V zahradě bestií

V zahradě bestií https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145421/bmid_v-zahrade-bestii-3ZM-145421.jpg 4 21 6

Biografické dílo o americké rodině Doddových – věnuje se zejména otci rodiny Williamovi a dceři Martě. William Dodd byl historik a univerzitní profesor, kterého prezident Roosevelt v roce 1933 jmenoval novým americkým velvyslancem v Německu. Na následujících pět let se tak Doddovi stěhují do Berlína, kde jsou svědky rostoucí síly nacistické strany. V knize se prolínají dvě roviny, které se jen vzácně protnou: jsou to linie Williama a linie Marthy, první je spíš diplomatická, druhá společenská. V nezbytné míře je připomínán historický kontext vývoje německé společnosti i Hitlerův nástup k moci.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

In the Garden of Beasts , 2010


více info...

Přidat komentář

luc_hru
20.04.2023 3 z 5

Byla jsem na tuhle knihu hodně natěšená, ale dočíst se mi ji podařilo až po 3 měsících. Kulisy nastupujícího nacismu v Německu jsou v ní totiž popsány jako by v mlze skrz kterou nevidíte přes různé diplomatické aktivity hlavního hrdiny, které zdánlivě s dějem vůbec nesouvisí. To ovšem nakonec na knize bylo to nejlepší, trochu to ukazovalo na ten plíživý nástup opresivního režimu a na tu lhostejnost všech okolo. Postrádala jsem ale nějaké postavy se kterými bych se mohla alespoň trochu identifikovat.

Igor1311
27.05.2019 4 z 5

Kniha jednoznačne na zamyslenie. Ako je možné, že sa svetové veľmoci mohli ľahostajne pozerať na vzmáhanie nemeckého nacionalizmu, nástupu diktatúry, militarizmu. Prečo nezakročili, keď diplomati posúvali poplašné správy prezidentom, keď dochádzalo k napádaniu civilistov či vzniku internačných táborov.


9katarinka9
23.08.2018 4 z 5

Za mňa výborná kniha. Páči sa mi ako poukazuje na fakt, že okolie pred Hitlerom len zatváralo oči a keby s tým niečo urobili skôr, všetko mohlo byť úplne inak.

Silmarien
27.04.2017 3 z 5

Rozporuplne pocity. Historicka hodnota ok, pre mna velmi zaujimave, pretoze az na par vynimiek som sa v "lahsej" literature so spracovanim tohto obdobia velakrat nestretla. Co mi az tak nevonalo, bol styl autora. Necitala som od neho ine diela, tak neviem ci to je problem tejto knihy alebo by sme nerozumeli aj v inych dielach. Zaver knihy vylepsil celkovy dojem a posledna kapitola s pramenmi a vysvetlenim co odkial kam bola prijemnym bonusom.
Takze taky stred, nevylucujem, ze by som sa ku knihe uz nikdy nevratila, ale asi to bude chvilu trvat.

Domca1
11.02.2017

Na obálke sa síce píše, že je to autorov najpútavejší historický román, úderný, pútavý atď. ale predsa by som skôr označila ako literatúru faktu. Obsahovo neponúka nič prevratné, skôr sa sústreďuje na spoločenský a politický kontext z čias nacistickej expanzie - tentokrát z pohľadu Američanov. Autor poukazuje na ľahostajnosť okolitého sveta voči vzrastajúcej nemeckej agresii , na politiku appeasement. Kniha zahŕňa množstvo faktov, citáty z denníkov, veľa mien rôznych diplomatov a nacistických pohlavárov, dej však absentuje. Preto by som ju odporúčala tým, ktorý už o danej dobe čo-to vedia a chcú si ešte rozšíriť obzor, rozhodne to však nie je (aspoň podľa môjho názoru) " dychberúci napínavý historický román".

Boogeyman
14.11.2014 4 z 5

Na to, že se v knize skoro nic neděje je překvapivě chytlavá.