Válčil jsem v poušti

Válčil jsem v poušti https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23388/bmid_valcil-jsem-v-pousti-z3p-23388.png 4 32 7

Naši vojáci nebojovali za 2. světové války jen v Anglii a na východní frontě, ale i v Severní Africe jako součást cizinecké legie. Podle rukopisné pozůstalosti zpracoval František Fajtl.

Přidat komentář

jan.para
03.07.2023 5 z 5

Vůbec nechápu tak nízké hodnocení. Kniha je sice napsaná rázným a jednodušším vojenským stylem, ale to mi právě vyhovuje. Autor hezky popisuje své působení v předválečné armádě a jeho odchod do zahraničního odboje a ke Svobodným Francouzům. Jen škoda, že se k knize nedozvíme, jak probíhal autorův život po válce po válce.

heavy66
18.02.2023 5 z 5

Napínavá autobiografie dělostřeleckého důstojníka, který se po útěku z nacisty obsazené vlasti dostal do francouzské Cizinecké legie. Účastnil se bojů v severní Africe včetně legendární bitvy o Bir Hakeim, osamělou oázu v poušti, kde Legie čelila mnohonásobné přesile Němců, pod velením obávaného maršála Rommela, Lišky pouště. Pro zájemce o historii Druhé světové války povinnost přečíst!


pif69
05.01.2018 5 z 5

Zajímavé čtení od skutečného vlastence a vojáka .

HCh
03.01.2018 5 z 5

K této knize jsem se vrátil po nějakých 20-ti letech. Jak psali jiní přede mnou, kniha je zajímavá, že se jedná o vzpomínky dělostřelce, nikoliv letce. Pokud vím, tak jsem nikde jinde nečetl vzpomínky na studium ve vojenské akademii v Hranicích, což je určitě veliké plus této knížky. Za mě ani po těch dvaceti letech neztratila knížka svůj půvab.

pavel80
09.11.2017 5 z 5

Jak píše kolega pode mnou, osnova knihy sestává z klasiky - předválečný výcvik, okupace, odchod přes Polsko do Francie, služba v Cizinecké legii. Nicméně pro mě je kniha zajímavá už tím, že tentokrát je z pohledu dělostřelce a nikoliv letce, jako u většiny případů (byť jsem letecký fanda, ale kolikrát si jsou ty vzpomínkové knihy podobné jako vejce vejci), a dále je dle mého psaná docela čtivě a zajímavě, žádná suchá učebnice dějepisu. Pro mě nejzajímavější částí je autorův podrobný popis výcviku, studia na vojenské akademii a služby u dělostřeleckého útvaru v předválečné československé armádě. Ani následující části však nejsou nudné. Fandům historie a vojenství mohu s klidným svědomím doporučit.

svickop
26.03.2015 4 z 5

Okupace ČSR Německem a pak jako u spousty jiných knih - např. Fajtl- popis cesty z republiky přes Polsko, Slovensko, Maďarsko.... a tento kadet dělostřelectva skončil v Cizinecké legii na severu Afriky v "pevnosti" Bir Hakejm jako předpolí Tobrůku. Kromě cesty z ČSR do Afriky si můžete vcelku přehledně pročítat válečné dění této pevnosti den po dni, něco o životě v ní, noční ústup a pobyt v zajateckém táboře Colditz, o kterém už bylo také mnoho napsáno. Kniha tak moc čtivá není, ale kdo si chce dát dohromady přehled o africkém válčení nebo tažení Afrikacorpsu, popis téhle pouštní epizody by mu chybět neměl.

antonio13
21.01.2013 5 z 5

Koho zajímá historie bude spokojen.Popis tak trochu jiné války...v poušti.
Zajímavé, poutavé čtení.Doporučuji přečíst.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) druhý odboj cizinecká legie váleční zajatci

Autorovy knížky

Richard Zdráhala
česká, 1912 - 1977
1990  80%Válčil jsem v poušti

Kniha Válčil jsem v poušti je v

Právě čtených2x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce55x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x