V melounovém cukru

V melounovém cukru https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88988/bmid_v-melounovem-cukru-AOK-88988.jpeg 4 423 73

Poetická próza, která před námi otevírá podivuhodný svět, kde je všechno zhotoveno z melounového cukru. V tomto světě najdeme tygry, kteří požírají rodiče a děti učí násobilku, stovky řek se světélkujícími hrobkami, nad nimi mosty s lucernami, a o tom všem vypravuje vypravěč: "V melounovém cukru se skutky dály a naplňovaly, jako se můj život děje a naplňuje v melounovém cukru."... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

In Watermelon Sugar , 1968


více info...

Přidat komentář

Chesterton
27.07.2023 2 z 5

Jsem na tom stejně jako Devorah. Nemám dostatek času a trpělivosti, ke zkoumání skrytých významů. Ani životopis autora mě k tomu nemotivuje.
Snad to bude tím, že sladkých ..náct, ba i ..cet je v mém případě minulostí?
Navíc, pokud je zde autor srovnáván se stylem Ladislava Fuchse - není v mém případě co řešit :o)
Surrealismus a dada taky není můj krajíc chleba . . .

Devorah
26.07.2023 2 z 5

Když jsem tuto kniha četla, nejspíš byla špatná konstelace. Jinak si neumím vysvětlit, že jsme se - já a kniha - nepotkaly. Spíše jsme se míjely, už už to vypadalo nadějně, ale pak přišel konec.
Možná pokud bych byla pod vlivem alkoholu, či jiných látek, mělo by čtení grády. Líbilo se mi v tom spalujícím vedru číst o melounovém cukru, ačkoliv jsem nerozumněla v podstatě ničemu, co mi autor vyprávěl. Občas to mělo náboj, grády, ale pak příběh sklouzl zase zpátky k psychedelickému příběhu z říše snů a já byla opět polapena všudypřítomným melounovým cukrem, který už nebyl tak omamný jako na začátku.


changaj
11.05.2023 5 z 5

Na Brautiganovi mě fascinuje, že jeho sdělení jaksi mimochodem "sálá" z děje knížek. Z náznaků se rodí cosi dost děsivého (i když děj je většinou naivně poklidný). Život v Melounovém cukru je totiž idylka, která jde přes mrtvoly. Hodně mi to připomnělo styl Ladislava Fukse (který také trpěl duševní nemocí, jako Brautigan), konkrétně Myši Natálie Mooshabrové, včetně "otravné" psychotické repetitivnosti a nevyslovené hrůzy.

IHT
11.01.2023 4 z 5

zacatek me ponekud odrazoval - byl az prilis poeticky, az prilis amorfni.
ale pak se objevil "dej" a kniha dostala urcity smer. Ani ty poeticke obraty uz nebyly uplne bizarni. Nebo jsem se proste do knihy dostatecne ponoril :)
Bylo to jimave, bylo to kouzelne, bylo to snive, bylo to melancholicke, bylo to ... smutne

smutne v tom, ze v knize neni nikdo ani dobry, ani zly - vsichni jsou vlastne svym zpusobem ... neprijemni, nejednoznacni, tajemni. takove mnohovrstve to bylo - nekdy usmevne, nekdy poklidne, nekdy znepokojive

Any26
27.03.2022 4 z 5

To je mi ale společnost!
Trochu jako SEN, ne trochu, asi úplně - idylické místo, které se mění v znepokojení (hrozba reality), ale zakončí se zase tím idylickým a poklidným místem zvané jáMOR... surrealistický sen a polštář - oči nechám zavřené a den jakoby byl a nebyl.

Co dnes říct. Snad jen... "...vzhůru k červenému slunci"

Pozn. Posloucháno jako audiokniha. A už teď se těším na léto, kdy se na to vrhnu v knižní podobě, a budu moct znovu o tomhle díle přemýšlet - otázka je jestli mi do té doby vůbec dá spát...

"V melounovém cukru se skutky dály a naplňovaly, jako se můj život děje a naplňuje v melounovém cukru. Povím vám o tom, neboť jsem zde a vy vzdáleni."

