Váhy a meč

Váhy a meč https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50672/bmid_vahy-a-mec-6481d0ffaa684.png 4 2 1

Román z prostředí justice odehrávající se za první republiky ve dvacátých letech 20. století v Československu. Příběh vypovídá o cikánce Sefě, jenž vlivem mnoha okolností spáchá zločin bestiální vraždy. Ještě před tím však navštíví uznávaného advokáta, aby ho požádala o pomoc, ale postarší advokát se do temperamentní a krásné cikánky zahledí a intimně sblíží. Tento čin mu obrátí život vzhůru nohama a způsobí nenávratné ztráty. Jeho věci, které cikánce daroval, jsou totiž nalezeny na místě činu vraždy. Rozjíždí se velká mašinérie, kdy se nejprve hledá vražedkyně a pak se před soudem řeší vina cikánky a hlavně role, kterou v onom zločinu hrál advokát Šafář, který zapírá, že by se kdy byl s obžalovanou setkal a která rovněž tvrdí, že advokáta nikdy neviděla. Kniha však není detektivním románem, protože vražda se stane na samém začátku knihy a čtenář se stává očitým svědkem této vraždy. Víme tedy, kdo zločin spáchal i co bylo jeho motivem. Kniha je o odkrývání pravdy, odhalování lží a hlavně řeší hluboké morální otázky. Autor tohoto románu ve své době čeřil hladiny české literatury svými otevřenými popisy tabuizovaných témat a nevybíravými tématy svých knih. Stejně tak i knihou Váhy a meč, kdy se ostře a kriticky pustil do tehdejšího justičního a sociálního systému. Kniha je plná lží, viny, hledání pravdy a řešení otázky spravedlivého trestu. Je nejspravedlivějším trestem zločinu pro vraha trest smrti, tedy smrt za smrt? Nebo nemá lidské společenství právo vzít člověku jeho vlastní život? Kdo je ale vlastně vinen?... celý text

Přidat komentář

braunerova
23.04.2023 2 z 5

Společenský román o sociální nerovnosti a předsudcích prvorepublikové společnosti. Autor, sám právník, vycházel při psaní ze života jihočeských kočovných cikánů. Příběh o mladé cikánce a obstarožním advokátovi musel tenkrát čtenáře šokovat, například vyprávěním o sexu v 10 letech nebo o pohozených fakanech. Radikální názory autora jsou jasně dané. Postavy četníků a příslušníků justice jsou vylíčeny v negativním světle, hotové panoptikum. Naopak otec Sefy vzbuzuje sympatie, i když to byl vůdce lupičské bandy, který vyzval svou rodinu k vraždě udavače.
Vydání justiční tetralogie nakonec skončilo obžalobou autora, vleklý soudní spor byl uzavřen v roce 1936 odsouzením J.M. pro urážku vrchního soudu v Brně. Nedočteno, kniha poputuje do knihobudky.

Štítky knihy

vraždy Romové, cikáni advokacie české detektivky ze soudního prostředí

Autorovy další knížky

Jaroslav Maria (p)
česká, 1870 - 1942
1928  70%Váhy a meč
1932  0%Panstvo v taláru
1935  0%Bankéři a proletáři
1937  0%Král
1908  0%Tristan

Kniha Váhy a meč je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x