V peřejích pod Everestem

V peřejích pod Everestem https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154996/v-perejich-pod-evere-154996.jpg 4 8 2

Příběh Československých vodáků ,kteří v roce 1973 sjeli himalájskou řeku Dúdh Kósí.

Přidat komentář

heavy66
01.05.2023 5 z 5

Češi musí mít vždycky něco extra. Kam ostatní jedou s horolezeckým vybavením, oni mají kajaky a pádla, aby si mohli sjet hodně divokou vodu. Skvělý cestopis z dob, kdy neexistoval internet, sociální sítě nebo mobilní aplikace a cestovatelé se museli spolehnout hlavně sami na sebe. Nejzajímavější je popis cesty expediční Tatrou do Nepálu, a také nástrahy místních stravovacích a hygienických návyků!

Kaci.
15.02.2021 4 z 5

V první polovině knihy jsou popsány dva roky příprav a také tři měsíce cesty z Československa do Nepálu. 16 členná výprava, cestující napříč Asií Tatrou 138 s velkým vozíkem a UAZem, by strčila do kapsy i dnes tak populární "žluté trabanty". Tato část mi přišla velmi čtivá a člověk žasne na tím, jak si expedice poradila s problémy, které ji potkali.
Druhá část knihy je sestavená z deníkových zápisů dvou členů expedice a popisuje cestu k řece a její sjezd. Mnoho dní pochodu s většinou vybavení a zásob, spolupráci s místními šerpy, zajišťování a sjíždění nebezpečných úseků řeky, individuální problémy i komplikace postihující celou expedici. Dění na vodě je popsáno, až na několik komplikovanějších úseků, spíše stručně. Činnost podpůrných týmů je sice rozepsána do větších podrobností, nicméně v některých pasážích mi nebylo zcela jasné co, nebo proč se to vlastně děje, časové souvislosti ani způsob postupu družstev. Tato část mi přišla méně strukturovaná a místy nepřehledná. I přesto velmi zajímavé čtení.


Autoři knihy

Kniha V peřejích pod Everestem je v

Přečtených10x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x