V proudu života: Jak zažívat štěstí a naplnění

V proudu života: Jak zažívat štěstí a naplnění https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429039/mid_v-proudu-zivota-jak-zazivat-stesti--4St-429039.jpg 4 6 2

V proudu života je podnětná a inspirativní publikace pro každého se zájmem o duchovní záležitosti a osobní rozvoj. Ukazuje cestu k vlastní podstatě a pomáhá najít vnitřní ozdravení i duševní klid.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Into the Heart of Life , 2011


více info...

Přidat komentář

Eldar80
26.03.2023 4 z 5

Tohle bylo překvapení! Koupil jsem to naslepo. Autorku ani její linii neznám, ale bylo mně to moc blízké. Další kniha, kde nezaujatost jde do háje. To je hezké. Tak dlouho se snažíte být objektivní až nevyhnutelně zjistíte, že to nejde.
Tak kvalitní buddhistické přednášky jsem nečekal. Editorka knihy předvedla vážně vynikající práci. Přednášky jsou srozumitelné a mají hlavu a patu. Výborné jako první seznámení s tibetským buddhismem.
Před čtením není nutná žádná znalost buddhismu. Neobsahuje to žádnou teorii. Výborné pro každého koho oslovuje vadžrajána. Obsahuje to některé základní praxe a jedna z kapitol pojednává o šesti parámitách.
Podání je v duchu nejlepších přednášek v BDC. (Chodil jsem tam v letech 2006 - 2012.) Forma výkladu je prakticky identická. To je asi dané tím, že od Karma Kagjü není k Drugpa Kagjü daleko. Moc se mi to líbilo.
Ostatně autorka se se 16. Karmapou setkala. Ale moc příběhů nezmiňuje. Soustředí se hlavně na uvádění praxe do života a jak k životu rozumně přistupovat. Výklad doplňují otázky a odpovědi na konci každé kapitoly.
Na textu je znát, že přednášející je praktikující buddhista. Koho zajímá, jak uplatnit moudrost buddhistických učení v životě, tak doporučuju. Je to skvěle napsané a hodí se to k opakovanému čtení. 90% 4,5*

drakamena
15.10.2022 4 z 5

Velmi zajímavá knížka o základních tezích tibetské větve buddhismu. Některé myšlenky, hlavně ty o smrti a o pomíjivosti věcí, na mě udělaly hluboký dojem. Přesto si nejsem jistá, jestli by tato odnož buddhismu byla pro mě. Velmi se zde totiž zdůrazňuje spolupráce žáka a učitele, který ho vede. Já ale dávám přednost vlastní práci na sobě sama. Spoléhání na někoho jiného - ať už Boha nebo učitele - jde proti samotné mojí podstatě.


Štítky knihy

duchovno buddhismus náboženství duševní růst duchovní život mnišství rozvoj osobnosti, osobní rozvoj duševní zdraví sebeuzdravování duševní klid

Autorovy knížky

2019  83%V proudu života: Jak zažívat štěstí a naplnění

Kniha V proudu života: Jak zažívat štěstí a naplnění je v

Právě čtených4x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce10x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x