Star Wars: Vader / Stíny a tajemství

Star Wars: Vader / Stíny a tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390714/bmid_star-wars-vader-Xch-390714.jpg 4 101 23

Star Wars - Darth Vader série

1. díl >

Star Wars (2015) série

2. díl

Star Wars - Vader, Stíny a tajemství. Darth Vader, vykonavatel císařovy vůle, věrně slouží svému pánu. Potom však dojde k nečekanému útoku rebelů, kteří zasadí osudový úder Hvězdě smrti, mocné zbrani, na kterou císař nejvíce spoléhá. Hrozí, že galaxie se propadne do chaosu. Vader, osobně zodpovědný za tuto katastrofu, klesl v císařových očích a odvetou proti rebelům je pověřen velkogenerál Tagge. Nikdo však netuší, že i Vader má své záměry. K jejich naplnění však potřebuje vlastní soukromou jednotku, a tak se obrátí na svéráznou archeoložku, doktorku Aphru, a vydá se s ní znovu na planetu Geonosis.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars - Darth Vader: Vader, Shadows and Secrets , 2016


více info...

Přidat komentář

puczmeloun
24.01.2024 3 z 5

Je to krásně nakreslené a při čtení jsem měl opravdovou radost si stránky, panely i detaily prohlížet. Užíval jsem si nové planety, lodě i využití starých známých lokací, ras a postav. Bohužel oproti předchozímu dvou-dílu "Skywalker útočí - Zúčtování na Pašeráckém měsíci" ubývá srozumitelnosti a lineárnosti příběhu a naopak přibývá odkazů na už velmi rozsáhlý vesmír Star Wars. Tedy pokud zná člověk jen filmy, může ho překvapit, že některé - a to i velmi významné celoplanetární - události už se staly dříve "někde jinde" a autor komiksu počítá s tím, že to víte. A jde o velmi proměnlivou směs od kreslených (dětských) seriálů i některé z knih, stejně jako důležité akce i drobné detaily (planetární genocida, skupina bojových droidů nebo postava). Může se tak stát, že příběh nějak začne, pokračuje odkazem na předchozí komiks Skywalker útočí, přeskočí tam zmíněnou událost, pokračuje na jiném místě a odkáže na jinou dříve vydanou knihu nebo seriál. A pak zase pokračuje jinde a jinak. Toto "přeskakování" se pak výrazně zmenší ve druhé části věnované Stínům a tajemstvím, které je příběhově mnohem povedenější, i tam se ale na sebe vrší další množství nových planet, jejich měsíců a všelikerých jmen. Otevřený internetový prohlížeč (díky moc autorům Wookieepedia) nebo podrobná znalost vesmíru Star Wars je tady rozhodně nutná. Je to tak krásně zpracovaný komiks pro čtení, ale někdy nesmyslný na pochopení. Přesto díky kresbě je velká radost ho číst a k některým stránkám se i opakovaně vracet.

PS: Spojení R2-D2 a C-3PO s vražedným virem z červenotrpaslíkovského dílu Karanténa je k popukání a moc mě bavil :)
"RIMMER: Pan Filuta se teď moc zlobí. Neměli jste mu utéct. Co s nimi teď uděláme, pane Filuto?
PAN FILUTA špitá něco RIMMEROVI do ucha.
RIMMER: Ale to by asi nešlo! Kdo by to pak uklízel?"
(A teď si tuhle výměnu představte mezi dvěma droidy.)

Norri
21.01.2024 4 z 5

Darth Vader už nemá důvěru. Císař jej viní ze ztráty Hvězdy smrti a zbavil ho velení imperiální armádě. Celkově dostává solidní čočku. Nejenom že s ním císař zachází jako s malým fakanem, ale navíc se nově musí zodpovídat velkogenerálovi Taggemu. Vader už si ale začíná rozjíždět vlastní plány a nebojí se jít na velmi tenký led. Setkal se totiž s rebelem, který zničil Hvězdu smrti a který dostal od Obi-Wana Kenobiho jeho vlastní starý světelný meč. Stůj co stůj musí zjistit, co je ten chlapec zač. I když při tom bude muset jít proti rozkazům a zájmům impéria.

Bude potřebovat finance, informace a soukromou armádu. Proto úkoluje lovce lidí a najímá si doktorku Aphru. A právě linka s Aphrou je parádní jízda. Už jsem o této archeoložce slyšel, že prý jsou její příběhy fajn, ale tak nějak jsem očekával, že to je kladná postava. Chyba lávky! Aphra je úžasně nemorální a zvrácená a skvěle doplňuje Vadera. Jsou tu dokonce i zlé protějšky C3PO a R2D2. Úplná cukrárna pro fanoušky temné strany. Je zábavné sledovat dobrodružství záporáků. Je zajímavé vidět Vadera, který najednou není na vrcholu potravního řetězce, jak musí maskovat své akce před svými kolegy a nadřízenými. Pořád je extrémně nebezpečný, ale už není nedotknutelný.

Kresba je perfektní. Není v ní místo pro nějaký výraznější autorský osobitý projev. Je precizní a čistá. A přesně takovou od této série očekávám. Vyprávěním navazuje na filmy, doplňuje je, a tak jsem rád, když navazuje i vizuál.


