V podzemních vodách

V podzemních vodách https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40017/bmid_v-podzemnich-vodach-vIf-40017.jpg 4 28 4

S podtitulem „má léta ve Warholově Továrně“ se Mary Woronovové, malířce, herečce a spisovatelce, podařilo vzbudit mimořádný rozruch a především přitáhnout zaslouženou pozornost ke svému výjimečnému spisovatelskému umu. Vedle zjevného lákadla, jakým je samotné prostředí románu, obývané slavnými postavami z pověstné newyorské Warholovy Továrny, je kniha strhující výpovědí sexuálně ambivalentní mladé dívky, která coby zdánlivě slušná dcera ze zdánlivě normální rodiny a zdánlivě nadějná studentka propadne drogám, hodně šíleným mejdanům, obskurním známostem a celému tomu mikrosvětu zvrhlosti, zlomyslnosti, póz a masek a děsivé ulítlosti. Kniha je označována za perverzní verzi Alenky v říši divů, kde „chtít bylo lepší než to mít a dívat se bylo lepší než tím být – byla to země z odlesků“.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Argo
Originální název:

Swimming Underground: My Years in the Warhol Factory , 1995


více info...

Přidat komentář

puml
22.05.2017 3 z 5

Kniha je dobře napsaná, líbil se mi překlad. Ale téma mě minulo. To že se ve Factory děly hodně divný věci jsem věděl, i to, že skoro všichni jeli v různých drogách a podobných věcech. Novinkou pro mě bylo například to, že se nechal Billy Name zaživa zazdít a jiný podobný ujetý záležitosti. Kniha má svoje kouzlo a je zajímavá, ale vlastně je to jen další z mnoha knih o Warholovi a jeho smečce. Pro fandy to je asi lahůdka, pro mě spíš jen další z mnoha knih, kterou mám v knihovně spíš jen pro doplnění (skvělá edice AAA).

Renata9
02.12.2015 5 z 5

Zajímavá ilustrace prostředí umělců, kteří se pohybovali okolo Andyho Warhola. O něm samotném se sice nic moc nedozvíme, ale tahle krátká knížečka vám i tak řekne dost a vůbec neurazí. To, co Mary popsala, o Factory leccos vypovídá. Ty, kteří jsou tématem Warhola nepolíbení, asi kniha nenadchne, mně se ale líbila.


Gahanka
29.04.2012 5 z 5

Kniha se mi líbí víc než podobná od Ultra Violet. Postupně mi dochází, že Warhol byl opravdu tou nejméně zajímavou součástí Factory.

mjmoonwalker
20.03.2011 5 z 5

Myslím, že Mary přesně vystihla jejich peklo ve kterém se utápěli a sami nevěděli jestli si to vůbec uvědomují... R.I.P Ondine

Štítky knihy

americká literatura Warhol, Andy, 1928-1987

Autorovy knížky

Mary Woronov
americká, 1943
2001  79%V podzemních vodách

Kniha V podzemních vodách je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce47x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x