Vagina Monology

Vagina Monology https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28869/vagina-monology-28869.jpg 3 132 22

Vagina Monology, tato dojemná a rozpustilá exkurze do poslední neprobádané oblasti, do poslední zakázané zóny je oslavou ženské sexuality ve vší své složitosti a tajemnosti. Byla uvítána jako bible pro novou generaci žen. Tato kniha a stejnojmenná divadelní hra, inspirovaly dynamické hnutí - Den-V - jehož cílem je skoncovat s násilím proti ženám. Toto vtipné a neuctivé, soucitné a moudré dílo, oceněné cenou Obie, vyjadřuje ty nejhlubší ženské fantazie a obavy a zaručuje, že se po jejím přečtení nikdo nebude dívat na ženské tělo ani na sex stejně jako předtím.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Pragma
Originální název:

The Vagina Monologues , 1996


více info...

Přidat komentář

applause
18.04.2022 2 z 5

Tahle kniha mě zaujala už dávno, ale úplně jsem na ni zapomněla. Připomněl mi ji až kamarád, když jsem ji od něj dostala na Vánoce. A musím říct, že jsem od ní opravdu čekala víc. Čekala jsem, že to bude taková oslava ženství a ono to bylo docela psycho. Některé texty byly hezké a některé byly opravdu moc, jak kdyby je psal člověk na LSD. Nejvíce mě ale zaujal text "Vytloukli z mého chlapce dívku... nebo se o to snažili" Tak jsem si uvědomila, jak to mají lidé, kteří se narodi ve "špatném těle" těžké, a že vlastně můžu být ráda, že jsem se narodila dobře. Jinak mi ta kniha nic nového nepřinesla a nic nového jsem se nedozvěděla, když si ji neprečtete, nic se nestane.

amaenium
13.02.2022 3 z 5

Kniha by se dala rozdělit na tři části: v tel první vás uvádí do kontextu a připravuje půdu. Ve druhé části je samotná hra, silné témata, pojednávány z různých úhlů, zanechávající poselství a nutí k zamyšlení se a pak třetí část, odezva hry na kontinentu, mezinárodně, vznikající hnutí s tím související a hlavně pomoc, jež se dostává stále více ženám a téma jako takové se dostává do širšího povědomí.
Upřímně mě kniha bavila, to téma a pojetí, ve smyslu vzdělávacím, dozvěděla jsem se nové věci. Ale musím také ale vyčíst třetí část, která je důležitá, co kniha a autorka rozpoutaly, nicméně je tato pasáž velmi zdlouhavá a delší, než samotná hra (nebo alespoň pocitově).


LuckyVagabond
02.02.2021 3 z 5

Zapůjčeno od kolegyně. Knihu zdarma na takové zajímavé téma samozřejmě nikdy neodmítnu.
Na začátku se kniha jevila jako příjemné rozjímání o vagínách, ale brzy to nabralo na můj vkus moc ukňouraný ráz. Čímž nechci zlehčovat nespravedlnosti, které se stále v naši společnosti dějí směrem k dámským pohlavím. Kniha je už dost stará a myslím, že je na trhu mnoho vydařenějších kousků s osvětou.

Daniela
28.01.2021 5 z 5

Když mi přišla kniha, myslela jsem si, že nejsem normální tohle číst, ale nakonec jsem se fakt nasmála, to fakt jsem nečekala, ještě ji nemám přečtenou, ale začátek mě dostal, ne často mě kniha rozesměje ,uvidím co bude dál, snad to přežiju a neumřu smíchy a nebo taky budu brečet ,ale už se na svoji vaginu budu dívat jinak.

anebar
10.07.2020 2 z 5

Něco mi to dalo. Něco mi to vzalo (čas). Skvělé jsou sepsané příběhy přímo od vyzpovídaných dívek. Takže do půlky knihy za 4 hvězdy. Konec s informacemi o hnutí jsem jen prolétla a nebavil mě, díky němu hodnotím hůře.

Mondaika
08.02.2020 odpad!

Bohužel. Čekala jsem více. Vubec jsem se nemohla začíst. Kniha je zklamání...

indyka
13.12.2019 3 z 5

Chci se vyvarovat přístupu "tak důležité téma si zaslouží pět hvězdiček", hodnocení tedy nezohledňuje závažnost témat, kterým se kniha věnuje - byť tu závažnost samozřejmě uznávám.

Popravdě, jsem trochu zklamaná. Podstatnou část útlé knihy tvoří předmluvy, úvod, informace o tom, co vše se po uvedení hry událo, úspěchy hnutí...a samotných monologů je pomálu. Přitom jsem si jistá, že po více než dvou stech rozhovorů je z čeho čerpat. Konkrétní monology samy o sobě jsou velmi zajímavé čtení. Bohužel, poplácávání po rameně, kolik jsme toho s hrou dokázali, převážilo. Hru bych viděla moc ráda, ke knize se nemám důvod vracet.

kannibal28
18.08.2019 odpad!

totalne nezajimavá kniha ešte že bola taká krátka. V prvej kapitoli bolo skoro každá veta o vagíne slušne povedané a druha polovica uplne zbytočná názory iných žien na divadelnú hru. Pre mna odpad

sarekaslukova
26.05.2019 5 z 5

Opravdu zajímavá kniha, to co mi v dospívání v dnešní době přišlo úplně normální a přirozené, tak ještě né zrovna před krátkou dobou bylo zakázané ovoce. Příběhy žen shrnuty do krátkých vět na mě udělali opravdu dojem, který vedl k dlouhému zamyšlení. Je dobře že tato kniha vznikla a udělala cestičku pro vznik dalších organizacích, které pomáhají ženám po celém světě.

