Váha inkoustu

Váha inkoustu https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384401/bmid_vaha-inkoustu-uqp-384401.jpg 4 66 21

Román o ženách oddělených staletími a o obětech, které musely podstoupit, aby naplnily své životní poslání. V nejnovějším románu americké židovské autorky Rachel Kadishové se proplétají příběhy dvou žen. Churavějící profesorku historie Helen osloví bývalý student s prosbou, aby prozkoumala vzácné židovské rukopisy nalezené při rekonstrukci domu. Helen si na pomoc přizve mladého Američana Aarona, který se v Anglii neúspěšně pokouší napsat disertační práci. Nejsou však sami, kdo se o listiny zajímá — souběžně s nimi je zkoumá i konkurenční tým ambiciózních badatelů. Současně odhalujeme příběh dívky Ester, která v sedmnáctém století prchá před inkvizicí a v Londýně dostane svolení působit jako písařka slepého rabína. Osiřelá Ester dobře ví, že nechce-li po zbytek života strádat v chudobě, bude se muset provdat. Manželství však pro ni představuje zásadní dilema: musela by opustit svět knih a psaní.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

The Weight of Ink , 2017


více info...

Přidat komentář

Madelisi
13.06.2023 4 z 5

Podle anotace by si člověk myslel, že jde o lehkou novodobou klasiku hon za tajemstvím v minulosti. Opak je pravdou. Autorka na tomto základě vypracovala mnohovrstevnou knihu, u které se musí přemýšlet.
Helen a Aaron se snaží zjistit osudy židovské písařky Ester ze 17. století. Společně tvoří trojlístek hlavních postav. Vedle hlavního úkolu se odvíjí jejich osobní mikropříběhy.
K tomu dostane čtenář exkurz do dobové filozofie. Přiznávám, tyto části se mi hůře četly. Navíc niterné pocity hlavního trojlístku jsou rovněž vysvětleny filozoficky. Když jsem na to narazila poprvé, hned jsem si řekla, že tato kniha není tím, proč jsem si ji vybrala ke čtení.

Kniha je nicméně kvalitní, autorka si dala velkou práci s rešeršemi. Takže dobu vysvětlila skvěle. Čtenář si odnese povědomí o portugalských Židech, benevolentním Amsterodamu, židovské naději v Anglii, moru a velkém požáru Londýna či o mezinárodních dobrovolnicích v Izraeli.

Vyplatí se číst do konce, moc se mi zalíbilo pojítko Ester k Shakespearovi.

petr_
13.06.2023 4 z 5

Nemá cenu psát o tom, jestli je kniha dobře napsaná, což bezesporu je, ale to popsali ostatní čtenáři přede mnou. Na knize mě zaujalo její téma a to jsou knihy a historie a už to je dobrý začátek.
Zaujalo mě historický popis židovské komunity v hlavních třech vrstvách. Tou první je období života Ester, kde žije několik komunit židů, které si navzájem nerozumí a snaží se žít v křesťanském světě se všemi kompromisy, které k tomu patří. Někteří členové této komunity mají traumatizující vzpomínky na pobyt v Nizozemí odkud se museli také odstěhovat do Anglie.
Druhou historickou vrstvou je odkaz předků těchto lidí, kteří museli utéct před inkvizicí z Portugalska, kteréžto období, je v jejich životech stále přítomné a určující další jejich směřování. Myslím, že toto období je pro mě osobně hodně zajímavé a jsem rád, když na toto období v literatuře někde narazím.
Třetí historickou vrstvou jsou zkušenosti Heleny, která žila v Izraeli a zažila úsilí Izraelců o vybudování a obraně jejich nového státu.
V neposlední řadě pro mě bylo zajímavé pomocí této knihy objevit svět starých rukopisů a jejich zkoumání.


soupik2012
11.03.2023 5 z 5

V tomto překrásném románu, máme možnost v hlavní dějové lince sledovat osud mladé židovské dívky, která se nechce spokojit pouze s obyčejným běžným životem, jaký byl v sedmnáctém století ve kterém se tento příběh odehrává, pro ženy tak typický. Ester touží po společnosti, ve které by mohla uplatnit na tu dobu své radikální myšlenky a názory. Druhá méně obsáhlá, nikoliv však méně zajímavá dějová linka, se odehrává v naší současnosti a seznámí nás s prací historických badatelů. Autorka píše opravdu velice dobře a v této knize dokázala tyto dvě dějové linky jazykově nádherně rozlišit. Nenacházím nic, co bych této knize mohla případně vytknout a proto si jí s velkou radostí řadím na seznam knih které doporučuji. Audiokniha je načtena velice slušně a načetla ji paní Eva Hadravová.

AlenaF
04.09.2022 5 z 5

Krásný příběh, náročný, nádherný jazyk. Určitě to není čtení na jeden večer. Doporučuji.

strana1-100
22.04.2021 5 z 5

Původně jsem knížku nechtěla hodnotit. Říkala jsem si - je sice pěkně a čtivě napsaná, ale vnímám v ní užívání schémat typických pro dnešní angloamerické romány. Hrdinka emancipovaná v rámci možností, prolínání dvou časových rovin (resp. tří... až čtyř), přičemž současníci pátrají po osudech dávných postav, nesympatie měnící se v sympatie, překonávání překážek v cestě za šťastným koncem. Ale kupodivu ve mně tahle knížka a její příběh zanechávají otisk i týdny po jejím přečtení... Proč? Je prostě pěkně napsaná.

legonka
09.03.2021 5 z 5

Tato kniha mne nadchla.Děj je velice promyšlený a propracovaný.Kniha mne přenesla do 17.století,do Londýna.Prožila jsem dramatický a hluboký příběh židovské dívky Ester.Zažila jsem epidemii moru,to bylo hodně drsné....Dvě časové linky mne nadchly!Do četby jsem byla hodně ponořená,soustředěná, nad filosofickými myšlenkami jsem musela dlouze přemýšlet.Je to kniha,na kterou potřebujete klid a čas,kterou nezhltnete rychle.Kdo má rád historii,bude nadšený.Stojí za přečtení.

