Dokonalá

Dokonalá https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389404/bmid_dokonala-CWB-389404.jpeg 4 125 29

Vadná / Chybná série

< 2. díl

Celestine Northová je Chybná. Odkedy ju sudca Crevan označil za hrozbu číslo jeden pre spoločnosť, Celestine je na úteku spoločne s ďalším Chybným, Carrickom, jediným človekom, ktorému môže veriť. No Celestine ukrýva tajomstvo – dôkaz, ktorý by mohol celý systém založený na snahe o dokonalosť odsúdiť na zánik. Dôkaz, pre ktorý už začali záhadne miznúť ľudia a každý, kto by chcel Celestine pomôcť, vrátane jej najbližších, je vopred odsúdený na trest. Čas sa neúprosne kráti, a tak sa Celestine bude musieť rozhodnúť: zachráni seba alebo bude riskovať život, aby pomohla všetkým nespravodlivo označeným za Chybných? Cecelia Ahern, autorka bestsellerových romantických príbehov, v druhom, záverečnom diele svojej dystopie dokazuje, aká nebezpečná môže byť spoločnosť, v ktorej pravidlá majú väčšiu váhu ako ľudskosť a súcit s nami, čo nie sme zďaleka dokonalí.... celý text

Žánr:
Fantasy , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Perfect , 2017


více info...

m2056
m2056
01.09.2023 3 z 5

Jsem rád že jsem si knihu přečetl druhý díl kW trochu slabší než první protože člověk už trochu tuší jak se bude příběh vyvíjet ale čte se dobře.

Aquagirl
Aquagirl
29.08.2023 5 z 5

je to ostuda, že jsem se k pokračování Ceslestina příběhu dostala až teď o dovolené! Ale mám radost, že jsem se k němu konečně dostala, je to stejně krásná knížka jako první díl, možná trochu víc akční ale to příběhu vůbec nevadí. Napínavé až do konce, pecka!


Andynka
Andynka
18.04.2023 5 z 5

Ze začátku čtení, jsem si říkala, že už mě tahle kniha nemůže dostat tolik jako první díl Vadná.
Po dočtení uznávám, že jsem se mýlila. Tahle kniha je potřeba, aby se celý ten příběh uzavřel. A mě tedy rozhodně bavila. Fandila jsem hlavní hrdince. A vlastně nakonec úplně všem. Tahle série se opravdu povedla. Čtivá a velmi originální

Mamka_cte
Mamka_cte
12.03.2023 3 z 5

První díl byl smršť pocitů, pár stránek (hlavně při cejchování) jsem přes slzy neviděla ani na písmenka. Druhý díl mi připadal slabší a konec byl hodně předvídatelný. Ale dohromady to bylo super!

Nejdříve jsem si myslela, že Celestine bude jen hloupá puberťačka co jde s davem, ale postupem příběhu jsem ji obdivovala! Její rodina byla úžasná, hlavně dědeček a maminka. Celý příběh ji úžasně podporovali, i když to znamenalo jít proti zákonům".
Její přítel Art se mi nelíbil od začátku, takže když přišel na scénu Carrick moje srdce zaplesalo. Jejich chemie se mi moc líbila!

Dva dny mi stačilo, abych přečetla oba díly. V knihách jsem viděla pár podobností, například s Příběhem služebnice a nebo Cersei Lannister, když procházela uličkou a říkali HAMBA". Ale samozdřejmě to je úplně něco jiného a moc se mi to celkově líbilo.

Společnost, která se snaží být za každou cenu dokonalá, ale dokonalost určují nedokonalé a nemorální osoby".
Chybovat je lidské.

Mínus dávám obálkám, ty jsou opět mimo mísu. Kdybych vybírala podle obálek, tak po téhle sérii ani nesáhnu. Hrozné. Jinak byl příběh hoodně čtivý! Doporučuji.

sarka5148
sarka5148
03.10.2022 5 z 5

Skvělé navázání na první díl, opět napínavá četba a hodně zamyšlení s ohledem na to, jak je příběh podobný dnešní době

kris.docekalova
kris.docekalova
04.08.2022 5 z 5

Až teď, jak píšu komentář jsem zjistila, že kniha byla už druhým dílem v sérii, který jsem četla jako jediný. Nicméně tím, že mi to ani nedošlo, nebo tak nepřipadalo během čtení, tak je v pohodě to přečíst i tak. Teď zpětně si říkám, že jsem byla trochu občas zmatená na začátku, protože mi asi chyběly souvislosti, ale jak říkám, na porozumění příběhu to nic nezměnilo. Nicméně kniha mě naprosto nadchla. V minulosti jsem už několikrát četla sérii Rudá královna a přišlo mi to hodně podobné. A tím, že Rudou královnu miluju, tak jsem byla nadšená i z týhle knihy. Příběh zobrazuje dystopickou tamní společnost, která soudí a rozhoduje, kdo žije "správně" a kdo "špatně". V knize bylo hodně momentů, kdy se mi ježily chloupky na rukou, jak moc to bylo intenzivní a silný. Doporučuju všema deseti.

