V zajatí ľadu

V zajatí ľadu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408401/bmid_v-zajati-ladu-AwK-408401.jpg 5 13 3

Kniha prináša zápisky šturmana V. I. Aľbanova o tragickom osude Brusilovovej expedície (1912-1914) a o ťažkom 4-mesačnom putovaní autora a jeho 13 spoločníkov, ktorí sa v lete 1914 snažili dostať zo zajatia ľadu cestou po ľadových krách. Zápisky obsahujú aj zaujímavé údaje o prírode Arktídy a histórii jej výskumu. Kniha obsahuje aj mapku zobrazujúcu oblasti výpravy poručíka Brusilova. Ide o jedno z vrcholných diel polárnej literatúry.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Osveta (Martin)
Originální název:

Zatěrjannyje vo Idach / Podvig šturmana V.I.Albanova , 1953


více info...

Přidat komentář

Papanin
19.06.2020 5 z 5

Jedná se o deník jednoho z dvou přeživší Brusilovi arktické výpravy. Přeložena do češtiny byla roku 1928 a proto je v ní čeština trochu starší. Co se týče žánrů bych ji zařadil mezi cestopisy a literaturu faktu, ale vyprávění je v ní napínavé a řekl bych že by neurazila ani čtenáře fantasy.
Kniha byla napsané ruským námořníkem Albanovem, kormidelníkem lodi Svyataya Anna. Ta měla pod vedením Brusilovým proplout severovýchodním průjezdem a cestou lovit mrože a medvědy, jejichž kůže by poté prodali. Cesta se však nevyvíjela podle plánů a po druhém přezimování se ocitli nad Zemí Františka Josefa jen s malou zásobou potravin. A zde právě začíná Albanův deník. Ten se rozhoduje s dalšími deseti lidmi z lodi odejít a v Nansenových stopách dojít až na již zmíněnou zemi Františka Jozefa (i když byli úplně jinde, než si mysleli).
Kniha začíná přípravami na cestu a posledním loučením s lidmi, kteří zůstali na lodi. Příběh poté nabírá rychlý spád a jsou v něm vidět zoufalství, zrady, smrt, i nepřetržité bojování o život. Z původních jedenácti mužů, přežili jenom dva.
Na knize vůbec není poznat literatura faktu. Téměř bych do ní neřekl, že se jedná o přepis reálné události. Pokud máte rádi dobrodružství, tato kniha je něco pro vás.

belerofontes
22.03.2016 5 z 5

Naprosto úžasný cestopis ruského kormidelníka tragické Brusilovovy výpravy,která měla proplout podél sibiřských břehů Severním ledovým oceánem do Tichého oceánu. Loď Sv Anna vmrzla do ledu a po dvou letech driftu jí zhruba polovina z (21) účastníků opustila ve snaze dostat se k pobřeží po ledu...Z celé skupiny však přežil pouze autor knihy Albanov a ještě jeden námořník,jenž byli zcela zázračně a náhodně zachráněni jinou polární výpravou .Albanov pak napsal tuto knihu,která je jakýmsi retrospektivním deníkem.Je o to interesantnější ,že je to příběh který napsal skutečný život a ne fantazie spisovatelova.

EPILOG:
V roce 2010 (čili po sto letech) našla skupina ruských vědců v Zemi Františka Josefa zbytky po druhé části výpravy,která odmítla opustit loď...


Filatov
09.07.2014 4 z 5

Valerian Albanov má můj obdiv. Putovat čtyři měsíce po ledu a nevědět, jestli se mu jeho plán na záchranu povede nebo ne vyžaduje opravdu silnou mysl a on jí jak vidno měl. Největší ze všech svých spoluputujících, kteří na duchu postupně klesali, ale on ne. Vyprávění podle deníku je dobré, ale jako jednotvárné je putování po ledě, tak i jednotvárně kniha někdy působí, protože třeba lov, nebo jiné činnosti se každý den opakovaly pravidelně, ale celkově je kniha výbornou výpovědí o této cestě k záchraně, která by nudit neměla.