Na to já odpovídám DĚKUJEME!

smazenaryba
24.03.2022 5 z 5

Nebudem hľadať žiadne hlboké analógie, to nech robia tí, ktorí rozumia pomerom v dobe, v ktorej kniha vznikla. Čo vsak povedať môžem je, že ten podivný výlet do melónovej krajiny bol veľmi pútavý a svojou nejednoznačnosťou veľmi znepokojivý. Istý som si nebol absolútne ničím, tou naoko bezproblémovou a idilickou komunitou najmenej, no o to viac som bol zvedavý, ako sa všetko vyvinie. Kto by hľadal niečo podobné, odporúčam vyskúšať niečo od Vonneguta.

Casas
21.03.2022 5 z 5

Nádhera. Poučené francouzskými vzory, ale skrz naskrz americké.

Mosula
27.12.2021 4 z 5

Vůbec nevím, co se tam celou dobu dělo, ale bylo skvělé být u toho.

Velekněžka
02.12.2021 4 z 5

Balím kufry a mizím na dovolenou do jáMORU. Vypadá to, že tam je svět relativně v pořádku :-)

Crimble
13.09.2021 3 z 5

Popravdě, asi jsem toho moc nepochopil. Ale poslouchalo se to dobře (Myšička a spol. na ČRo).

TipsyChipsy
02.09.2021 5 z 5

Já jsem při čtení měla takový zvláštní spokojený pocit a tím je, myslím, kniha tak vyjímečná. Hodně knih navozuje naopak podvědomý strach, úzkost ale tahle právě je taková zvláštní, jakoby měl člověk místo mozku cukrovou vatu. Žádný postranní strachy a úzkosti, jen takovej stav, kdy všechno je pěkně hezky správně, jako když třeba se člověku vyplavěj endorfiny a nemůže si vzpomenout, jaký měl starosti.

mirektrubak
26.08.2021 5 z 5

V době svého dospívání jsem tuhle knížku měl moc rád. Jen málo jsem jí rozuměl, a to, co jsem z ní chápal mě spíš znepokojovalo, protože jsem jako bujný mladík cítil, že bych měl být na straně neŽITa, na straně toho živého a pulsujícího a emoce budícího, co je sice nebezpečné a nebezpečně neusazené, ale ve svém neklidu stále nějak rostoucí, tvořivé a inspirující. Zároveň jsem ale viděl, kolik je ve mě jáMORovské pohodlnosti a jak snadno bych se ve vhodných podmínkách nechal přilepit k emoční lhostejnosti melonovocukrového světa.
K žádnému uspokojivému výkladu Brautiganova podobenství jsem nikdy nedošel (to ale, myslím, ani není možné, pamatuji si, že ani odborná studie z doslovu mě nijak zvlášť nepřesvědčila), ale rád vzpomínám, jak mě bavilo nad knihou přemýšlet; uvažovat, koho symbolizují tygři a koho pstruzi; váhat, jestli je větší riziko život s Margaret nebo s Pauline a kdo by asi tak mohla být Margaret a Pauline mého života; jak bych se choval a co bych cítil na místě té či oné postavy... Měl jsem tohle přemítání moc rád, celou tuhle knížku jsem měl moc rád, to už jsem vlastně psal na začátku...

A čtení dnes, po pětadvaceti letech? I dnes mám pocit, že ději moc nerozumím, ale i dnes mi přijde trochu milý a hodně znepokojivý. A pořád vlastně nevím, kam v tomhle podobenství patřím. To by naznačovalo, že jsem se za to čtvrtstoletí moc nezměnil... Jen nevím, jestli je to dobře nebo špatně. :-)

666Jitka
24.08.2021 4 z 5

Zdánlivě pohodový a idylický život komunity melounového cukru v Jámoru je narušen partou lidí, kteří se od komunity oddělí a žijí svůj život pod vedením NeŽita v Zapomenutých podnicích jinak - bez růžových brýlí, v neustálém alkoholovém opojení, ale s vědomím toho, že to, jak se žije v Jámoru, je jaksi absurdní a prázdné. Po vyhrocení situace a spáchání hromadné sebevraždy NeŽitovců pokračuje život v Jámoru bez větších emocí dál, jakoby se vůbec nic nestalo.

