Púšťou

Púšťou https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343562/bmid_pustou-6jh-343562.jpg 4 332 32

Dobrodružný román od slávneho autora poteší mladých i starších čitateľov. Kara ben Nemsi (na amerických prériách známy pod menom Old Shatterhand) pri púti cez Saharskú púšť spozná verného sluhu a dobrého priateľa Halefa Omara. Spolu sa plavia po Níle, navštívia posvätné Islamské mestá v Arábii i biblické mestá v Mezopotámii. Počas dobrodružných ciest prenasledujú vrahov, usvedčia únoscu, ujdú pirátom, bojujú v kmeňovej vojne, dostanú sa medzi uctievačov diabla...... celý text

Kuža007
Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Krásná nostalgie dětství. Knihou Pouští začíná hexalogie Ve stínu pádišáha, která představuje jedno z nejlepších děl Karla Maye. Z Old Shaterrhanda se nám stává Kara ben Nemsí a spolu se svým arabským průvodcem jménem Hádží Halef Omar ben hádží Abú'l Abbás ibn hádží Dávúd al Gossarah a cestují pouštěmi severní Afriky. Název této přesně odpovídá i ději knihy. Hlavní hrdinové nalézají mrtvolu muže v poušti a pronásledují jeho vrahy. Protáhnou Alžírem, Tunisem a Egyptem, plují po Nilu a Rudém moři, putují do Mekky a poté se dostávají až Maskatu. Zde se Kara potkává s lordem Lindsayem a ním cestují do Basry, odtud poté již sami přes Bagdád až do Mosulu. A až teprve teď začíná pravé dobrodružství. Na motivy tohoto románového cyklu vznikly i tři filmy, které sice kvalitou knihám nedosahují, ale mají skvostné herecké obsazení: Lex Barker jako Kara ben Nemsí, Ralf Wolter jako Hádží Halef Omar al Gossarah a Marie Versini coby hlavní ženská hrdinka každého tohoto příběhu.

danny_21
danny_21
03.05.2023 3 z 5

Pouští je první dílem cyklu Ve Stínu Padišáha, což jak naznačuje bude nabízet putování Orientem. Podobně jako v otrokářské sérii Mahdí sledujeme chrabrého Karu ben Nemsího, který rozumí všech 999 tisícům jakyků a nářečí, je liškou lstivostí obdařenou a když už nad něj někdo vyzraje, zase mu pláchne. Křesťanské cítění mu v drtivé většině případů brání darebáky patřičně potrestat, nejednoho muslima usvědčí z neznalosti koránu a rád jej poučí. Hádží Halef Omar ben hádží Abú'l Abbás ibn hádží Dávúd al Gossarah nesmí jako věrný nohsled chybět a společně jsou v tomto prvním díle nejprve na cestě z Alžírska do Egyptě na stopě vrahů, poté zajatí námářními lupiči na Rudém moři, aby se přes Mekku dostali až na Arabský poloostrov. Tady se seznámí s podivínskou figurkou sira Lindsaye, cestovatele a filantropa, který netouží po ničem jiném než pořádném dobrodrůžu. Za mlada to člověk hltal, dnes je to úsměvné a shovívavé počtení, na víc než střed to nevidím, indiánské příběhy mě bavily víc - 50 %


JAnD
JAnD
24.02.2023 5 z 5

Mayovská klasika z Orientu. Seznámení s Halefem, začátek delšího dobrodružství.
Kniha se skládá z několika samostatných epizod - vražda na poušti, osvobození unesené dívky, únosem od pirátů a seznámení s Haddády a nakonec odjezd k uctívačům ďábla. Kniha končí uprostřed napínavé části, takže je nutné ihned sáhnout po dalším dílu.
Samozřejmě, že je vidět, že May Orient osobně nenavštívil a vychází z vyprávění jiných, ale dobrodružství i morální poselství není poplatné době.

Pavlaj
Pavlaj
03.02.2023 3 z 5

Odvezeno na dovolenou, protože Egypt a Arábie. Bohužel návrat do dětství, okouzleného tajemným světem Orientu, se nekonal. Jako cestopis fajn, popisy prostředí krásné, ale namyšleného a vychloubačného tlučhubu Kara ben Nemsího v dospělosti už skousnout nedokážu. On, ve všem nejlepší, je neustále obklopen samými idioty, k nimž se buď chová křesťansky blahosklonně nebo je trestá přísně a po otcovsku.
„Ve srovnání s falešnými Řeky, čachrářskými Armény, pomstychtivými Araby, línými Turky, licoměrnými Peršany a kořistivými Kurdy“ – Karel May i jeho alter ego Kara ben Nemsí mají ve všem a ve všech jasno. Zatímco severoamerické Indiány May spíš glorifikoval, muslimy a Araby očividně pohrdal, a vypjatý křesťanský šovinismus se na knížce negativně podepisuje také.
Kdyby z knížky zůstaly jen popisy a krásné ilustrace Gustava Kruma, tak by to bylo nejlepší.

