Válka & film – Logistika vnímání

Válka & film – Logistika vnímání https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22310/valka-film-logistika-vnimani-Pgj-22310.gif 4 5 1

Filozofická esej se zabývá otázkou systematického využití kinematografických technik během válečných konfliktů 20. století. V eseji je popisován Viriliův „válečný model“, tj. forma fungování moderní společnosti, založené na násilné a konfrontační organizaci našeho života, ovládané cílenou distribucí obrazových informací.

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Pavel Mervart
Originální název:

Guerre et cinéma I – Logistique de la perception , 1984


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
18.12.2022 3 z 5

Obsáhlý esej o propojení filmu s válkou, kdy Virilio popisuje, jak se změnila válka díky letounům schopným fotografovat a natáčet, následně propagandistickým filmům, užívání filmových technik v projevech a prezentaci politiků apod. Samozřejmě nechybí něco o psychologii mystifikace a hrůzy, kterou způsobila atomová bomba, kdy se tento obraz již těžko něčím překoná. Dílo je místy celkem chaotické a člověk potřebuje hodně znalostí z kultury, aby věděl, o jakých filmech nebo literárních dílech autor mluví nebo je cituje, případně musí člověk znát politiky nebo historické události. Díky knize si člověk alespoň udělá ucelený obraz toho, jak filmy a filmová technika změnily fungování válek i politiky.

Autorovy další knížky

Paul Virilio
francouzská, 1932
2004  82%Informatická bomba
2010  77%Estetika mizení
2007  72%Válka & film – Logistika vnímání
2002  80%Stroj videnia

Kniha Válka & film – Logistika vnímání je v

Přečtených5x
Knihotéce5x
Chci si koupit1x