Anniee
Anniee
03.07.2022 4 z 5

Ani druhý díl mě nezklamal. Naopak, druhou půlku jsem přečetla na jeden zátah. Autorčin styl psaní mě nepřestává okouzlovat, jakožto i poselství v knize.
Jediná věc, přes kterou jsem se nepřenesla je překlad příjmení Celestine. V prvním díle Westová (to mimochodem vzala překladatelka kde?), v druhém Severková. Proč proboha??

001Terka456
001Terka456
02.07.2022 4 z 5

Bylo to krásné, ale musím přiznat, že už to ve mě nevyvolalo ty pocity mrazení a šoku jako první díl. Ten byl víc o pocitech, o takové té hrůze a bezmoci, kdy člověk úplně brečel spolu s hrdinkou, tohle bylo mnohem víc akční. Ale líbilo se mi to, Celestine je statečná a sympatická a tohle bylo moc hezké zakončení jejího příběhu.

Charmedka
Charmedka
20.05.2022 4 z 5

Dystopie miluji, stejně tak různé zvrácené světy, takovéhle čtení si vždy užiju a Cecelia Ahern rozhodně umí psát, takže kniha je zárukou kvality.

Možná byl první díl krapet lepší, ale to už tak bývá, zkrátka nový svět, nové pocity, ale Dokonalá rozhodně nezaostává za Vadnou, to vůbec ne. Navíc když vezmu v potaz, že tohle není běžný autorčin styl, tak ještě větší wow.

maruschka
maruschka
14.01.2022 4 z 5

Příběh OK, jen teda kde vzala hrdinka najednou řidičák, to mi nějak uniklo. A ten překlad... Některé konstrukce nedokážu nazvat věty ani při nejlepší vůli. A z příjmení Severková jsem se pokaždé osypala (nehledě na to, že překladatelka prvního dílu si dokonce vymyslela příjmení Westová. Docela by mě zajímalo, jak k tomu dospěla.). Ale to podstatné - téma a jeho zpracování je děsivě aktuální (zhruba tak devadesát let, jen v malých obměnách). Naše současné cejchování bez řádných soudů je obdobně šílené...

lenkaabooks
lenkaabooks
27.12.2021 4 z 5

Vadná a Dokonalá, taková je Celestine. Osmnáctiletá, cejchy poznamenaná dívka, která velmi rychle musela dospět. Komu věřit a komu ne. Kdo jen baží po moci a kdo má o systému pochybnosti a chce pomoci. V knize se hodně připomíná předchozí děj, to mi nevadilo, ovšem skřípala jsem zuby nad Severkovou, opravdu byl překlad nutný ?

Vendulik
Vendulik
12.12.2021 5 z 5

Kniha je bombastická. Skvělé zakončení. A není to jen kniha pro mládež.

Byla jsem jen překvapená kolik bylo nenávisti k lidem mezi sebou.

Hlavní hrdinka je sympatická a všechny postavy byly dobře vykreslené.

guardian
guardian
24.11.2021 3 z 5

První díl se mi líbil. Můj názor na něj vystihl komentář uživatele karolina0346, takže ho tu nebudu opakovat. Nicméně druhý díl už mě tolik nenadchl. Oproti prvnímu dílu na mě působí už vážně přehnaně, tak jako "americky" až vyumělkovaně. Pro hrdinku hraje spousta náhod a občas mi některé věci přišly celkem nelogické. Nevím. Asi by bylo lepší, kdyby se autorka nesnažila z druhého dílu udělat plnohodnotnou knížku a spojila první a druhý díl v jeden.

karolina0346
karolina0346
07.11.2021 5 z 5

Po nadšení z Vadné jsem se na Dokonalou těšila - a rozhodně nejsem zklamaná.
Příběh je propracovaný do posledního detailu, všechno důležité zaznělo v předchozích komentářích.

Co mi vadí, je obálka u obou knih a u tohoto dílu i název. Obsahu vůbec neodpovídají a kdybych Vadnou nedostala jako dárek, zřejmě bych po ní nikdy ani nesáhla.

