V kruhu prvním 2

V kruhu prvním 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451573/mid_v-kruhu-prvnim-2-9l8-451573.png 5 11 4

Jeden z nejvýznamnějších ruských románů století je mnohovrstevným, ostře kritickým vyprávěním o osudech sovětské společnosti do roku 1949.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

V kruge pervom


více info...

Přidat komentář

Adigiotto
07.01.2023 5 z 5

Kde sú prosím ďalšie vydania? Ako Biblia alebo lekárske kompendium musí byť toto dielo dostupné každej čitateľskej generácii.

helena8303
19.10.2021 5 z 5

K této knize se váže jedna perlička. Američtí Židé vznesli ostrý protest, výhrady měli k národnosti hlavního hrdiny. Požadovali, aby z něj autor učinil žida.
Zkrátka, když je někdo hodný a utiskovaný, tak to musí být žid. A když někdo ubližuje bližním, tak to zase pro změnu nesmí být žid.


Gamow
12.11.2020 5 z 5

Tahle kniha je jednoduše geniální. Absolutní TOP. Patří do "the best of" od Solženicyna. Četl jsem ji mnohokrát. Je už celá osahaná. Ale stále znovu zůstávám v němém úžasu, jak někdo dokáže tak geniálně psát. Na knize je mimochodem vidět, že jí autor mnoho let měl v šuplíku a při tom ji několikrát přepracoval, protože výsledná, autorem schválená verze, je do detailu vycizelovaná.

jozik_v_tumane
10.11.2020 5 z 5

Tak jako Rakovina, jeden z nejlepších románů, co jsem četl. Složitě, geometricky vystavěná epopej popisující několik dní ve "fešáckém vězení" zvaném "lehárna", kde vězni-inženýři pracují na projektu šifrování lidské řeči. Vesměs bezútěšné, ale místy i neuvěřitelně vtipné (absurdita sovětského zřízení). Nechybí tragické milostné zápletky ani přesah do mezinárodní politiky v podobě soupeření Východu a Západu o atomovou bombu. Poklidně, soustředěně vyprávěnými paralelními příběhy mnoha postav (kromě vězňů i osob na svobodě) se prolínají kvalitní úvahové pasáže o politice, rozumném uspořádání společnosti a lidském životě. Pro pochopení povahy sovětské moci naprosto klíčová kniha (stejně jako vše od Solženicyna), která nám toho řekne víc, než jakýkoliv vědecky historický rozbor. Jsem nadšen a nejraději bych si román hned přečetl znovu! Kromě toho velice cením nádherné dvousvazkové vydání a výborný překlad. Obému není co vytknout. Prvotřídní čtenářský zážitek.