.11.2020 4 z 5

Celou sérii jsem si užila.

MaroCZ
06.01.2020

Naprosto v pořádku, ne každému se musí líbit. Jenom mě trochu zarazilo, že bych měl vracet diplom :-) Jinak máte pravdu, ty osudy byly složité,mohly se dost lišit. Jen jsem prostě vytvořil určitý příběh v jistých kulisách. Neberu to od Vás špatně a ani vy to ode mě neberte, prosím ve zlém. Jinak, také jsem měl několik příbuzných v odboji. Děda byl členem vojenského odboje (jako prvorepublikový důstojník) astrýc z Jaroměřic seděl v Buchenwaldu, protože někdo gestapu ohlásil jeho účast v SNP, kam potají odešel. Paradoxně, před trestem smrti ho zachránil jeden kolaborant. Znali se totiž dlouhé roky,ještě před válkou....


Pavelpi
05.01.2020 2 z 5

Nejsem žádný znalec historie a v žádném případě jsem se vás nechtěl dotknout.Ale v naší rodině bylo několik příbuzných,kteří byli v odboji a vyprávěli mi trochu jinak,jak to prožívali oni.Jeden z nich skončil dokonce v Terezíně a následně potom v koncentráku.Proto knihy o této problematice asi hodnotím trochu jinak.Asi jsem neměl použít slovo neví.Za to se omlouvám,ale přesto se mi vaše kniha moc nelíbí.

MaroCZ
04.01.2020

Pavelpi: Porušuji své ústálené zvyky a zareaguji na komentář. Úvodem chci předeslat, že mi nijak nevadí Vaše hodnocení. Pokud se Vám má kniha nelíbí, je to naprosto v pořádku. Nejsem ješitný, ani nějak popudlivý. Potud bez problému. Rád bych ale zareagoval na Váš soud "Autor toho asi moc téhle době neví.Je to takové splácané a pro mne naprosto nereálné."
Vážený pane, historii jsem vystudoval na Filozofické fakultě UK a to s druhocyklovým zaměřením na nejnovější svtové dějiny (1918 - de facto současnost). Jestli jsem si na něco dával pozor, pak na historické reálie. Ano, nejedná se o odbornou knihu, nýbrž o historický román. Proto jsou některé pasáže jaksi přizpůsobeny. Kupříkladu úspěšné letecké boje švýcarské Flugwaffe proti německé Luftwaffe se odehrály už v létě 1940, zatímco já jsem je - v zájmu děje - situoval do roku 1942. Celkově jsem ale kulisy zachovával. Rád se tedy nechám poučit od znalce Vašeho formátu, co o "té době" nevím. Marek Skřipský

Pavelpi
01.01.2020 2 z 5

To mě tedy hodně moc zklamalo.Autor toho asi moc téhle době neví.Je to takové splácané a pro mne naprosto nereálné.Víckrát se k tomu asi nebudu vracet.

Roberta
19.07.2018

Takze asi takto: Kniha koupena nahodne, neplanovane. Bylo to pro me dost nezvykle, cist beletrii o osobach, ktere znam jen z literatury faktu a kterych si vysoce cenim.
Sok mi zpusobila pasaz, ve ktere Petr Brazda prcha pred gestapem a v nocnich ulicich narazi na (Frantu) Péráka ! (https://www.youtube.com/watch?v=34u4al7qi0c)
Kdyz jsem si uvedomila, ze ctu vlastne RODOKAPS, ulevilo se mi.
Co musim uznat je, ze atmosfera protektoratni Prahy je popsana skvele, citila jsem takovou uzkost, jako kdybych byla primo na miste.

bookcase
05.07.2018 4 z 5

Dobré, čtivé, autor umí vtáhnout. Pro mě sice skok do rozjetého vlaku, protože jsem předchozí díly nečetla, ale to ani nevadí.

ivoiro
19.05.2018 5 z 5

Tento poslední díl i celá série jsou naprosto skvělé. Celou poslední knihu jsem zhltnul v průběhu jednoho dne. Krásný příběh.

AlesXXX
15.05.2018 4 z 5

Na knihu jsem se moc těšil. Přijde mi ale, že autor dost promarnil potenciál, který tahle kniha měla.
Rozhodně nehodnotím knihu špatně, ale měla na 5+ hvězd. Dávám 4, ale spíš za to, že děj se odehrává v mé oblíbené době a ještě oblíbenějším prostředí tajných služeb. :-) .

nero 13
26.01.2018 5 z 5

Čtvrtým dílem skončilo vyprávění o Janu Rádlovi. Je to zároveň výpověď o generaci Čechů kteří museli narukovat do války aby bojovali za neoblíbené Rakousko-Uhersko, utekli do legií a na bojištích Francie, Itálie a Ruska pomohli stvořit svobodné Československo, v meziválečném období pracovali pro nově vytvořenou demokracii, aby se po okupaci zapojily do odboje a ti co nepoložily život za naší vlast se dočkali nástupu nenáviděných komunistů. Styl psaní Marka Skřipského mi dokonale sedl a nebojím se ho srovnat s jiným mým oblíbeným autorem Františkem Niedlem, doufám že se od Marka Skřipského dočkám dalších knih.

kuruteku
16.01.2018 4 z 5

V elektronické podobě už knihu mám přečtenou, ale nikdy nic nevyzradím, tady navíc je - myslím - v celku jasné, jak to dopadne. Pro mne další, velmi zajímavý, střípek do mozaiky sloužící k pochopení toho, co se v historii dělo. A nic na tom nemění, že tu chybí nějaký hodnověrný sociální demokrat (ten se přece s tajnou službou potkat nemohl), že tu chybí strach 8. května, kdy hlavy věděly, že už o nic nejde, ale dole šlo o život, ... Prostě nemohl jsem přestat se čtením, dokud jsem nedočetl. Řada uzavřena. Bohužel už nic dalšího se přidat nedá. Děkuji.