Válečné paměti

Válečné paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57688/bmid_valecne-pameti-Qqo-57688.jpg 4 36 5

Pod titulem Válečné paměti se dostávají do rukou českého čtenáře obě knihy Gaia Iulia Caesara, Zápisky o válce v Galii a o válce občanské, a jeho následovníků: Hirtiův dodatek (osmá kniha) k válce v Galii a spisy autorů neznámých jmen o válce alexandrijské, africké a hispánské. Ve svém úhrnu jsou Caesarovy Zápisky spolu s citovanými doplňky důležitou památkou z osudových desetiletí odumírající republiky, památkou o to cennější, že nese markantní pečeť doby, jež se v nich obrážela. Jejich četba nám umožńuje proniknout hlouběji do složité Caesarovy osobnosti, v níž se pojil jeden z největších světových vojevůdců – podílející se o věhlas největší osobnosti starověkých dějin s Alexandrem Makedonským – s mistrem psaného i mluveného slova, úspěšný politik s člověkem, který na své pohnuté životní pouti jen zřídka poznal osobní štěstí, a tvůrce osobní moci, jež po něm dostala své jméno, s lysým cizoložníkem, jak si ho dobírali jeho vlastní vojáci, využívajíce svobody při triumfálním pochodu. Pro sugestivní líčení přípravy a průběhy bitev a osobní postoje Caesarova ke všem událostem, pro svůj vojenský obsah, ale i pro etiku a neméně pro svůj lapidární sloh, byly Caesarovy spisy hojně čteny evropskými vzdělanci a vojevůdci, často napodobovány, ale nikdy nedostiženy ve svém rozvrhu a duchu, nesoucím pečeť velké historické osobnosti. Dodnes jsou vynikajícím kulturně historickým pramenem, který nás poučuje o tom, jak si razila řeckořímská civilizace cestu do západní Evropy, a jejím západním obyvatelům podává poutavý obraz dávnověku.... celý text

Žánr:
Válečné , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Belli Gallici libri I–VIII / Commentarii belli civilis / Bellum Alexandrium / Bellum Africum / Bellum Hispaniense


více info...

Přidat komentář

jakub2199
16.10.2021 4 z 5

Je nutno rozlišit hodnocení Zápisů o Válce Galské a zbytek knihy. Kniha jako celek by si zasloužila spíše ke 3 hvězdičkám, Zápisy o Válce Galské rozhodně pět, dal jsem tedy průměr.
Zápisy jsou nádherný vhled do času dávno minulého, dávají nám poznat historii, bojovou a politickou taktiku a k tomu jsou i zajímavým počtením. Jejich politickou motivaci je nutné mít na zřetel při čtení, okolnosti jsou tendenční směrem k Caesarovi - mnohé chyby jsou vlastně plánem a tam, kde to není možné předstírat dokonce neodvratitelným neštěstím.
Co stojí za pozornost je nonšalantnost s kterou jsou popisovány válečné zločiny. Propuštění vězňů s useknutýma rukama je považováno za akt velkodušnosti, vyhlazení celé populace města včetně žen a dětí zase přiměřený trest za odpor.
Rozhodně zajímavé počtení pro milce historie Římské říše či Gaia Iulia Caesara. A pokud kvalitu přitakal i samotný Cicero, kdo jsme my abychom to rozporovali.

martin_aston
11.04.2020 4 z 5

Komentár k zániku rímskej republiky z prvej ruky. Caesar kopu vecí prikrášľuje vo svoj prospech, nemožno mu však uprieť, že sa v knihe vyjadruje s rešpektom aj k svojim oponentom. Človek sa trochu stráca v menách a lokalitách, takže treba sa obrniť trpezlivosťou a googlom :), ale kto to vydrží, je odmenený naozaj podrobným detailom zo strany víťaza. Napriek určitej subjektivite, ide o významný historický prameň, z ktorého historici čerpajú dodnes.


Denny45
13.05.2018 5 z 5

Pred prečítaním som mal pocit, že toto bude ťažký oriešok. Ťažké na čítanie, na pochopenie, na zapamätanie. Ale už prvá strana ma milo prekvapila. Caesar bol nielen vojenským, ale aj literárnym talentom. Jeho štýl je príjemný, nekomplikovaný a čitateľa neinformuje o zbytočnostiach.
Dielo O vojne v Galii je náročnejšie, ale s dobrým historickým atlasom sa nestratíte. Mne pomohol veľmi.
Druhá časť je zo začiatku peklom plným postáv z rímskej politiky (asi autor očakával, že čitateľ bude oboznámený napríklad s menami konzulov alebo generálov Pompeiovho vojska). Ale keď sa už trošku zorientujete, stanete sa svedkami každého Caesarovho víťazstva v Itálii, Hispánii a Grécku.
Ostatné dielka anonymných autorov sú chudobnejšie, chýbajúce časti v texte mi vôbec nepomáhali. A omnoho nudnejšie. Africkú vojnu som celú popreskakoval.
Na záver hodnotím celú knihu veľmi pozitívne. Nedá sa tu vytknúť, že je jednostranné, veď z tohto obdobia sa nám toho veľa nezachovalo a ja som sa vďaka tejto knihe konečne dozvedel, ako ten Prvý triumvirát dopadol.

Marbo
12.05.2018 4 z 5

Historická hodnota Ceasarových zápisků je nevyčíslitelná. Nesmí se však zapomínat, že je to umná propaganda.

Tsabo
18.07.2014 3 z 5

Z historického hlediska naprostá klasika...začal jsem ji číst kvůli první části: "Zápisky o válce galské", ale nakonec jsem to přelouskal celé...a nebylo to zrovna snadné čtení. Caesarův úsporný styl psaní byl místy až přespříliš ubíjející...a číst pořád dokola o útocích a stahování a manévrech taky není žádná slast. Do toho všechna ta politika. Zajímavostí je také jedna z kapitol: kulturně-biologické pojednání o gálii psané dvojjazyčně (česko-latinsky)...z latiny už si nic nepamatuji, ale kdyby měl někdo zájem...:oD