Kiki22
11.07.2021 2 z 5

Myslela jsem si, že to bude tak trochu jako Pěna dní. Tady jsem ale nebyla schopna metafory rozklíčovat. Doslov mi pomohl, ale jsem z toho stejně jelen. Na mě už je to asi moc neuchopitelné.

amaenium
02.05.2021 4 z 5

V melounovém cukru je snad nejvíce citu zbavený příběh, který jsem kdy četla. Nebyl vůbec plytký, jak by to mohlo vyznít, ale opravdu citu zbavený.
Evokuje sny, ve kterých se člověk jako pozorovatel často mění a nebo mění pohled úhlu. Nebo vidí ve snech věci, které jsou na první pohled nevšední až divné, ale můžou být po probuzení a pořádném popřemýšlení až poetické. Ze začátku jsem věděla, že nemám očekávat logiku, tudíž se mi kniha četla snáz.
Knihu jsem měla přečtenou za jedno odpoledne, ale stále se k ní vracím a přemýšlím o ní.
Dost mi pomohlo přečíst si i něco o knize a autorovi, abych lépe dílo pochopila.

janadibelkova
05.04.2021 3 z 5

Úlet... první slovo, které mě po přečtení napadlo, ale proč ne, proč si občas nepřečíst něco, co nedává smysl.

Pawlisman
19.02.2021 4 z 5

Ano, nakonec se čte pěkně a je to tak amatérsky naivně dětské, až je to dobré, podobě jako výtvarný Picasso apod. Ale po přečtení je určitě dobré si přečíst i nějaký komentář odborného kritika, aby vám jednotlivé črty lépe zapadly do celkového obrázku, smyslu a podkladu. Pak to vše dává ještě větší smysl a oceníte smysl a především způsob díla. Prostě bez souvislostí může se zdáti naivně přihlouplé a nanicovaté. Naštěstí jen zdáti..

R47
06.02.2021

Jedna z osudových knih. Fantasmagorie, kterou musím číst pořád znovu. Obrovské sochy hlávkového salátu a mrkve, hrobky na dně řek, mosty a na nich lucerny ve tvaru obličejů, starý pstruh se zvonečkem v tlamě, melounové slunce, které je červené v pondělí, zlaté v úterý, šedé ve středu a černé a bezzvuké ve čtvrtek, zrcadlová socha, jáMor... Mám snad narozeniny?

uteklazreality
02.01.2021 5 z 5

… přátelství, opravdovost, láska, sny, štěstí, tygři
.
Jedním slovem? Snové
.
Jak by se na nás ostatní tvářili, kdybychom jim vyprávěli o světě, ve kterém můžeme snít, ve kterém je opravdové přátelství, ve kterém je upřímnost a ve kterém se nebojíme říct, co cítíme. Nevěřili by nám, že je to možné. Ale ve světě z melounového cukru se sny plní, kamarádství vás naplňuje štěstím a zlý tygři mají své místo. Nechte se okouzlit a začněte snít. Připraveni?
.
*V melounovém cukru od Richarda Brautigana *

MíšaS.
27.11.2020 3 z 5

Stále nevím, co ke knize napsat a vlastně ani nevím, jak mám knihu ohodnotit. Prostě nevím. Takže děj se vůle Boží...
Kniha se mi četla dobře. Děj byl zajímavý, i když trochu předvídatelný. Na jednu stranu si myslím o knize, že to byla blbost o ničem, ale na druhou stranu musím pořád o knize přemýšlet. A teď si z toho vyberte. Přečetla jsem si i komentáře pode mnou a souhlasím se všemi, úplně se všemi... Můj pocit z knihy je prostě zmatenost. Takže asi napíšu první, co mi po dočtení napadlo -- Ať jste kdokoli, ať žijete kdekoli, ať děláte cokoli, tak problémy máme všude stejné --.