V zámku a v podzámčí / Chyže pod horama

V zámku a v podzámčí / Chyže pod horama https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197967/v-zamku-a-v-podzamci-chyze-pod-hora-197967.jpg 3 36 6

V zámku a v podzámčí-tato realistická povídka obsahuje spíše popisný než kritický realismus a je zde velice dobře popsán venkovský život chudých lidí. Proti sobě zde stojí svět zbohatlíků, kteří získali šlechtický titul, a svět podruhů a dělníků. Boháči si cení více života svého psa než člověka, který pro ně pracuje. S dobrými vlastnostmi, jako je ušlechtilost, účinná láska, ochota pomoci, se setkáváme pouze u chudých. Příběh se odehrává na Nymbursku v polovině 19. století. Bohatý pan Skočdopole si koupil zámek na venkově, kam se i se svojí ženou nastěhoval. V podzámčí zatím umírá na choleru roční Josífek, syn vdovy Karáskové, která potom zemře také. Zbyl po ní však ještě syn Vojta, kterého se ujme rodina krejčího Sýkory. V příběhu je zajímavý kontrast mezi rozmazlovaným zámeckým psíkem Jolim, který si denně dopřává vybrané lahůdky, zatímco chudina mimo zámek umírá hlady. O něco později onemocní i paní Skočdopolová a lékař, který ji léčí, jí zároveň vysvětluje problémy v podzámčí. Ta se po uzdravení výrazně změnila a určila částku, která se měla vydávat na Vojtěchova studia, nechala založit opatrovnu pro malé děti, apod. Poté odjela do Itálie, aby se zcela uzdravila. Z hraběnky se tedy stala dobrá paní a poněkud idealizovaný závěr se tak odlišuje od smutného děje knihy o sociální situaci chudých venkovanů. Chyže pod horami je povídka Boženy Němcové, která poprvé vyšla v almanachu Máj (1858).Jak napovídá její podtitul – Obrázek ze Slovenska, odehrává na patriarchálním slovenském venkově. Vypráví příběh šťastné lásky Bohuše Sokola a Katušky... celý text

Přidat komentář

Jessica007
25.02.2024 5 z 5

Božena Němcová patří k mým oblíbeným autorkám už od dětství, mládí. Koupila jsem si a přečetla i tuto knížku, moc se mi líbila. Více se mi líbila povídka V zámku a v podzámčí.

Zelený_Drak
04.06.2020 3 z 5

Povídka V zámku a v podzámčí mě velmi příjemně překvapila. Realisticky vykreslené prostředí, uvěřitelné charaktery, vtipné, trochu mravokárné, šťastný konec. Boženu Němcovou jsem měla zafixovanou jako velmi nudnou autorku. Touto povídkou mě zaujala.

Chyže pod horami mě už nebavila. Jazykově moc pěkné a nečekaná pointa, ale jinak je to celkem nicneříkající národopisná idyla.


zelena_zabicka
07.12.2017 3 z 5

idylické, ale hezké, až s příliš pohádkovými konci a vůbec obě povídky byly hodně černobílé: hodní chudí x zlí bohatí. Ale milé čtení, které má své místo v "povinné" literatuře zajisté oprávněně.

vlkcz
15.12.2016 odpad!

Tedy to je blábol. Prý realismus. To je realistické asi jako pohádky. Zlá představitelka "nové" šlechty prozře díky vlastní nemoci a odvrátí se od společnosti sobě podobných k chudým lidem čisté a vřelé mysli. Červená knihovna hadr. Když k tomu připočtu toporné dialogy a faktické nesmysly (jak dlouho by asi tak napájeli psíka kávou se smetanou než by pošel na otravu kofeinem, který je pro psy jedovatý?), je to utrpení číst.
Chyže pod horami je spíš národopisná studie s chatrnou milostnou zápletkou, i když i tady je otázka, do jaké míry je podaný obraz idealizovaný.
Největším kladem obou dílek je to, že nejsou dlouhá. I přesto je práce, dočíst do konce.
To opravdu nemá česká literatura mezi spisovatelkami větší osobnost než tuhle rajdu?

Luccy78
30.05.2015 4 z 5

Klasika české literatury s reprodukcí portrétu Boženy Němcové na první stránce.

p.stranska
25.09.2013 5 z 5

Ta první povídka mě tedy fakt vzala za srdce...a donutila mě zamyslet se nad tím, co OPRAVDU člověk k životu potřebuje...Přestože se mi druhá povídka zas až tak nelíbila, nemůžu jinak, než dát 5*.