PastorMal13
18.01.2024 4 z 5

Musím se přiznat, že tohle je moje první knižní seznámení se světem Star Wars. Ze začátku jsem znal jen asi čtyři postavy, ale naštěstí si komiks může užít i neználek SW universa jako já, takže větší znalost světa naštěstí není potřeba. Je to první díl Vaderovy triologie, takže tempo je zprvu pomalejší, což ale nevadí. Z nových postav mě nejvíce bavil inspektor Thanoth.

joshuagrey
28.07.2023

trochu divný překlad, někdy mi věty nedávaly úplně smysl...

Atlantis
21.06.2023 4 z 5

Zatím mě tahle série dost baví. Jsou z toho opravdu cítit ty klasické Star Wars, hezky se nám vyplňují malé mezery v příběhu a Darth Vader v hlavní roli, no prostě vše, co si můžete přát. Hvězdu dolů za problémy s tempem, to kolísá opravdu nepříjemně.

Denny456
25.05.2023 4 z 5

Star wars je skvělý svět a komiksy do něj patří. ťu vždycky více dílů po sobě a Vader a jeho potýkání s císařem je parádní. Scénáře jsou nadprůměrné a kresba v podstatě taky.

koci.utd
09.04.2023 4 z 5

Svižný příběh, super postavy, parádní kresba. Ideální kousek na nedělní nudný odpoledne.

marco026
25.03.2023 5 z 5

Môj prvý Star Wars komiks, ktorý perfektne vypĺňa príbeh po epizóde IV. Popravde som si ho kúpil len kvôli Vaderovi, pretože to je jeden z mojich najobľúbenejších filmových záporákov, ale vzhľadom na kvalitu tohto diela sa asi pozriem aj na ostatné komiksy zo sveta Star Wars.

Zak66
24.10.2022 5 z 5

Další bomba jízda. Komiks obsahuje dva příběhy a oba jsou skvělé. To, jak se Vader vypořádává se svými problémy a protivníky je skutečně zábava sledovat. Máme tu pár nových postav, které se mi líbí. Především vypíchnu droidy 0-0-0 a BT a samozřejmě doktorku Aphru. Ta je opravdu senzační a těším se na další komiksy s ní.

DK_Ronie
02.05.2022 5 z 5

Na komiksy jsem nikdy moc nebyl. Ale Vader je Vader, a tak jsem podlehl, abych měl kompletní obrázek a nálož akce. A zase to nezklamalo. Pěkné ilustrace, svižná jízda.

ArkAngel
24.03.2022 4 z 5

Vaderův příběh se tentokrát překrývá s tím od Luka a my máme možnost vidět některé scény z různých úhlů pohledu. Vader se dozvídá, že má syna, což jej vede k tomu, že mu císař celých devatenáct let lhal. Je zajímavé vidět i po letech na scéně planetu Geonosis s droidí armádou, byť tentokrát již s poslední královnou, jak nám také naznačil seriál Povstalci. Osud celé rasy je obecně velmi smutný. Komiks navíc představuje novou a zajímavou postavu doktorky Aphry, která si získala srdce fanoušků a stala se představitelkou LGBTQ+ komunity ve Star Wars.

venomslav
29.12.2021 5 z 5

Naprosto badass Vader, prostě skvělý!

INCOGNITOREADER
22.12.2021 4 z 5

Star Wars komiksy od Egmontu jsou na databázi, sice rozděleny do několika séríí, ale jsou vzájemně propojené. Takže tady uvedený první díl Vader vlastně tak jako trochu navazuje na Skywalker útočí atd.
Komiksy krásně rozvíjejí příběh původní trilogie aniž by došlo k jeho narušení a to se mi moc líbí. Drobné dějové mezírky, které ve filmu vysvětleny nejsou, a divák se nad nimi nepozastaví se dají zde v komiksu krásně rozehrát aniž by se naboural filmový děj.
To se mi opravdu moc líbí. Kresba je opravdu krásná, jediná moje výtka míří k Palpatinovi, který se mi zdá si není tak úplně s filmovým předobrazem až tak podobný. Jinak humor zde je také a líbil se mi. Vytvoření takové "evil" verze dua RD-D2 a C3PO je skvělé :-)

wullcann38
02.11.2021 5 z 5

Naprosto skvělý.
Příběh je naprosto úžasný, kresba též a Aphra byla neuvěřitelná sympatačka.
Upřímně, se hodně těším na další díl
Za mě:98%

