V šeru dávných věků

V šeru dávných věků https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40745/bmid_v-seru-davnych-veku-jmc-40745.jpg 4 118 8

Od pradávných dob přicházeli lidé k řece Vltavě a usazovali se na jejích březích. Na místě dnešní Prahy a v jejím nejbližším okolí nebylo ještě před třemi čtyřmi tisíci a ještě více lety kamenného zděného města, ale několik osad tu stálo přece. Nebylo silnic, ani ujetých cest. Kraj měl vzezření divočiny. Jen kolem osad prosvětlovaly husté tmavé lesy vykácené vypálené mýtiny a po kopcích se táhly pastviny. V době, o které budeme vypravovat - asi dvanáct se let před naším letopočtem - žil zde zchudlý národ. Nevíme ani, jak s jmenoval, ale zdá se, že jeho příslušníci byli potomky starého slavného lidu, který již několik se let přebýval v českých krajích.... celý text

Vidlička
Vidlička
24.08.2022 5 z 5

Jazykově byl páně Štorchův projev pro mě překvapivě těžko kousatelný i na prahu čtyřicítky, natož pak pro děcka, pro která jsou jeho knihy primárně určeny. Nicméně v jeho době se tak prostě psalo. Pro mě má ovšem pan Š. hlavně nedostižný nádech nostalgie a jeho příběhy jsou něco tak jiného a kouzelného, že dávám pět bez přemýšlení!

milicent2
milicent2
06.06.2022 5 z 5

Krásné a stále živé vyprávění o příchodu Slovanských kmenů do nové vlasti. Překrásné ilustrace, i dnes je musím obdivovat.


Boby17
Boby17
24.08.2020 4 z 5

Některé knížky je třeba číst v určitém věku a tahle mezi ně patří. A také je velmi poznat vývojový posun češtiny, potřebovala by jazykovou korekci. Jinak ale není špatná. Obdivuji autora, jak z pár kousků archeologických nálezů dokázal vytvořit poutavé příběhy pro mládež. Trojka by byla málo, tak dávám čtyři hvězdy.

kuruteku
kuruteku
21.04.2020 4 z 5

Dětská četba. Ale kolik autorů "dospělé četby" zpřístupní/zbeletrizuje/zdramatizuje tehdejší dobu? Kolik historiků by dokázalo nějak popsat míchání kmenů, předpřipravování dnešních národů, které vlastně dovznikly před necelými dvěma sty lety? Souběžně čtu historii o Balkánu a teď se mi přimíchal Paul Feval Železný muž. Takže plastický obraz historie lidstva se rodí v hlavě. A Eduard Štorch do ní skvěle zapadá, i když je to obsahově čtivo lehké a čas na jazyku zapracoval.

FilipV77
FilipV77
26.03.2020 5 z 5

Možná to tak skutečně bylo :)

Rade
Rade
31.10.2016 5 z 5

Moje dětská srdcovka. Od Štorcha po Lovcích mamutů moje nejoblíbenější. Dokonce si pamatuji, že jsem ji četla ve čtvrté třídě.:)

de_baques
de_baques
31.10.2016 4 z 5

Zajímavá kniha z doby bronzové odehrávající se na území dnešní Prahy. Autor sám přiznává, že historická přesnost se v jeho díle s pochopitelných důvodů hledat nedá, ale příběhy mají své kouzlo a autor dobře pracuje se čtenářovou fantazií.

gabrimi
gabrimi
30.03.2013 4 z 5

Touto knihou své příznivce určitě Eduard Štorch nezklamal tehdy a nezklame ani dnes. Doporučuji.