Nermal
Nermal
30.06.2022 5 z 5

Ve stínu padišáha, to je teda něco! Ne že by indiánky tolik netáhly (náčelník ho svázal do kozelce a uštědřil mu pár kopanců), ale vyprávění z Orientu, to je úplně jiná káva! Země pohádek tisíce a jedné noci, země ctihodných šejků, ale i nejrůznějších šejdířů, země arabské pohostinnosti i smrdutého vězení, země krásných žen, které nikdo nesmí spatřit, země skromných datlí a velbloudího trusu, země ušlechtilých koní a vycvičených velbloudů, tím vším projíždí efendi se svým sluhou Halefem. Tak se nenechte pobízet a pojeďte spolu s nimi, fantazii se meze nekladou!

heavy66
heavy66
30.06.2022 4 z 5

V prvním díle putuje Kara ben Nemsí se sluhou Halefem z Tuniska, přes Egypt a Saudskou Arábii, až do severního Iráku, po zemi poctivých 6,5 tisíce kilometrů! Kniha je, přes jistou schematičnost a stereotypy, přiměřeně napínavá, vtipná, poučná, s výrazným mírovým poselstvím a obdivem k přírodě a krajině. Pro zvídavé děti může sloužit jako prázdninová učebnice dějepisu, zeměpisu a jazykového minima!

witko
witko
16.03.2022 3 z 5

Oblíbený autor z mého dětství. Tady nebyla jiná volba, kterého autora dát do této výzvy.
Bohužel po těch letech, kdy jsem to četl jako malý kluk uteklo už hodně vody a ze čtení jsem nebyl už tak unesen jako tenkrát. Vadili mi věci, které jsem dříve neviděl, ale malé čtenáře si myslím, že může oslovit i dnes.

špulo
špulo
07.03.2021 4 z 5

Jediná neindiánska mayovka, ktorú som prečítal. Keďže som bol zamilovaný do vajldvestu, príliš ma to nechytilo za moje dobrodružné srdce. Celkovo som sa v Arábii doteraz nejak zvlášť nenašiel. Ale, určite skúste. Je to mayovka naporádek so všetkým, čo k tomu patrí. Len tam nie sú Indiáni. Mne sa to vlastne celkom páčilo. Akurát ma v detsve viac zaujímala iná tématika, preto som pokračovania ani nezháňal...

Charlie99
Charlie99
09.02.2021 5 z 5

Hezký začátek pro cestovatele, zvláště takového formátu. Někdy mi Kara ben Nemsí alias Old Shatterhand připadá jako příležitostný detektiv, kterému případ pomalu spadne do klína.

Mijagi
Mijagi
02.09.2020 5 z 5

"Před několika týdny jsem hovořil s vědcem, který už mnoho cestoval a tvrdil mi, že lze projet světem od Hammerfestu do Kapského Města a z Anglie do Japonska, a neprožít přitom ani špetku dobrodružství. Neodporoval jsem mu, ale jsem přesvědčen, že záleží jen a jen na osobnosti cestovatele, najde-li nebo nenajde-li dobrodružství. Jestli se vydá na cestu kolem světa s cestovní kanceláří, bude mít zážitky velice krotké, i když pojede třeba na Celebes nebo do Ohňové země. Já dávám přednost koni a velbloudu před železnicí, kánoi před parníkem a pušce před pasem a předepsanými vízy."

Posedět s karavanou na okraji oázy a u sáčků s datlemi přečkat žhnoucí poledne, sledovat stopu zločinců z Vádí Tarfáví, potulovat se v okolí Mekky, navštívit honosná sídla a harémy bohatých šejků. Tohle byla jízda, která mě opravdu bavila. Jak to, že mi tahle orientální velbloudí road movie jako malému klukovi utekla a dostal jsem se k ní až nyní v dospělosti?

Hloupejhonzacz
Hloupejhonzacz
06.06.2020 3 z 5

První část z šestidílné série "Ve stínu Padišáha". Německý spisovatel, který si v arabském světě říká Kara ben Nemsí, se svým nerozlučným přítelem a pomocníkem Hadží Halefem Omarem prožívá dobrodružství při cestách severní Afrikou a Blízkým Východem.

Knihu jsem četl jako malý kluk a moc se mi líbila. Cyklus mayovek z arabského světa jsem měl raději, než většinu indiánek ze Severní Ameriky. Jako dospělý samozřejmě vidím, že kniha je povrchní, nejde do hloubky, je to čistě vyprávění o na sebe navazujících příhodách a dobrodružství. Ale to jí neubírá na kráse, kterou v očích dětských čtenářů jistě má...