Bezkyne9
17.05.2019 5 z 5

Velice dulezita kniha, kterou je velice dulezite cist. Burcujici, informujici, emotivni a predevsim inspirativni. Eve Enslerove a hnuti V-Day se podarilo neco velikeho a doufejme stale vice transformujiciho.

Gweny
03.05.2019 5 z 5

Kniha na jedno deštivé odpoledne, kterou prostě začnete číst a musíte i přes hlad, žízeň nebo jinou potřebu dočíst až do posledního řádku. Nepamatuji, kdy by mě nějaká kniha (krom Malého Prince) oslovila natolik, abych k ní zaujala takový vztah. Monology Vaginy jsou v mnohém průlomovou knihou i v dnešní době, kdy už k sobě začínají být lidé upřímnější a leckterá tabu se již otevírají veřejné diskusi. Ač mi přišlo, že vnímání evropské se od toho amerického liší, přeci jen máme všechny ženy jednu věc společnou - a to tu, že v 99% případů máme nepřátelský vztah ke své vagíně a přitom je v ní ukryt zdroj naší životní síly.
Četla jsem nejnovější vydání a potěšilo mě i závěrečné shrnutí práce V-Day, stejně jako zmínka o One Billion Rising, City of Joy apod. Zároveň jsem asi poprvé v životě už při čtení psala do knížky své poznámky, různě jsem si tam podtrhávala pasáže, které mne zaujaly a nějaké, pro mě stěžejní myšlenky jsem si přepsala i mimo knihu.
Díky za to, že už před více než 20 lety autorka uvedla jak knihu, tak i divadelní představení (na které bych se ráda také někdy podívala).

strana1-100
23.02.2019 5 z 5

Mě tahle knížka oslovila především ženským sdílením. Všechny máme nějaký - a ne vždy kladný - vztah ke svému tělu, k sexualitě. Je to naše téma. Nás všech. Trochu jako rozhovor s kamarádkami. "Jak to máš ty? Jó, to znám, tuhle zkušenost mám taky a tohle vidím jinak..." Uvítala bych, kdyby kniha byla i tlustší, určitě by se našly další příběhy a témata, které ještě nebyly popsány.

gonga
24.02.2018 odpad!

Je mi lito, ale literární kvality v této knize nenacházím.

eraserhead
13.10.2017 5 z 5

Vagina Monology je naprosto úžasná kniha, jejíž obsah mě dojímal, rozesmíval, přiváděl k slzám, brutálně sral, nutil k zamyšlení, těšil... Skvělý počin. Chci Penis Monology. Protože vagina, penis, KUNDA, ČURÁK!

tweed
07.07.2016 2 z 5

Očekávala jsem, že tu knížku budu milovat. Je to feministická knížka o vagínách. Co by se mi na tom mohlo nelíbit?
To, že mě fakt nudila. Když knížka vyšla, byla pravděpodobně více šokující, než je dnes a velice pravděpodobně se najde spousta lidí, kteří budou z této knížky překvapení i v dnešní době, ale už se asi o vagíny a feminismus zajímám příliš dlouho na to, aby mi tato knížka přinesla něco nového.
Každopádně oceňuji celé V-Day hnutí, podobné organizace bohužel stále potřebujeme.

jaspa
03.08.2015 5 z 5

Kniha o ženách a pro ženy (hodně jsem přemýšlela, co by na knihu pověděl muž). Spousta příběhů je velmi poutavých a zejména pro ženy, které mají také osobní "příběh se svou vagínou", také do jisté míry očišťujících.

Mondie
30.07.2015 5 z 5

Vypadá to, že si knihu koupím a přečtu...
Sice jsou některé komenty vcelku odrážející, jde však o názor několika bytostí.
Uvidím sama, co mi "vagína" poví :)
Časy tabu ohledně sexu jsou pryč. Sexualita je klíč k božství, spolu s hlubokou láskou. To jsou důvody, proč byl po staletí vrhán stín do toho nejpřirozenějšího a nejsilnějšího, co zde na Zemi máme...

tisha8409
28.07.2015 odpad!

Protože tak nějak nechápu, proč se o tomto píše ( jaký tabu pořád - doba tmářství už je pryč ne??), tak dávám hodnocení, jež prostě nemohu vzhledem k tématu změnit ani náhodou.
Totiž mohla bych.. kdyby bylo v nabídce ohodnocení PEKLO.

JanieLarkin
16.06.2015 5 z 5

Čtení téhle knihy je pro mě vždycky zážitek, a zvlášť když si uvědomím, kolik lidí tahle kniha, resp. hra ovlivnila, a kolik životů mohla zlepšit, nebo dokonce zachránit, nemůžu jí nebrat jako jednu z nejdůležitějších knih, co jsem kdy přečetla. Myslím, že by si jí každej měl přečíst, protože situace, která byla v době napsání hry v USA, je tady pořád.

babyboar
22.01.2015 4 z 5

Zatím jsem ještě neměla možnost vidět divadelní ztvárnění, ale slyšela jsem na něj chválu od svých přátel. Jako správný zájemce o prasečinky jsem se tedy pustila alespoň do knižní verze. Kniha na mne zapůsobila svým osvětovým a charitativním směřováním. Díky ní jsem si opět uvědomila jak se máme v naší zemi v podstatě dobře a až se autorka dozví o našem prezidentovi, jistě jej dá všem za vzor. Hlava státu bezprostředně a jadrně zahlásí "kunda" do veřejnoprávního média, zatímco ona měla v počátcích problém vyslovit nahlas do éteru slovo "vagina", v ČR jsme mnohem dál a tuto knihu již (téměř) nepotřebujeme. A teď zase vážně. Mlátit a mrzačit ženský je hnus!