Svatý grál

Svatý grál https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231369/bmid_svaty-gral-D11-231369.jpg 4 45 5

Další příběh série V tajných službách Otce vlasti začíná v roce 1368, kdy dominikán Pavel jako agent císaře a krále Karla IV. zařizuje v Římě císařskou korunovaci jeho čtvrté manželky Alžběty Pomořanské. Navzdory tomu se nová císařovna s Pavlem příliš neshodne, žárlí na jeho přátelský vztah ke Karlovi, a aby se ho zbavila, požaduje, aby císařovu sbírku relikvií na Karlštejně rozšířil o tu nejvzácnější – Svatý grál, kalich, z něhož pil Kristus při poslední večeři. Dominikán Pavel ví, jak malá je pravděpodobnost, že tuto relikvii nalezne, přesto se vydává na cestu. Jeho pátrání začíná v Anglii a pokračuje přes Francii do Středomoří. Ale v jeho stopách jdou i další sběratelé relikvií...... celý text

Přidat komentář

pepa3rd
05.08.2022 3 z 5

Z počátku dosti nelogické (co do chování hlavních postav) vyslání Pavla na cestu za svatým grálem se pomalu změnilo na docela zábavnou hříčku o strastiplném putování, kde k cíli dominikáka dostanou spíš neuvěřitelných náhody, než jeho zdatnost v luštění indicií. Na závěr jsem měl už ale pocit, že Pavla pomalu začíná postihovat stařecká demence. Vyprávění opět zkratkovité, připomíná spíš popis událostí nezůčastněnou osobou, než aby do nich dokázal čtenáře vtáhnout. Prostřední část se mi ale vlastně docela líbila. 60 %

alabra
13.06.2020 4 z 5

Mám ráda spojení historie s dobrodružstvím, toto byla taková oddechovka, pobavila, nic náročného.


babystar
02.10.2018 3 z 5

Podle mne nic moc. Málem jsem to vzdala, ale nakonec zvědavost zvítězila. Dominikán Pavel je prostě nesmrtelný?! No a konec, kdy starý chlap nalítne červenající se dívčině, mne prostě dostal. Málem jsem na něho řvala, že je v... a čekala, kdy ho někdo klepne.

Dandulka
25.08.2015 5 z 5

Otevřený konec slibuje další díl. Autor se zde spíše věnoval dominikánovi Pavlovi než Karlu IV, ale byl to napínavý a čtivý příběh.Celou sérii mohu jen vřele doporučit.

Zdenda20
14.02.2015 3 z 5

Pěkně zpracovaný příběh z doby Karla IV. Alžběta je popisována ne zcela kladnými vlastnostmi a naopak král a hlavní hrdina mají jen samé klady. Dominikán Pavel se pohybuje po Evropě rychlostí jednadvacátého století a všechny ženy mu padají do náruče. Je to velmi odpočinková kniha.