MisaNuff
11.10.2021 5 z 5

Nevěděl jsem, že chci číst Star Wars komiksy, ale po dvou knihách jsem je koupil všechny ze současných řad. Pokud váháte - za tu cenu dostanete masivní špalek nabitý velmi dobrými příběhy a kresbou. Poměr cena/výkon je tady velký jak Hvězda smrti.
Hodnocení této knihy - bomba :) Kresba je skvělá, pěkně si hrají s panely, barvami, několik dvoustránek vhodně doplňuje děj. Dovedu si představit vracet se k těmto komiksům na prolistování některých epických scén. Dějově je to ... ještě lepší! Sledujeme Vadera po tom, co jako jediný přežil výbuch Hvězdy smrti a císař je na něj naštvaný. Vader si musí "rozjet vlastní business", aby si ochránil svou pozici. Mezi řádky tušíme, že má strach o svou budoucnost. Děj nás protáhne starými známými místy z první i druhé trilogie, potkáme doktorku Aphru a 2 sadistické droidy, nájemné lovce a mnoho dalšího. Vyvrcholení prvního příběhu (nebudu spoilovat) perfektně vyplňuje mezeru mezi filmy. Jak jsem psal, je to tlustý špalek, stane se toho hodně, proto shrnuto - děj má spád, zajímavé postavy, dobře doplňuje filmy. Doporučuji!

trudoš
21.04.2021 4 z 5

Kieron Gillen sice neumí tak dobře pracovat s humorem jako Jason Aaron (čest výjimkám jako jsou Aphra a 0-0-0), přesto má jeho scénář perfektní atmosféru, hodnou kultovního snímku Impérium vrací úder. Je to temné a strhující, přičemž zákulisní hra Dartha Vadera z něj dělá dokonalého antihrdinu, jemuž fandíte i přesto, že víte, co je za padoucha – a jak skončí. Ostatně už samotný motiv, kdy Vader dostává od císaře kartáč, protože selhal při obraně Hvězdy smrti, skvěle doplňuje logickou posloupnost událostí a nijak tím nenarušuje kontinuitu původní trilogie. Přitom ani nevadí množství nových postav, kořenících zápletku, jen si člověk dobře uvědomuje, že valná většina z nich je jen na jedno použití. Jediné zklamání mi tak připravil konec, protože ten zde prakticky není – tuhle hru tvůrci rozehráli na vícero dílů.
Příběh je úzce provázán s událostmi z alba Skywalker útočí, takže příliš nedoporučuji přeskakovat. Ideální byla posloupnost, s jakou jednotlivé sešity otiskoval Star Wars Magazín.

Hadati
07.06.2019 4 z 5

Příběh se odehrává poté, co Luke Skywalker zničí Hvězdu smrti. Dart Vader padne v nemilost u císaře Palpatina a potřebuje si vydobít zpět své místo. Proto vytvoří tajnou skupinu, která mu má v této věci pomoci. Jedná se o skupinu, která určitým způsobem paroduje skupinu Luka Skywalkera, jen je převedena na temnou stranu síly. Tuto skupinu vede tak trochu šílená archeoložka se zlodějskou myslí (Han Solo), vedle sebe má protokolárního droida s mučícími znalostmi (C3PO) a asasinského droida (R2D2). A občas jim píchne šílený a sadistický wookie (Chewbaka). Hlavně díky této skupince mě tenhle komiks tolik bavil. Navíc, na nějakou věrnost či čestnost si tady nikdo nehraje. Zejména Vader, kterému nedělá problémy obětovat kohokoliv, pokud to splní svůj účel, nebo pokud nad užitečností převládne přítěž.

FuriosoR
25.04.2019 5 z 5

Lord Vader v celé své kráse, sympatičtí zabijáčtí droidi (oxymorón?) a také sympatická doktorka Aphra! ♥ Pro mě i super odkazy na původní i prequelovou trilogii.
Egmonte, sypej další komixy, prosím! (Darth Maula už mám taky, hehe...)

Palorizek85
19.04.2019 5 z 5

Myslím, že povedené komiksové zpracování děje mezi 1. a 2. hvězdou smrti. Už se těším na pokračování.

DennisMoore
13.01.2019 5 z 5

Nebyl jsem si úplně jistý, jestli to vyjde, když se z Vadera stane hlavní postava a už nebude jen tím sípajícím ztělesněním stoprocentního zla v černém skafandru. No ale brzy mi došlo, že se na to dívám úplně špatně - samozřejmě v době, ve které se tento komiks odehrává, se to v předaleké galaxii ještě neví, ale jinak je už dobře známo, že Vader je především tragická postava. A přesně s tím autoři komiksu počítají a chtějí, abyste se na Vadera dívali právě takovýma očima. Vychází jim to stoprocentně a navíc jsou tak šikovní, že přivedli na scénu (nejspíš) zcela novou postavu - zlodějku Aphru, která je skvělá a pozornost čtenářů si zaslouží stejně jako "temné verze" droidů C-3PO a R2-D2.

Štítky knihy

Star Wars komiksy Darth Vader

Autorovy další knížky

Kieron Gillen
britská, 1975
2018  86%Star Wars: Vader / Stíny a tajemství
2019  86%Star Wars: Válka na Shu-Torunu / Konec her
2019  86%Star Wars: Vader sestřelen / Věznice povstalců
2019  80%Star Wars: Aphra - Citadela hrůzy
2021  80%Artuš

Kniha Star Wars: Vader / Stíny a tajemství je v

Právě čtených4x
Přečtených115x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených11x
Knihotéce55x
Chystám se číst25x
Chci si koupit14x
dalších seznamech3x