Rilian
Rilian
30.05.2020 3 z 5

První díl orientálního cyklu je psán ve stylu poutavého cestopisu. Při četbě dojde čtenáři, proč Mayovy romány byly mnohými ve své době považovány za autentické. Samozřejmě je nutné zapomenout na filmy, které jsou trochu o něčem jiném. Mayova díla propagují především protestantský pacifismus v sérii ze Severní Ameriky a evropskou-křesťanskou morálku v příbězích z orientu. Hlavní postava je velice zbožná a jednotlivé příběhy jsou prokládány náboženskými polemikami. Samozřejmě, hlavní hrdina působí spíše nadpřirozeně pro svůj zapřísáhlý odpor k zabíjení a neomezenou znalost jazyků a místních zvyků, o kterých v některých pasážích poučuje i místní obyvatelstvo, což je trochu úsměvné. May disponoval hodně teoretickými znalostmi o zvycích muslimských obyvatel Osmanské říše, ale i on se místy nevyhnul chybám (např. Džidda neznamená "výstavní", nýbrž " babička). Příběh je velice barvitý, nicméně nejlepší části představují dobrodružství v Alžíru, Egyptě a posléze putování do Mekky. Střední část o bitvě v poušti se mi paradoxně příliš nelíbila. Na můj vkus je velice rozvleklá a ne zrovna napínavá. Poslední část o putování k Jezidům je už zajímavější, byť ne všechny reálie zcela sedí. Kniha je určitě dobrá pro začátečníky s Mayovým dílem a v mnohém ukáže některé nedostatky filmů - vypuštění náboženských aspektů nebo převedení některých vedlejších postav do spíše komediální podoby. Tím je míněn např. Halef, který je sice trochu žvanil jako ve filmech, ale ve skrze statečný a schopný muž.

Disease
Disease
17.10.2019 5 z 5

Orientální putování s náboženskými disputacemi a vtipnou postavou parťáka Halefa. Jedna z těch lepších Mayovek z Orientu.

Pavelpi
Pavelpi
21.07.2019 5 z 5

První díl celé série je asi nejlepší.Je to sice seznámení se situací a prostředím,ale pěkně se to rozjíždí ...

Kakho-Oto
Kakho-Oto
04.06.2019 5 z 5

Velmi pěkná dobrodružná knížka z prostředí Orientu, jedno dobrodružství střídá druhé. Události z Tuniska a Egypta jsou vylíčeny na prvních sto stránkách, následuje přesun na Arabský polostrov a děj končí v Mosulu a jeho okolí, kde žijí rovněž "vyznavači ďábla". Nejvíce se mi líbila egyptská epizoda s Abrahímem Mamúrem, kapitola o Karově návštěvě Mekky a události následující po vítězné bitvě v Údolí stupňů. Humorné scény s vínem a oslem jsou velmi vtipné. Celkové hodnocení: mírně nad 90 %

ijcro
ijcro
13.01.2019 5 z 5

Na knihy o Orientu z pera Karla Maye vzpomínám rád, v dětství jsem je četl několikrát. Nejlepší se mi zdají tak ty první dva, tři díly. Je tam plno dobrodružství, děj pěkně odsýpá a sem tam se vyskytne humorná scénka. Pokud se na příběhy díváme očima dítěte, tak je to o dobrodružství, přátelství, odvaze a trochu o historii.
Ale! Je to taky hlavně o islámu, který je citován téměř v každém rozhovoru, či v přirovnání. Je tedy otázkou, jak na to pohlížet dnešníma očima - buď tak, jak je to napsané v knize, anebo přes barvotiskové německé filmy s Lex Barkerem... Vyberte si!

RemiBlack
RemiBlack
22.08.2018 4 z 5

2018/31
Mayovka. Tak co jiného, než "úžasné" se dá napsat, že... Jen by to místy chtělo víc akce a méně popisu, ale to už by člověk asi chtěl moc. :)

vlastimil577
vlastimil577
25.03.2018 5 z 5

Tak opět zase palec nahoru.

evelýny
evelýny
17.03.2018 5 z 5

Na knihách Karla Maye jsem vyrostla. Zeměpis nikdy nebyl mojí silnou stránkou, ale příběhy effendiho Kara ben Nemsího a jeho věrného přítele Hádžího Halefa Omara mi přiblížily Orient velmi zdařile.
Knihy tohoto autora mám navždy spojené s Vánocemi a mým tatínkem. Přestože to byly dárky ,,od něho pro mě", mnohdy jsem na jejich přečtení musela vystát frontu (líbily se totiž jak jemu, tak mojí sestře i bratrovi.)
,,Karlovi, synovi Německa" odolávala v naší rodině pouze maminka.

pepa4081
pepa4081
28.01.2018 4 z 5

Začátek série Ve stínu Pádišáha. Zlatá klasika s Karou ben Nemsí a Hádží Halefem. Kdo má Maye rád, bude spokojený jako já. Přečteno už nevím pokolikáté.
Velmi uspokojivé.

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut

Kniha Púšťou je v

Právě čtených1x
Přečtených553x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených21x
Knihotéce232x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x