Válka

Válka https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182830/bmid_valka-eCw-182830.jpg 5 2 2

Střízlivé svědectví německého vojáka z povolání o německé armádě a jejích bojích v první světové válce na francouzské frontě, líčí zhroucení německého válečného stroje i úspěšné poválečné úsilí reakčních sil o obnovu německého militarismu.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Václav Petr
Originální název:

Krieg , 1928


více info...

Přidat komentář

braunerova
09.06.2023 5 z 5

Saský šlechtic Arnold von Golssenau sloužil za 1WW jako důstojník na západní frontě. Podle svých deníků napsal knihu o pěšákovi Ludwigu Rennovi, jehož jméno později přijal za vlastní. Děj začíná invazí do Belgie 1914, následují boje ve Francii, bitvy na Marně a Sommě, jarní ofenziva 1918 a návrat demoralizované armády do revolučního Německa. Pro čtenáře, kteří mají rádi válečné romány, je to strhující zážitek, pokud si zvyknete na autorův způsob vyprávění. Válka je psaná reportážním stylem, jednoduché věty, žádný vývoj postav, spolubojovníci umírají nebo mizí. Život v měsíční krajině plné mrtvých lidí i zvířat, přežívání bez budoucnosti a minulosti.
Autor psal knihu v době, kdy se z něj stal zapálený komunista, člen Roter Frontkämpferbund. Přesto jeho voják Renn až do posledních dní války staví na první místo smysl pro povinnost a věrnost vlasti. Poručík Lamm mu proto věnuje knihu Simplicius Simplicissimus od Jakoba Grimmelshausena.

JurijMilkovic
22.01.2020 5 z 5

Ludwig Renn mě vtáhl do děje. Knížka to byla krásná a rád si vzpomenu.