Dadulina
22.12.2020 5 z 5

Pozoruhodné dílko. Kdo si libuje v silném příběhu s nádechem historie, nebude zklamán.

lidunka1
27.07.2020

nepřečteno

eiramka
16.07.2020 5 z 5

Ten pocit, když začnete číst knihu a noříte se do příběhu stále hlouběji, postavy před vámi ožívají a vy s nimi žijete, nemůžete se od nich odtrhnout. Dvě ženy - Ester a Helen - si podávají ruce ač je dělí několik staletí. Je toho tolik, co je spojuje, obě jsou silné, nepokořené, navzdory všemu a všem. Jejich okolnosti se liší, ale mají toho tolik společného . A vy čtete, bez dechu sledujete ten zápas, nechcete se odtrhnout a pak zase číst moc rychle, protože kniha k vám mluví a rozeznívá něco, tak hluboko uloženého, souznění se všemi Ester a se všemi Helenami světa.

patch
20.03.2020 4 z 5

Krásné čtení, trochu historie a trochu psychologie.

qydko
11.02.2020 5 z 5

Četla jsem ji dlouho, po kouskách, abych zvládala všechno vstřebávat. Krásná, leč místy náročnější kniha.

Arev122
08.02.2020 4 z 5

Zajímavá kniha, příběh psaný ve dvou časových obdobích se mi líbil. Zpracování života židovské komunity v 17. století v Anglii je popsán velice živě, životní osud Ester mě zcela vtáhl do děje. Jen některé popisy událostí byly jak v příběhu v minulosti, tak i v příběhu ze současnosti zbytečně rozvláčné.

maruschka
30.12.2019 5 z 5

Velká krása.

Danka22
13.10.2019 5 z 5

Mam ráda romány, kdy se děj prolíná jak s minulostí tak s budoucností. V něčem mi to připomínalo Kate Mosseovou a její trilogii Labyrint nejen dějové ale i stylem psaní. Každopádně musím říct že mě kniha hodně bavila a zaujala .

MichelleS
09.10.2019 4 z 5

Kniha pomalého tempa, které čtenáři umožní sžít se s postavami, jejich dobou a myšlenkami. Historická linka se mi moc líbila, včetně náhledů do soudobé filozofie, židovských zvyků, odkazů na Shakespeara. Ta současná mohla být měně rozsáhlá. Okolnosti vědeckého zkoumání a zacházení se vzácnými rukopisy, dvojice badatelů, jejichž komentáře čtenáři mnohé osvětlují a doslova zhmotňují fascinaci historií, a vývoj jejich profesního vztahu, mě zajímaly a zvyšovaly napětí při čekání na další osudy Ester. Ale ty osobní milostné a zdravotní linky už dostaly na můj vkus příliš prostoru.

iceVS
07.09.2019 3 z 5

Kniha je bezesporu přínosná pro každého, koho zajímá židovství. Byla by opravdu krásná, být třetinová. Bohužel nesdílím autorčinu onanii nad slovy. Dvojice vystoupí z auta a jde k domu. Pět stránek. Víte vše o mechu, kytičkách, kamíncích na cestě. Vstoupí do domu a dvě stránky jdou k místu, ke kterému směřují. Opět znáte všechny druhy ostění, prach na kdekteré sošce, vryp ve zdi, vůně i zápachy starého domu. Vcelku brzy jsem začala tyto pasáže přeskakovat a původní nadšení opadlo.

hanap
03.05.2019 4 z 5

Krásné, náročné čtení. Dvě dějové linky současná a historická se proplétají.

Talys
03.02.2019 4 z 5

Pěkný příběh, i když žádný thriller. Děj proplétá přítomnost a minulost, dává čtenáři ochutnat atmosféru londýnského morového roku, umožňuje mu nahlédnout do života tehdejší židovské evropské diaspory. A nadto si ještě užije krásných jazykových obratů v překladu Zory Freiové. O jednu hvězdičku méně kvůli tomu, že pro čtenáře méně obeznámené se základy evropské novověké filosofie to může být poněkud komplikované čtení.

MíšaS.
03.01.2019 3 z 5

Myslím si, že jsem náročný čtenář, ale asi jsem četla jinou knihu než kastelán13 a bookcase.
Možná kdyby bylo v knize více Ester a méně náboženství, tak by mě bavila, ale takhle jsem se jen nudila u dopisů rabína a jeho soukmenovníků, kteří mezi sebou vedli rozpravy o víře a utrpení, jehož se jim dostává za to, že jsou Židé, protože oni jsou přeci lepší národ a jen ten svět nechápe, že jejich víra je ta pravá a jediná (co mi to připomíná?).
Děj ze současnosti byl hodně plochý a vyzněl do ztracena - Aron, co si myslí, že je king a každou dostane, a když ne, tak ejhle existenční krize je tady... A profesorka, která v historii judaismu hledá důvod, proč nemohla být s mužem, jehož před 40 lety milovala.
Kdyby tato kniha byla o judaismu a jeho zákonech, tak je dobrá, ale jako román, co má zaujmout nejen odborníky, to ne...
Ale plusem je, že se mi hodí do Čtenářské výzvy :) Takže i tak díky.

Kastelán13
06.12.2018 5 z 5

Zajímavá kniha, úžasný příběh, krásný jazyk. Doporučuji všem náročným čtenářům.