Vábení hor

Vábení hor https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98896/bmid_vabeni-hor-z8F-98896.png 4 24 5

Možná, že jste hory viděli zatím jen ve filmu a vaším nejriskantnějším výstupem byl výstup na štafle při čištění oken, ale i v takovém případě se u této knihy nudit nebudete. Její autor, Jon Krakauer, je nejen uznávaným reportérem a novinářem, ale i aktivním horolezcem, který se účastnil mnoha náročných expedic a vysokohorských výstupů. Jeho líčení vlastního boje s běsnící bouří během sólového výstupu na jeden z nejobávanějších aljašských vrcholů, je až neuvěřitelně „reálné“. Nudit se ale čtenář nebude ani u ostatních příběhů. Krakauerova kniha reportáží jej spolehlivě vtáhne do bizarního světa ztřeštěných dobrodruhů, vrcholových sportovců, fanatiků a umíněnců všeho druhu, kteří však mají jedno společné – posedlost, s níž se derou k vrcholům. Horští velikáni si žijí vlastním životem – tak jako obávaná pákistánská K2, která za jediné strašlivé léto stačila zabít třináct nejzkušenějších horolezců světa – a přesto stále znovu vábí nové a nové vyzyvatele, nové hazardéry, nové pokořitele. Proč to dělají? Prostým rozumem se to zdá nepochopitelné, přesto však – po přečtení té to knihy – je možná budete chápat o malinko víc.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy Sport
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

Eiger Dreams , 1990


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
03.08.2022 4 z 5

Kniha přináší 11 reportáží (či příběhů nebo jak to nazvat), které již dříve vyšly časopisecky, a poslední příběh je napsán pro tuto knihu, i když je vlastně svým dějem nejstarší. Pro milovníky dobrodružství a extrémních výkonů především při zdolávání hor je to jistě velmi dobré čtení, a to především díky výbornému stylu Jona Krakauera. I když jsou reportáže z konce 80. let, pro mě neztrácejí na zajímavosti a čtivosti. 75-80%, 2. 8. 2022.

Mycak
20.11.2015 2 z 5

Mělo to zůstat v časopisech. Jako kniha to není ke čtení.


yueh24
03.05.2015 4 z 5

Některé části jsou méně záživné, některé více záživné. V porovnání s Peklem místo nebe je toto dílo výrazně slabší... a v mnoha směrech již neaktuální.

Mánička178
05.09.2014 4 z 5

Upřímně řečeno, od Jona Krakauera se mi tato kniha líbila asi nejvíc (zejména když srovnám s Peklem blízko nebe).
V knize je několik Krakauerových nejlepších článků, jejichž obsahem jsou osudy různých dobrodruhů hledajících výzvy v tak extrémních odvětvích jako je např. lezení po zmrzlých vodopádech apod. Všechny příběhy mají spád, jsou zajímavé, plné adrenalinu a skvěle se čtou...
Pro milovníky extrémních sportů odehrávajích se na těch nejvyšších světových horách je tahle kniha hodná doporučení, to je bez debat :)

M.Zita
03.03.2013 4 z 5

Pěkná dobrodružná četba, která nechá čtenáře aby se ponořil do děje. V knize jsou velice zajímavé popisy různých horolezeckých výkonů a horolezců. Nepočítal jsem to, ale v knize je snad více příběhů, které končí neúspěšným výstupem a následným návratem domů. Autor nám v knize předkládá příběhy, které nejsou významné svým obrovským úspěchem, ale mají také co říci. Všechny příběhy nebyly stejně zajímavé, to je normální, pokud ale knihu hodnotím celkové je to perfektní, čtivá a vcelku i poučná kniha.

Štítky knihy

horolezectví

Autorovy další knížky

Jon Krakauer
americká, 1954
2007  85%Útěk do divočiny
2016  93%Peklo blízko nebe
2005  79%Ve jménu nebes
2000  82%Vábení hor

Kniha Vábení hor je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst32x
Chci si koupit11x