Jo a s označením dívčí román teda nevím, nevím, příběh má vážné téma a obsahuje spoustu hlubokých myšlenek. Beru ho jako "plnohodnotný". A vlastně ani nevím, jestli bych ho v nějakých 13, kdy jsem fandila Jacqueline Wilson, dočetla.

intelektuálka
intelektuálka
21.10.2021 4 z 5

Tuto knihu mi doporučili - a zdaleka není jen pro mládež ....
Protože žádný život nemůže být bezchybný - jak dlouho by nás bavila dokonalost ?

Zde je to o dívce Celestine, která porušila pravidla samozvaného " výboru " - a stala se vadnou a pronásledovanou ....

Že by byl svět bez empatie a soucitu ? Opravdu se není ke komu obrátit ?

Na to vše vám tato kniha odpoví - a já bych tuto knihu ráda vnímala jako fantasy ....

Doporučím.

PeLin
PeLin
14.09.2021 5 z 5

Příběh Celestine naprosto miluji! Stejně jako první díl, i tento ve mně vyvolal silné emoce. Kniha vás rozhodně donutí přemýšlet a klást si otázku, co by to byl za svět, kdyby z něj vymizela lidskost, soucit, empatie, svoboda a kdyby věci, které jsou pro nás normální, již normálními nebyly. Podle mě opravdu silné téma a z některých momentů v knize až mrazí. Začátek knihy byl sice trošku pomalejší, ale jakmile se děj rozjede, drží si kniha stejné tempo až do konce. Hlavní hrdinka je sympatická, silná a hlavně lidská. Není neomylná a ví to o sobě, je plná pochyb, ale i odvahy. Jsem moc ráda, že tato kniha u nás vyšla, protože u mě se zařadila mezi nejlepší dystopie, které jsem zatím četla. Cecelii tleskám za takto čtivou sérii, která je, jak všichni víme, mimo její obvyklý žánr. Bravo.

Nelička
Nelička
30.04.2021 4 z 5

Bylo to skvělý, poutavý a dost rychlý čtení.. Bohužel na můj vkus už trochu překombinovaný. První díl byl geniální a líbil se mi trochu víc. Hlavně tím prvotním šokem z celého "vadný". Od tohoto dílu jsem čekala něco maličko jinýho, ale neva. I tak se mi líbil. Jen asi ne tolik jako ten první....

zinon
zinon
28.04.2021 4 z 5

První díl se mi líbil více....dojal mě. Také mě zaujalo, jak si mohou dva lidé vybudovat tak silné pouto, aniž by spolu promluvili. Po emoční stránce opravdu top. Druhý díl byl také pěkný, ale emočně a dějově už ne tak dobře zpracovaný.

PetraBery
PetraBery
16.04.2021 5 z 5

Pokračování Vadné je dle mého názoru stejně podařené jako první díl. Hrdinka Celeste mi byla sympatická, celý příběh je psaný lehkou rukou, určený hlavně mládeži, ale k zamyšlení pro všechny. Jak je důležitá svoboda a mít možnost vlastní volby. Slovy z knihy - logika a soucit. Za mne palec nahoru :o).

vlkcz
vlkcz
25.03.2021 5 z 5

Oproti prvnímu dílu mnohem uvěřitelnější podání prostředí a atmosféry světa. Citlivě vyvážené napětí, přímá akce, romantika a hlubší myšlenky nenechají čtenáře, aby se nudil. Nakonec ani ti záporáci z toho nevycházejí úplně jednoznačně, takže člověk hodně zvažuje, zda je úplně zatratit. I to urychlené zrání hlavní hrdinky je vcelku uvěřitelné.
Prostě hodně příjemné čtení.
Jediná věc je na pováženou, ale to není chyba autorky. Když už musí každý díl překládat někdo jiný, tak by snad mělo být samozřejmostí, že si přečte, jak se s tím popasoval jeho předchůdce. Pravda, už u prvního dílu nebylo jasné, zda je Celestine Northová nebo Westová, ale proč je, proboha, najednou Severková? To je kniha určena pro předškoláky, kteří by si s anglickým jménem neporadili? Vždyť ani z Harryho neudělali překladatelé Hrnčíře a nechali Pottera. To už je skoro zločin.
Doplněno 11.4.:
Dobrá, tedy ne zločin. Po vysvětlení překladatelky (za které děkuji) chaos se jmény nepadá na její hlavu.

Autorovy další knížky

Cecelia Ahern
irská, 1981
2016  86%Vadná
2006  82%Kde končí duha
2009  76%Díky za vzpomínky
2009  78%Dárek
2020  82%Dokonalá

Kniha Dokonalá je v

Právě čtených3x
Přečtených164x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených15x
Knihotéce173x
Chystám se číst109x
Chci si koupit31x
dalších seznamech3x